StoryEditorOCM
Dalmacijatreći pokušaj

‘Adriachem’ nude na engleskom i još upola cijene

Piše PSD.
22. prosinca 2012. - 00:23
Niti na trećem javnome dražbenom ročištu, održanom u četvrtak na splitskome Trgovačkom sudu, nije se pojavio ni jedan kupac, pa je stečajni sudac Jozo Ćaleta ponovno proglasio prodaju imovine “Adriachema u stečaju” neuspjelom. Sukladno tomu odredio je novu prodaju uz smanjenje cijene za 20 posto u odnosu na jučer istaknutu (88 milijuna kuna). To znači da je nova cijena kompleksa “Adriachema” u Kaštel Sućurcu 71 milijun kuna. Nova prodaja i dražba održat će se 5. veljače 2013. godine.

Vjerovnici tražili i oglas na engleskom jeziku

Sa svim dosadašnjim smanjenjima, cijena “Adriachema” gotovo je prepolovljena u odnosu na početnih 136 milijuna kuna. Ta činjenica uznemirila je nekolicinu prisutnih radnika-vjerovnika, a ponajviše Dalibora Bašića, kojemu je sudac Ćaleta dao riječ, a potom zbog nepoštovanja suda uskratio uz prijetnju udaljavanja iz sudnice.

Bašić je tražio da se spriječi spuštanje cijene te da se “ispita slučaj Adriachema” što god to značilo u trenutku kad je stečajni postupak u poodmakloj fazi. Sudac Ćaleta je s druge strane prihvatio prijedlog radnika-vjerovnika Edija Tadina da se oglas o prodaji objavi i na engleskom jeziku ne bi li se potaknulo zanimanje kupaca iz inozemstva. I Tadin je istaknuo kako se svakim daljnjim smanjenjem cijene obezvrjeđuje vrijednost stečajne mase ponuđene na prodaju.

Nervoza radnika jest razumljiva budući da prednost u naplati svojih potraživanja imaju razlučni vjerovnici, a to je u prvom redu država, koja se ne želi odreći svojih prava u korist radnika. Činjenica je, međutim, i da zakon predviđa smanjenje cijene imovine sve dok se ona ne proda.

 jadranka matić

Popis imovine

Uz najvrjedniju nekretninu, kompleks u Sućurcu, za jučerašnje ročište ponuđenu za 88 milijuna kuna, u oglasu za prodaju ponuđene su i ostale nekretnine:
prostor od 43 kvadrata u Sućurcu – bivša trafostanica (71.000 kuna);
zemljište oko zgrade u Kaštel Gomilici površine 935 kvadrata (224.700 kuna);
zemljište u Sućurcu površine 1482 kvadrata (356.200 kuna);
dvor u Gomilici površine 1878 kvadrata (967.600 kuna);
uredski prostor u Gomilici površine 350 kvadrata (975.700 kuna) te dvor i šuma u Gomilici, u naravi gospodarska zgrada i stambena s četiri bespravno useljena stana (1.424.700 kuna). I ovim je nekretninama cijena za novo ročište smanjena za 20 posto.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:42