Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Crna kronika

Objavljeno 07.05.2013. u 16:37

VELIKA AKCIJA USKOKA U CARINARNICI

Rijeka: uhićeno 17 osoba - primali mito za umanjenje cijena i količina robe uvezene iz Kine i Italije

Foto: Tea Cimaš / CROPIX
Sedamnaest osoba danas je privedeno na području Zagreba i Rijeke, u najnovijoj USKOK-ovoj akciji pokrenutoj zbog sumnji u korupciju u Carinskoj ispostavi Luka Rijeka, te je pretraženo više desetaka stanova, poslovnih prostora i automobila.

Kako neslužbeno doznajemo, među uhićenima je Katica Uljar, supruga Antona Uljara, pomoćnika ministra financija u mandatu Račanove Vlade 2001. godine i bivšeg ravnatelja Carinske uprave.

Nju, zajedno s još troje carinika iz Carinarnice u riječkoj luci i šestero carinika Carinske ispostave u zoni Škrljevo, USKOK tereti za zločinačko udruživanje, zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Osim Katice Uljar, osumnjičeni su i carinski službenici Boris Orešković, Željko Kamenar i Nenad Ribić iz Carinske ispostave Luke Rijeka, te Srećko Miculinić, Slavko Santini, Zdravko Širola, Silvio Herljević, Nikola Kovačević i Andy John Buneta iz ispostave na Škrljevu.

Sumnjiči ih se da su u proteklih pola godine primali mito za umanjenje cijena i količina robe uvezene iz Kine i Italije, a posrednici su im, neslužbeno doznajemo, bili Matko Sladić, direktor jedne od najvećih špediterskih tvrtki Ilirijašped, i Zlatko Perić, direktor trgovačkog društva Aurel trade, koji su iskazivali minimalne cijene i manje količine uvezene robe kako bi se onda platile manje pristojbe.

Sve zajedno sumnjiči ih se da su proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 308.000 kuna u obliku neocarinjene robe i 7,7 milijuna kuna na umanjenim iznosima ocarinjene robe. Privedena su i dvojica trgovaca, a riječ je i o kineskom državljaninu Z. Y., koji ima tvrtku u Zagrebu, te trgovcu iz Dubrave.

Uvozna davanja smanjivali su u dva koraka. Najprije su u špediterskoj tvrtki krivotvorili dokumentaciju o uvezenoj robi, i to na dva načina: ili bi u uvoznim deklaracijama umanjili količinu uvezene robe, ili bi u deklaraciji izmijenili sastav pošiljke te bi umjesto neke robe, na koju se plaćaju visoka davanja, naveli da je u pošiljci druga roba.

Takve deklaracije bile bi upućene u carinarnicu Luke Rijeka, gdje su radili uhićeni carinici, koji su pak, budući da su i sami dobivali mito, pazili da takvu lažnu dokumentaciju nitko ne provjerava te su uz umanjena davanja propustili robu u zemlju.

(JL)

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!