StoryEditorOCM

Radonja: Protiv smo tehnološkog viška radnika

Piše PSD.
10. listopada 2008. - 13:44

Uprava tvornice Dalmatinke Nove predstavnicima radnika i sindikata predočila je program zbrinjavanja viška radnika u kojemu je 111 radnika proglašeno tehnološkim viškom, a predstavnici sindikata odmah su se usprotivili takvom načinu zbrinjavanja radnika.

Predstavnici Sindikata kože, tekstila i obuće te Nezavisni sindikat Dalmatinke Nove, koji uživaju potporu najvećeg dijela radnika - njih 93 posto, smatraju da viška radnika, naročito među proizvodnim radnicima, ne bi smjelo biti ako se pokreće stvarna, a ne fiktivna proizvodnja.

"Sa sigurnošću mogu reći da je Nezavisni sindikat protiv ovakvog programa zbrinjavanja viška radnika proglašavajući ih tehnološkim viškom, jer poslodavac taj višak nije argumentirao niti jednim valjanim razlogom", istaknula je danas Iva Radonja, predstavnica Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove.

"Uprava nije uvažila ni zahtjev Sindikata za otpremninom od minimalno 3000 kuna po godini staža ili 18.000 kuna po radniku, već predlaže iznos otpremnine od 4000 kuna za svih šest godina provedenih u Dalmatinki Novoj, što nije niti 1000 kuna po godini staža, a usto su mnogi radnici u bivšoj tvornici Dalmatinki prije no što ju je preuzeo talijanski vlasnik proveli više od 20 godina", kazala je Radonja.

Radonja je također naglasila kako iako među navodno prekobrojnim radnicima nema najugroženijih kategorija, samohranih majki i branitelja, riječ je ipak o teže zapošljivoj skupini radnika u dobi od 40 do 50 godina koji još nisu stekli uvjete za mirovinu.

"Tražit ćemo razgovor s poslodavcem još jednom te ukoliko ustraje na minimalnoj otpremnini od 4000 kuna po zaposlenom, upotrijebit ćemo sva zakonska sredstva zaštite radnika", kazala je Radonja.

Budući većinski vlasnik Dalmatinke Nove i predstavnik tvrtke Petrol Villa, Ivica Bilić, kazao je danas za Hinu kako je nerealno očekivati veći iznos otpremnina s obzirom na to da Dalmatinka Nova ne proizvodi više od godine dana, ali kako se nada skorom ponovnom širenju proizvodnje.

"Nadam se da je ovo samo privremeno rješenje. Nakon što nastavimo s primarnom proizvodnjom i proširimo proizvodnju, prvi radnici koje ćemo pozvati na ponovni rad bit će upravo ovi koji su sada proglašeni viškom", kazao je Bilić.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:51