StoryEditorOCM
DalmacijaRADNICIMA SAMO MRVICE

Prodan 'Adriachem'; ‘Duguju mi 400 tisuća kuna, a dobit ću 6000, moga sam prizemnicu izgradit’

Piše PSD.
18. listopada 2013. - 09:29
Puna godina dana, čak deset ročišta, ali samo 20 minuta, bilo je potrebno za prodaju najvrjednijeg dijela imovine posrnule kaštelanske tvrtke “Adriachem” u stečaju. Prodaja kompleksa u Kaštel Sućurcu obavljena je u četvrtak na splitskome Trgovačkom sudu prihvaćanjem jedine pristigle ponude koju su zajedno poslali tvrtke “Marina Kaštela” Josipa Berketa i “Ribola” Nikše Dragičevića.

Najnižu početnu cijenu od 30 milijuna kuna ponuditelji su povećali za 50.000 kuna, dakle na 30.050.000, i kako drugih ponuda nije bilo, a ispunjeni su svi zakonski uvjeti, stečajni sudac Jozo Ćaleta zaključio je dražbu i dosudio imovinu “Marini Kaštela” i “Riboli”.

HFP prošlih godina odbio dvije povoljnije ponude

Uz ponudu, kupci su priložili i potvrdu o uplaćenoj jamčevini u iznosu od tri milijuna kuna. Jučer održano ročište potrajalo je samo dvadesetak minuta.

 - S obzirom da je kupljena imovina u idealnom dijelu polovice, vlasnici će se prvo dogovoriti o podjeli te imovine, kazao nam je Ante Kovač, direktor “Ribole” i zajednički ovlašteni zastupnik ponuditelja.

 - Za sada razmišljamo da određene objekte najprije privedemo svrsi za skladišta, s tim da ćemo ih koristiti za svoje potrebe. Sav višak, međutim, ponudit ćemo kaštelanskim poduzetnicima, imajući na umu da smo 2009., zajedno s nekolicinom, dali ponudu za kupnju ovoga kompleksa, koja tada nije bila prihvaćena. Nakon što obavimo uplatu i dogovorimo podjelu imovine, pristupit ćemo konceptu koji smo osmislili u okviru poslovne politike i jedne i druge tvrtke, kazao je Kovač.

Ponuda kaštelanskih poduzetnika, koju spominje Kovač, iznosila je 6,5 milijuna eura, ali je dobila odbijenicu tadašnjeg Fonda za privatizaciju. Bolje nisu prošli koju godinu kasnije ni “AD brodovi” iz Solina, koji su nudili 5,5 milijuna eura za 35.000 kvadrata kompleksa u Sućurcu. U ostalom dijelu mogla se nastaviti djelatnost “Adriachema” i sačuvati barem dio radnih mjesta.

Država će se prva namiriti, a radnicima što ostane

Ponude su se redom odbijale, uslijedio je stečaj, imovina je rasprodana i uslijedit će posebno ročište na kojemu će biti podijeljen ostvareni prihod.

Za ukupnu imovinu riječ je o oko 33 milijuna kuna, a potraživanja vjerovnika neusporedivo su veća. Ukupna priznata potraživanja vjerovnika iznose 356 milijuna kuna i posve je jasno da se veliki dio njih neće uspjeti naplatiti. Samo ukupna potraživanja bivših zaposlenika iznose 71 milijun kuna, u što spadaju neisplaćene plaće, otpremnine te iznos ostvaren na temelju tužbi dijela radnika i pravomoćne odluke o ovrsi.

Potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red, ali tu spadaju i ona Porezne uprave od 50 milijuna kuna. Kad se tome doda da razlučni vjerovnici (država) imaju prednost i pred prvim isplatnim redom, bivši zaposlenici dobit će tek simbolične iznose u odnosu na potraživanja. U prosjeku bi svaki od 350 radnika vjerovnika mogao dobiti 6000 kuna, pokazuje gruba računica.

Osuđen na podstanarstvo

Miroslav Majić je bivši zaposlenik “Adriachema”, s 38 godina radnog staža dospio je na burzu rada i u prijevremenu mirovinu može tek sljedeće godine. Majić je s tridesetak svojih kolega bio i na jučer održanom ročištu. Ukupna su mu potraživanja, kako kaže, 400.000 kuna, a dobiti može, po svemu sudeći, tek 6000 kuna. SEnD Za novac koji sam trebao dobiti, mogao sam napraviti kuću za svoju obitelj.

Podstanarstvo plaćam 150 eura mjesečno, i to mi je gazda snizio cijenu zbog moje situacije. Kad bih dobio barem 100.000 kuna, i to bi mi pomoglo za zidanje prizemnice, ali izgleda ništa od toga SEnD ne krijući tugu i razočaranje kazao nam je Miroslav Majić.

Piše Jadranka Matić
Snimio Mario Todorić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:07