StoryEditorOCM
DalmacijaTEŠKE OPTUŽBE

Bivši direktor "Promet Makarska" Ante Ribičić: Dionice su plaćane opranim novcem

Piše PSD.
15. ožujka 2013. - 14:46
Direktor "Prometa" iz Makarske u vrijeme privatizacije te tvrtke Ante Ribičić, pozivajući se na Zakon o nezastarjevanju kriminala u pretvorbi, podnio je prijavu USKOK-u zbog otuđenja 433.815 DEM, odnosno 28.921 dionicu što je tada predstavljalo 4,63 posto temeljnog kapitala "Prometa" i to u korist sadašnjeg većinskog vlasnika Mate Jujnovića. 

Ribičić je zajedno s prijavom USKOK-u dostavio odluku Nadzornog odbora "Prometa" od 5. prosinca 1995. godine iz koje se vidi da su članovi NO Vinko Jujnović, Vladimir Mrčela i Branko Štulić odobrili Mati Jujnoviću da trezorske dionice otplaćuje na kredit bez kamata.

To je u prijevodu značilo pranje novca i plaćanje dionica iz tekućeg poslovanja. Radi toga sam podnio ostavku na mjesto direktora i otišao na ulicu - kaže Ribičić.

Ribičić ističe da su se njegove sumnje potvrdile već u siječnju 1996. godine kada se dogodila prva tranša otplate. Za prijevoz nogometaša "Željezničara" iz Sarajeva od Rovinja do Makarske i smještaj u hotelu "Meteor" u Makarskoj u gotovini je naplaćeno 5.000 tadašnjih DEM, a novac je uzeo Vinko Jujnović.

Bivši direktor "Prometa" u pismu USKOK-u tvrdi da je Mate Jujnović od njega tražio da mu godišnje "opere" 500.000 DEM.

Takav zahtjev meni je bio neprihvatljiv. Definitivno sam sebi rekao ne s mafijom pa sam 8. veljače 1996. godine podnio ostavku na dužnost direktora. Kako su na mene vršili pritisak da postanem njihov poslušnik, što nikako nisam mogao prihvatiti jer se to kosi s mojim životnim principima, napustio sam tvrtku bez otpremnine i drugih beneficija koje su drugi prije mene imali - kaže Ribičić dodajući da je on i danas mali dioničar "Prometa" sa 681 otplaćenom dionicom. 

T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:21