StoryEditorOCM
DalmacijaSplitski oftamolog dr. Aleksej Medić iz poliklinike Medić-Žuljan-Jukić upozorava:

Očna mrena sada muči već i 40-godišnjake!

Piše PSD.
5. lipnja 2013. - 11:10
Povećana razina ultra-ljubičastog zračenje u Zemljinoj atmosferi povećava i rizik od očne mrene. Najnovija istraživanja pokazuju da se dobna granica oboljelih pomiče na niže, pa je tako u Americi tri posto oboljelih već u dobnoj skupini od 40 do 50 godina.

Istraživanje instituta John Hopkins iz Baltimorea pokazalo je kako od mrene boluje preko 20 milijuna Amerikanaca, odnosno 17,2 posto tamošnje populacije. Isto ispitivanje ukazuje i na povećani trend oboljenja, pa se očekuje da će za dvadeset godina preko 30 milijuna Amerikanaca imati problem s očnom mrenom.

Da su takvi trendovi prisutni i kod nas, potvrdio je i dr. Aleksej Medić iz splitske očne poliklinike Medić-Žuljan-Jukić.

''Zbog pojačane insolacije, sve više ljudi i ispod dobi od 50 godina ima poteškoće uzrokovane mrenom koja ako se ništa ne poduzima može dovesti do sljepoće'', kazao je dr. Aleksej Medić.

Istaknuo je, međutim, kako pacijenti s očnom mrenom, imaju sve bolju mogućnost liječenja.

''Sada se pri operativnom zahvatu ugradi leća koja rješava sve refrakcijske probleme, od astigmatizma do poteškoća s vidom na blizu i vidom na daljinu'', napomenuo je te dodao kako je tehnologija omogućila da se za multifokalne torične leće sada zahtijeva rez koji je samo 2 milimetra.

''To smanjuje rizike operacije i olakšava proces oporavka, a sve je dostupno i kod nas, ne samo u svijetu. Uvjeti operacije su stabilniji, a oporavak lakši i brži. I ono što je značajno, jednim se potezom riješi i mrena i dioptrija'', izjavio je dr. Medić koji zajedno s ostalim liječnicima iz poliklinke Medić-Žuljan-Jukić ima iskustvo obavljenih preko 20.000 operacija očne mrene.

''Kad se čovjek odluči povećati kvalitetu života, odnosno riješiti se mrene, od pregleda do operacije praktički može proći samo jedan dan'', ističe dr. Aleksej Medić.

Cijena ovakvog zahvata kreće se od 8 do 15 tisuća kuna, ovisno o složenosti koja se prethodno utvrdi pregledom.

SPONZORIRANI ČLANAK


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:47