StoryEditorOCM
DalmacijaKAZNENA PRIJAVA

Vrgorac: "Nitko ne mari što naša djeca nemaju za kruh"

Piše PSD.
7. veljače 2014. - 09:45
Radnici dvaju vrgoračkih građevinskih poduzeća, “Građevnog” i “Gradine”, podnijeli su kaznenu prijavu protiv čelnika tih dviju sestrinskih tvrtki nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, kako kažu, zbog niza malverzacija kojima su ove perspektivne firme dovedene na rub propasti.

Podsjetimo, dio radnika nije dobio plaću već deset mjeseci, a drugi dio četiri-pet mjeseci. Sindikalni povjerenik Darimir Jujnović Žuža istaknuo je kako je ljudima voda došla do grla, te da se ovo više jednostavno ne može trpjeti. Stoga su treći dan zaredom u štrajku, svakodnevno se okupe u krugu tvrtke od 7 do 15 sati i čekaju da im se netko od direktora ili vlasnika obrati. No, uzalud! Ističu kako “nitko od poslodavaca ne mari što naša djeca nemaju za kruh”.

– Bili smo prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu, da institucije ispitaju što se proteklih godina događalo u “Građevnom” i kako je ova, možemo reći, nekad dobrostojeća tvrtka, zapala u probleme. Radnicima su se plaće mogle isplaćivati samo od zarade što su ostvarivali kamenolom i asfaltna baza u Kljenku – kazao je sindikalni povjerenik Jujnović.

O događajima i problemima u ovim građevinskim poduzećima obaviješten je i Sindikat graditeljstva Hrvatske, koji namjerava poslati izmiritelja.

‘Nindže’ ostavili dva paketa i poruku ohrabrenja

– Vlasnik i direktor odbijaju tu mogućnost, jednostavno ne žele da netko dolazi. Prijete ljudima otkazima kako bi ih zastrašili. No, mi se nećemo zastrašiti prijetnjama i ucjenama, nego ćemo i dalje nastaviti sa štrajkom, a vjerujemo da će policija i DORH u međuvremenu početi raditi svoj posao – zaključio je Jujnović.

Veliki dio stanovnika Tinova grad solidarizirao se s radnicima, daju im potporu na ulici i preko društvenih mreža. Prvi u pomoć priskočili su im “Vrgorske nindže”, dobri duhovi Vrgorca, koji pod okriljem noći ostavljaju siromašnim i bolesnim Vrgorčanima prigodne darove. Nindže su radnicima ostavili dva paketa i poslali poruku u kojoj stoji: “Zar nisu genijalni ljudi koji i bez plaće osiguraju da im dijete ne plače? Glavu gore, vi ste genijalni!!!”

Kontaktirali smo i direktora Matu Šalinovića, da nam kaže zašto ne pristaje na miritelja i kako komentira podizanje kaznene prijave.

– O kaznenoj prijavi pričat ću na mjestu gdje o tome trebam pričati. Što se tiče optužbi da mi ne pristajemo na miritelja, to su insinuacije sindikalnog povjerenika. Ja ga čekam za razgovor, no neću trčati za njim – prvo je rekao Šalinović, a zatim nas je nazvao i kazao kako ne želi davati nikakvu izjavu o ovom slučaju.

TEKST I SLIKA: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:23