stdClass Object ( [id] => 232369 [title] => Dragocjeni savjeti iz prve ruke: kako upoznati sva blaga Rima u samo 72 sata [alias] => dragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata [catid] => 268 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Splićanka Tea Franić koja već godinama živi i radi u Vječnom gradu savjetuje kako najbolje iskoristiti sate provedene u talijanskoj prijestolnici.


Rim je jedna od najljepših metropola na svijetu u kojoj možete živjeti godinama, no svejedno, često će vam se dogoditi da, kada to najmanje očekujete, ugledate neku terasu, staru zgradu, spomenik, fontanu ili park koju vidite prvi put u životu.

Ovaj grad već stoljećima živi u „festina lente“ ritmu (lat. žuri polako), pa iako ima više od 2 i pol milijuna stanovnika, gužva nije nešto po čemu ćete upamtiti Rim. Ako kao turist na raspolaganju imate samo tri dana, evo mojih prijedloga kako najbolje iskoristi svoje sate u Vječnom gradu.

Većina povoljnog smještaja nalazi u zoni Termini, gdje je glavni gradski kolodvor, te dvije linije metroa koji preporučujem kao najpraktičniji način za obilazak grada.

Piće na Piazza della Madonna

U blizini Terminija na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, nalazi se Santa Maria Maggiore, jedna od četiri antičke papinske bazilike, posvećena Majci Božjoj, s mozaicima još iz 5. stoljeća. Bazilika je poznata po romaničkom zvoniku, koji je najviši u gradu, te po svojim dvjema kapelicama - Sikstinskoj kapeli (u kojoj su relikvije za koje se vjeruje da su dio jaslica u kojima je rođen Isus) i kapeli Borghese (poznata po ikoni Zaštitnice Rimljana).

Krenite zatim ulicom Via Cavour put Koloseja, a za kraći odmor uz piće predlažem Piazzu della Madonna dei Monti s fontanom, gdje se vikendom održava tržnica vintage predmeta i antikviteta. Pravi mali raj za ljubitelje lijepih stvari.

Tea Franić
Kolosej, jedno od sedam novih svjetskih čuda, ustvari se zove Flavijev amfiteatar, u koji treba ući da bi se doživjelo Rim kakav je bio u doba „kruha i igara“, krvoločan i strastven. Unutar ovog amfiteatra su se oko 500 godina održavale borbe gladijatora, ali i simulacije pomorskih bitki, kada bi ga napunili vodom.

Odmah pored je i Konstantinov Slavoluk, najveći očuvani slavoluk u gradu, te u podnožju brežuljka Palatina Forum Romanum, središnje mjesto okupljanja Senata i mjesto gdje su se održavali slavni govori.

Bazilika Sv. Ivana Lateranskog, sjedište rimskoga biskupa, odnosno službeno sjedište poglavara Katoličke crkve, pape nalazi se kilometar istočno od Koloseja. Idealno mjesto ako želite malo razbistriti misli, a vrijedi pogledati i predivan klaustar.

Piknik na Circo Maximus

Udaljen tek nekoliko minuta od Koloseja je Circo Massimo, nekoć Circus Maximus, najveći stadion ikad sagrađen, s kapacitetom od oko 150.000 ljudi. U njemu su se održavale utrke s konjičkim zapregama, a i dandanas se održavaju razni festivali i zabavna događanja. Kada na Circusu nema nekog posebnog događaja, kako je ovo sada rezidencijalni dio grada, Rimljani ga koriste za piknik s prijateljima i obitelji za sunčanih dana ili uživaju u sportskim aktivnostima.

Potom „zalutajte“ u gradski Vrt ruža, a odmah do Vrta naranči naći ćete nešto posebno - Il Buco di Roma (doslovno prevedeno „rimska buža“), ključaonicu reda Malteških vitezova (Piazza Cavalieri di Malta) koja čini savršen okvir za pogled na Baziliku svetog Petra.

Sada ste već sasvim blizu zone Testaccio, vrijeme je za opuštanje jer ovdje se nalaze brojni restorani, tržnica, kafići i diskoteke.

Vraćamo se „turističkom Rimu“ s Ustima istine (tal. Bocca della Verità), antičkom mramornom reljefu koji je uzidan u zid portika crkve Santa Maria in Cosmedin, a proslavila ga je Audrey Hepburn u filmu „Praznik u Rimu“. Ako nastavite dalje ulicom, doći ćete do početka židovskog geta (ita. ghetto ebraico), sada jednog od najprestižnijih rezidencijalnih dijelova grada uz luksuzni dio Parioli.

U getu možete probati ne samo tipične rimske, već i židovske delicije, posjetiti sinagogu, butike s rukotvorinama, ili neku od galerija.

Via del Corso za šoping

U blizini je Kapitol (tal. il Campidoglio), jedan od najslavnijih i najviših od sedam rimskih brežuljaka. Kapitol sadrži relativno malo antičkih ruševina, ali je prekriven srednjovjekovnim palačama (sada Kapitolskim muzejima) koje okružuju trg, a većinu je osobno projektirao Michelangelo.

Nastavite do obližnje Piazze Venecije, Mussolinijeva pokušaja stvaranja novog Rima. Ova ogromna palača imitacija je rimskih građevina s brojnim muzejima i panoramskim pogledom na grad.

Ako niste umorni, opustite se uz šoping u Via del Corso, gdje možete pronaći markiranu odjeću jeftiniju od one u hrvatskim dućanima, ili promatrati izloge luksuznih brendova u Via Condotti.

Nemojte propustiti sjesti na Španjolske stepenice (tal. Scalinata della Trinità dei Monti) koje su posebno lijepe u proljeće kada su ispunjenje lončanicama cvijeća.

Atrakcija Piazze del Popolo je egipatski obelisk star više od tri tisuće godina, a za jedan od najboljih panoramskih pogleda na Rim prošetajte se do obližnjeg brda Pincio.

Nemojte zaboraviti ni obližnju impozantnu baroknu Fontanu di Trevi u koju, da biste se ponovno vratili u Rim, morate baciti novčić. Po ljepoti joj može parirati jedino Fontana dei Quattro Fiumi na Piazzi Navoni, gdje se nalaze i San Crispino, te La Palma, slastičarnice s po mnogima najboljim sladoledom u gradu.

Ulica Via del Governo Vecchio prepuna je simpatičnih enoteka i restorana, mlađi Rimljani posebno vole Bar del Fico ili Bar della Pace, a ako ste pak kavoljupci, svratite u kafić San Eustachio na Piazza San Eustachio s najboljom kavom i cappuccinom koje se pripremaju po tajnim receptima. Trg Campo dei Fiori noću je prepun dobro raspoloženih lokalaca i stranaca.

Drevni Rimljani Panteon su nazivali "hramom svih bogova", a ulaz u ovu atraktivnu građevinu šupljeg krova za divno je čudo - besplatan. Za 5-minutni predah preporučujem Largo Argentinu, ostatke kazališta koje je danas sklonište za napuštene mačke na otvorenom.

Mace su imale sreće, pa umjesto da su ih eutanazirali, ovdje site uživaju na suncu.
„Freni e Frizzioni“ u blizini Piazza Trilusse  uglavnom je pretrpani kafić u kojem se okupljaju alternativci i pijuckaju aperitive. Na adresi Vicolo del cinque 11a vidjet ćete popriličan red mladosti koja čeka na svoju porciju čokolade s alkoholom, a osobno bih svratila na najbolju pizzu u gradu u Dar Poeta.

Ako ste te sreće da ste u Rimu ljeti, za vrijeme večeri svratite u ulični šoping, na aperitiv, večeru, u kino, na koncert ili ples na okolnom otočiću Isola Tiberina na rijeci Tiber.

La Parolaccia nudi posebno iskustvo

Za one koji žele doživjeti nešto posebno, a razumiju talijanski jezik, atrakcija je La Parolaccia gdje ćete naučiti sve rimske prostote od konobara koji se šale na vaš račun. Nimalo ugodno, no tko voli...

Stigli smo u Vatikan, no usprkos mogućim gužvama, nemojte slučajno propustiti posjetiti Baziliku sv. Petra. Sagrađena je po nalogu prvoga kršćanskog cara Konstantina, na mjestu gdje je pokopan apostol Petar, prvi papa.

Nakon što ste vidjeli Baziliku svetog Petra (i imate daha ako ste se popeli na kupolu), posjetite obližnji dvorac San’t Angelo s jednom od najljepših rimskih mostova s Berninijevim anđelima i svetim Petrom i svetim Pavlom uz rijeku Tiber. Izgrađen je kao carski mauzolej, popslije papina rezidencija, pa zatvor, te utočište u slučaju opasnosti jer je povezan s vatikanom tajnim prolazom „Passetto di Borgo“, a danas je muzej.

Isplati se izdvojiti koji euro i posjetiti dvorac zbog odličnog pogleda na Vatikan i poznate rimske mostove. Također osjetite veličinu starog Vatikana i osjećate se dijelom priče sa svim spletkama, borbama za vlast i bjegovima. Dobro je znati da je ulaz u njegove slavne Vatikanske muzeje besplatan svake zadnje nedjelje u mjesecu, no potrebno je doći što ranije i stati u red.

Nakon večere ili aperitiva svratite do Alexanderplatza ako ste ljubitelj jazza, kao i u sami Rim koji organizira i festivale jazza.

„Carpe diem“, iskoristite u potpunosti sve sate u ovom šarmantnom gradu. I opustite se, ubacili ste onaj novčić u Fontanu di Trevi – Rimu ćete se sigurno ponovno vratiti!


TEA FRANIĆ




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vječni grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-04-18 15:39:55 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-04-18 20:06:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-04-18 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10367 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 268 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta putovanja. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Putovanja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/04\/18\/STIL\/rim00.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim2.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim3.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim4.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim5.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/04\/18\/STIL\/RIM\/rim6.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"770x480"},{"size0":"600x360"},{"size0":"600x398"},{"size0":"600x372"},{"size0":"600x401"},{"size0":"375x600"},{"size0":"600x414"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 268 [name] => Putovanja [alias] => putovanja [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38935527 Threads: 6 Questions: 7136445814 Slow queries: 3315069 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609330756 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/putovanja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/putovanja/dragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata-232369 [printLink] => /mozaik/putovanja/dragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata-232369?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 193863 [name] => rim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rim [link] => /tag/rim ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vječni grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dragocjeni savjeti iz prve ruke: kako upoznati sva blaga Rima u samo 72 sata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-02-57-26-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/18/STIL/rim00.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/18/STIL/rim00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim1.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim2.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim3.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim4.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim5.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/04/18/STIL/RIM/rim6.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Splićanka Tea Franić koja već godinama živi i radi u Vječnom gradu savjetuje kako najbolje iskoristiti sate provedene u talijanskoj prijestolnici.


Rim je jedna od najljepših metropola na svijetu u kojoj možete živjeti godinama, no svejedno, često će vam se dogoditi da, kada to najmanje očekujete, ugledate neku terasu, staru zgradu, spomenik, fontanu ili park koju vidite prvi put u životu.

Ovaj grad već stoljećima živi u „festina lente“ ritmu (lat. žuri polako), pa iako ima više od 2 i pol milijuna stanovnika, gužva nije nešto po čemu ćete upamtiti Rim. Ako kao turist na raspolaganju imate samo tri dana, evo mojih prijedloga kako najbolje iskoristi svoje sate u Vječnom gradu.

Većina povoljnog smještaja nalazi u zoni Termini, gdje je glavni gradski kolodvor, te dvije linije metroa koji preporučujem kao najpraktičniji način za obilazak grada.

Piće na Piazza della Madonna

U blizini Terminija na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, nalazi se Santa Maria Maggiore, jedna od četiri antičke papinske bazilike, posvećena Majci Božjoj, s mozaicima još iz 5. stoljeća. Bazilika je poznata po romaničkom zvoniku, koji je najviši u gradu, te po svojim dvjema kapelicama - Sikstinskoj kapeli (u kojoj su relikvije za koje se vjeruje da su dio jaslica u kojima je rođen Isus) i kapeli Borghese (poznata po ikoni Zaštitnice Rimljana).

Krenite zatim ulicom Via Cavour put Koloseja, a za kraći odmor uz piće predlažem Piazzu della Madonna dei Monti s fontanom, gdje se vikendom održava tržnica vintage predmeta i antikviteta. Pravi mali raj za ljubitelje lijepih stvari.

Tea Franić
Kolosej, jedno od sedam novih svjetskih čuda, ustvari se zove Flavijev amfiteatar, u koji treba ući da bi se doživjelo Rim kakav je bio u doba „kruha i igara“, krvoločan i strastven. Unutar ovog amfiteatra su se oko 500 godina održavale borbe gladijatora, ali i simulacije pomorskih bitki, kada bi ga napunili vodom.

Odmah pored je i Konstantinov Slavoluk, najveći očuvani slavoluk u gradu, te u podnožju brežuljka Palatina Forum Romanum, središnje mjesto okupljanja Senata i mjesto gdje su se održavali slavni govori.

Bazilika Sv. Ivana Lateranskog, sjedište rimskoga biskupa, odnosno službeno sjedište poglavara Katoličke crkve, pape nalazi se kilometar istočno od Koloseja. Idealno mjesto ako želite malo razbistriti misli, a vrijedi pogledati i predivan klaustar.

Piknik na Circo Maximus

Udaljen tek nekoliko minuta od Koloseja je Circo Massimo, nekoć Circus Maximus, najveći stadion ikad sagrađen, s kapacitetom od oko 150.000 ljudi. U njemu su se održavale utrke s konjičkim zapregama, a i dandanas se održavaju razni festivali i zabavna događanja. Kada na Circusu nema nekog posebnog događaja, kako je ovo sada rezidencijalni dio grada, Rimljani ga koriste za piknik s prijateljima i obitelji za sunčanih dana ili uživaju u sportskim aktivnostima.

Potom „zalutajte“ u gradski Vrt ruža, a odmah do Vrta naranči naći ćete nešto posebno - Il Buco di Roma (doslovno prevedeno „rimska buža“), ključaonicu reda Malteških vitezova (Piazza Cavalieri di Malta) koja čini savršen okvir za pogled na Baziliku svetog Petra.

Sada ste već sasvim blizu zone Testaccio, vrijeme je za opuštanje jer ovdje se nalaze brojni restorani, tržnica, kafići i diskoteke.

Vraćamo se „turističkom Rimu“ s Ustima istine (tal. Bocca della Verità), antičkom mramornom reljefu koji je uzidan u zid portika crkve Santa Maria in Cosmedin, a proslavila ga je Audrey Hepburn u filmu „Praznik u Rimu“. Ako nastavite dalje ulicom, doći ćete do početka židovskog geta (ita. ghetto ebraico), sada jednog od najprestižnijih rezidencijalnih dijelova grada uz luksuzni dio Parioli.

U getu možete probati ne samo tipične rimske, već i židovske delicije, posjetiti sinagogu, butike s rukotvorinama, ili neku od galerija.

Via del Corso za šoping

U blizini je Kapitol (tal. il Campidoglio), jedan od najslavnijih i najviših od sedam rimskih brežuljaka. Kapitol sadrži relativno malo antičkih ruševina, ali je prekriven srednjovjekovnim palačama (sada Kapitolskim muzejima) koje okružuju trg, a većinu je osobno projektirao Michelangelo.

Nastavite do obližnje Piazze Venecije, Mussolinijeva pokušaja stvaranja novog Rima. Ova ogromna palača imitacija je rimskih građevina s brojnim muzejima i panoramskim pogledom na grad.

Ako niste umorni, opustite se uz šoping u Via del Corso, gdje možete pronaći markiranu odjeću jeftiniju od one u hrvatskim dućanima, ili promatrati izloge luksuznih brendova u Via Condotti.

Nemojte propustiti sjesti na Španjolske stepenice (tal. Scalinata della Trinità dei Monti) koje su posebno lijepe u proljeće kada su ispunjenje lončanicama cvijeća.

Atrakcija Piazze del Popolo je egipatski obelisk star više od tri tisuće godina, a za jedan od najboljih panoramskih pogleda na Rim prošetajte se do obližnjeg brda Pincio.

Nemojte zaboraviti ni obližnju impozantnu baroknu Fontanu di Trevi u koju, da biste se ponovno vratili u Rim, morate baciti novčić. Po ljepoti joj može parirati jedino Fontana dei Quattro Fiumi na Piazzi Navoni, gdje se nalaze i San Crispino, te La Palma, slastičarnice s po mnogima najboljim sladoledom u gradu.

Ulica Via del Governo Vecchio prepuna je simpatičnih enoteka i restorana, mlađi Rimljani posebno vole Bar del Fico ili Bar della Pace, a ako ste pak kavoljupci, svratite u kafić San Eustachio na Piazza San Eustachio s najboljom kavom i cappuccinom koje se pripremaju po tajnim receptima. Trg Campo dei Fiori noću je prepun dobro raspoloženih lokalaca i stranaca.

Drevni Rimljani Panteon su nazivali "hramom svih bogova", a ulaz u ovu atraktivnu građevinu šupljeg krova za divno je čudo - besplatan. Za 5-minutni predah preporučujem Largo Argentinu, ostatke kazališta koje je danas sklonište za napuštene mačke na otvorenom.

Mace su imale sreće, pa umjesto da su ih eutanazirali, ovdje site uživaju na suncu.
„Freni e Frizzioni“ u blizini Piazza Trilusse  uglavnom je pretrpani kafić u kojem se okupljaju alternativci i pijuckaju aperitive. Na adresi Vicolo del cinque 11a vidjet ćete popriličan red mladosti koja čeka na svoju porciju čokolade s alkoholom, a osobno bih svratila na najbolju pizzu u gradu u Dar Poeta.

Ako ste te sreće da ste u Rimu ljeti, za vrijeme večeri svratite u ulični šoping, na aperitiv, večeru, u kino, na koncert ili ples na okolnom otočiću Isola Tiberina na rijeci Tiber.

La Parolaccia nudi posebno iskustvo

Za one koji žele doživjeti nešto posebno, a razumiju talijanski jezik, atrakcija je La Parolaccia gdje ćete naučiti sve rimske prostote od konobara koji se šale na vaš račun. Nimalo ugodno, no tko voli...

Stigli smo u Vatikan, no usprkos mogućim gužvama, nemojte slučajno propustiti posjetiti Baziliku sv. Petra. Sagrađena je po nalogu prvoga kršćanskog cara Konstantina, na mjestu gdje je pokopan apostol Petar, prvi papa.

Nakon što ste vidjeli Baziliku svetog Petra (i imate daha ako ste se popeli na kupolu), posjetite obližnji dvorac San’t Angelo s jednom od najljepših rimskih mostova s Berninijevim anđelima i svetim Petrom i svetim Pavlom uz rijeku Tiber. Izgrađen je kao carski mauzolej, popslije papina rezidencija, pa zatvor, te utočište u slučaju opasnosti jer je povezan s vatikanom tajnim prolazom „Passetto di Borgo“, a danas je muzej.

Isplati se izdvojiti koji euro i posjetiti dvorac zbog odličnog pogleda na Vatikan i poznate rimske mostove. Također osjetite veličinu starog Vatikana i osjećate se dijelom priče sa svim spletkama, borbama za vlast i bjegovima. Dobro je znati da je ulaz u njegove slavne Vatikanske muzeje besplatan svake zadnje nedjelje u mjesecu, no potrebno je doći što ranije i stati u red.

Nakon večere ili aperitiva svratite do Alexanderplatza ako ste ljubitelj jazza, kao i u sami Rim koji organizira i festivale jazza.

„Carpe diem“, iskoristite u potpunosti sve sate u ovom šarmantnom gradu. I opustite se, ubacili ste onaj novčić u Fontanu di Trevi – Rimu ćete se sigurno ponovno vratiti!


TEA FRANIĆ




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/putovanja/dragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata-232369 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e734a2d369149d06341ad5784ede2b626a9acf90 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dragocjeni+savjeti+iz+prve+ruke%3A+kako+upoznati+sva+blaga+Rima+u+samo+72+sata+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fputovanja%2Fdragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata-232369 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fputovanja%2Fdragocjeni-savjeti-iz-prve-ruke-kako-upoznati-sva-blaga-rima-u-samo-72-sata-232369 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vječni grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Putovanjavječni grad

Dragocjeni savjeti iz prve ruke: kako upoznati sva blaga Rima u samo 72 sata

Piše PSD.
18. travnja 2014. - 18:05
Splićanka Tea Franić koja već godinama živi i radi u Vječnom gradu savjetuje kako najbolje iskoristiti sate provedene u talijanskoj prijestolnici.


Rim je jedna od najljepših metropola na svijetu u kojoj možete živjeti godinama, no svejedno, često će vam se dogoditi da, kada to najmanje očekujete, ugledate neku terasu, staru zgradu, spomenik, fontanu ili park koju vidite prvi put u životu.

Ovaj grad već stoljećima živi u „festina lente“ ritmu (lat. žuri polako), pa iako ima više od 2 i pol milijuna stanovnika, gužva nije nešto po čemu ćete upamtiti Rim. Ako kao turist na raspolaganju imate samo tri dana, evo mojih prijedloga kako najbolje iskoristi svoje sate u Vječnom gradu.

Većina povoljnog smještaja nalazi u zoni Termini, gdje je glavni gradski kolodvor, te dvi...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 04:57