StoryEditorOCM
Dalmacijaa što sad?

Zakon 1: Pravomoćno osuđeni načelnik mora otići! Zakon 2: Može slobodno ostati

Piše PSD.
11. listopada 2013. - 13:57
Branko Krnić, načelnik općine Zadvarje, pravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od godinu dana, no ni na kraj pameti mu nije da zbog te - ponavljamo: pravomoćne - presude podnese ostavku. Dapače, nitko mu, uvjeren je, ne može ništa, te i dalje namjerava obnašati dužnost na koju je izabran u svibnju ove godine.

- O čemu vi pričate, zbog čega da podnesem ostavku?!

- Kako zbog čega, pa osuđeni ste na šest mjeseci zatvora!?

- Nisam lud da zbog toga podnesem ostavku!

- Ali, presuda je pravomoćna.

- Žalit ću se Vrhovnom sudu! Sve su to namještaljke!

- Znači, vi mislite da možete biti vjerodostojan načelnik bez obzira na...

- Čujete li vi mene?! Neću dati ostavku i gotovo! A na sva ostala vaša pitanja nemam komentara!

Bio je to razgovor s Brankom Krnićem, načelnikom općine Zadvarje osuđenim zbog bespravne gradnje na području zaštićene prirodne vrijednosti u kanjonu Cetine. No, nije samo načelnik osuđen, osuđena je i Općina, koja kao pravna osoba mora platiti kaznu od 15.000 kuna.

Krnić je u više navrata tijekom 2009. i 2010. godine upozoren da prekine s radovima, no tvrdoglavo je to odbijao učiniti. Radim, branio se, u skladu s općinskim Prostornim planom, a u njemu stoji da je područje uz Gubavicu predviđeno za vidikovac, biciklističku stazu, šetnicu i križni put.

Kako se u to uklapa skladištenje desetak montažnih kućica na obližnjoj livadi i krčenje pola kilometra ceste nije objasnio.

Inspektori za zaštitu okoliša nisu odustajali, bili su čak i zapečatili gradilište, a nakon što su radovi nastavljeni, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je Općinskom sudu optužni prijedlog protiv Branka Krnića i upravitelja Zadruge “Duare”, zagrebačkog poduzetnika Josipa Pucekovića, kao izvođača protupravnih radova.

Oporba ne likuje

A on je, zanimljivo, prošao još i gore, te je zbog upornog ignoriranja zabrane radova pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno, dok Zadruga mora platiti kaznu od 20.000 kuna. Zadvarjani su za presudu saznali od novinara. I nije im baš svejedno. Krnić je, naime, već u prvome izbornom krugu skupio 64 posto glasova, a to znači da mu narod vjeruje.

Tonči Čizmić, Krnićev jedini rival na svibanjskim izborima iz redova SDP-a, također nije bio od velikih riječi. Veli da smo ga zatekli.

- Nisam naučen da se veselim tuđoj nevolji, pa mi ni ovo nije drago čuti. Ipak, kolega Krnić bi u najmanju ruku zbog moralnih razloga trebao podnijeti ostavku, a moralno upitnim držim i samu njegovu kandidaturu za načelnika - kaže Čizmić.

Zakon, pak, ne kaže ništa. Zapravo, kaže, ali imamo dva zakona koji pokrivaju ovo područje, pa svaki udara u svoje diple. Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi u članku 15. izričito navodi kako u službu ne može biti primljena osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo (Krnić je taj).

S druge strane, u članku 93. Zakona o lokalnim izborima stoji da mandat općinskih načelnika može prestati i prije isteka ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca (Krnić nije taj).

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:58