StoryEditorOCM

Natjecanje u Solinu: alkar Zlatko Mijić u sridu!

Piše PSD.
31. kolovoza 2014. - 01:01
Zlatko Mijić pogodio je «u sridu» i s ukupno četri punta, među 17 ovogodišnjih natjecatelja, osvojio solinsku Alka na Rici, koju uz blagdan male Gospe i Dan grada, organizira Športsko-nautičko ribolovno društvo «Jadro» u Solinu. Brodicu iz koje je gađao vozija je Vlatko Mijić, prezimenjak, al' sve je bilo po propisima, govore.

- Ovo je drugi put da sam ponija titulu solinskog alkara – veli nam Zlatko, a i lipo je tako ovjekovječit 25 godina sudjelovanja u aktivnostima ribolovaca «Jadra», dodaje nam predsjednik ŠNRD-a «Jadro» Joško Bešlić. Da sve bude regularno alku su namištali Dino Marković i Nikola Drašković.

- Ni ove godine niko nije gađajući alku iz brodice upa u Jadro – navodi Bešlić kazujući kako su za nastavak ove ribarske fešte pripremili 50 kilograma pastrva, 80 kila pedoća, 250 kila srdela, 300 litara vina i isto toliko piva, a i 200 kila kruva za pospugat toć iz pedoća.

Budući da je sve bilo besplatno, jer feštu podržava i Grad Solin, svit je uredno čeka na svoj red za pjat ribljeg šušta i gušta. Dok je svirala «Ferata» i dok su Solinjani i njihovi gosti tancali i zabavljali se isprid Pošte, Gordan Bezer iz ŠNRD-a «Jadro» je na megafon poziva ljude da kupe lutriju, jer velika je riba bila u pitanju, zubatac od 6,5 kila.

- A, di ste ga uvatili, jel' ovde u našen bazenu – pitamo. I ove je godine opet štacija ostala tajna, jer predsjednik Bešlić samo nan je kaza da je riječ o akvatoriju blizu Hvara.

Centar Solina bija je sinoć pun, jer jedanaesta godina da Športsko-ribolovno društvo «Jadro» priređuje ovu feštu, bila je garancija da će gradele bit ispečene kako triba i vonjat tako da se traži porcija više.

Za lizat prste

- Skuvali smo oko 80 kila pedoća i svit kaže da su dobre – govori nan kogo Goran Čilaš Čile, kojemu asistira Dime Sesartić mlađi.

- Nasickali smo tu malo petrisimula i luka, dodali još vina i papra i ne može bit nego za lizat prste – govori Čilaš, a mi smo to mogli svakako i potvrdit iz prve ruke.

Piše Mia Sesartić
Snimio Jakov Prkić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:23