StoryEditorOCM
Dalmacijanova taktika

Ladiniji se predstavljaju kao esuli

Piše PSD.
18. travnja 2013. - 23:52
Vlasnici talijanske tvrtke “La Distributrice Srl.” iz Trsta, braća Gianfranco i Livio Ladini, bivši vlasnici sinjske tvornice “Dalmatinka nova”, ne posustaju u namjeri da od Hrvatske naplate milijune eura za vrijeme provedeno u sinjskoj tvornici koje se pamti po izrabljivanju radnika i vođenju proizvodnje pređe i konca do kraja niti.

Kada su ih odbili hrvatski sudovi, provodeći važeće hrvatske zakone, Ladiniji su se okrenuli diplomatskim pritiscima. Pa su tako, uz zahtjev hrvatskoj Vladi da ih obešteti za stotine milijuna kuna, pisali Europskoj komisiji, od svoje su Vlade zahtijevali da izvrši pritisak na Zagreb, a izravno su prijetili da zbog njih RH neće u EU.

Budući da ta njihova nekada uspješna praksa ovom prigodom nije dala rezultata, Ladiniji u posljednje vrijeme na stranicama tršćanskog dnevnog lista “Il Piccolo” učestalo prozivaju diplomaciju svoje zemlje.

Tako je u utorak objavljen članak pod naslovom “Uspavana diplomacija” u kojemu se braću Ladini poistovjećuje s esulima, talijanskim izbjeglicama iz Dalmacije poslije Drugog svjetskog rata.

“Sramotna eksproprijacija za tadašnjih 300 do 350 tisuća sada se obnavlja na štetu braće Ladini i njihove tvrtke, gdje ih nasljednici bivše Jugoslavije u Hrvatskoj onemogućavaju da iskoriste svoja ulaganja od više desetaka milijuna eura”, piše, uz ostalo, u članku koji potpisuje Roberto Miniussi.

Autor se u nastavku pita što rade talijanska diplomacija i talijansko veleposlanstvo u Zagrebu. Konstatira da oni samo prate situaciju i pita što još čekaju, kao da se svih ovih godina nisu nagledali nemogućnosti rješavanja ovog slučaja. Stoga autor Miniussi poziva talijanske diplomate da se probude te im veli: “Morate reagirati s ponosom i zahtijevati da Hrvatska poštuje prava svih građana.”

Ne kaže da bi i talijanski građani morali poštovati hrvatske zakone. A braća Ladini nisu tehnološki obnovili “Dalmatinku”, na što su se bili obvezali, radnicima za pošteni rad nisu isplaćivali plaću, a tvrtku su zadužili do grla i odveli je u stečaj koji oni zlonamjerno nazivaju “eksproprijacijom”.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:11