StoryEditorOCM
DalmacijaTEŠKO BREME

Neslavni rekord u Kaštelima: nezaposlenost porasla za 12,8 posto!

Piše PSD.
10. listopada 2012. - 11:28

S 4416 evidentiranih osoba u potrazi za poslom u rujnu ove godine, nastavljena je uzlazna putanja broja nezaposlenih u kaštelanskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje. Porast je to od 12,8 posto na godišnjoj razini, jer je u rujnu 2011. na burzi bilo 3914 osoba, te 3,4 posto u odnosu na kolovoz 2012. godine.

Kaštela i nadalje, uz Split, jedina imaju dvoznamenkasti (10,8 posto) udio u ukupnom broju nezaposlenih na području Splitsko-dalmatinske županije.

U ovom postotku povećanja broja nezaposlenih na godišnjoj razini veliki utjecaj ima i u siječnju ove godine pokrenuti stečaj nad tvrtkom “Adriachem”. Nakon višegodišnjih iščekivanja boljih dana, 214 zaposlenika posrnule kaštelanske tvrtke u državnom vlasništvu završilo je na burzi rada, s iznimkom onih koji su stekli uvjete za mirovinu.

‘Adriachem’, ‘Željezara’, možda i ‘Staklenici’

Veliki utjecaj imala su, međutim, i događanja u rujnu u kojemu je ove godine zabilježeno 425 novoprijavljenih osoba, od toga 208 muškaraca i 217 žena. Situacija je teža zna li se da nije riječ o sezonskim zaposlenicima koji će “prezimiti” na burzi, pa u kasno proljeće ponovno na rad.

Podaci, naime, kazuju da je veći dio novoprijavljenih, njih 363, na burzu dospjelo zbog prestanka rada poslodavca. Pri tome valja naglasiti da nije riječ samo o kaštelanskim tvrtkama i obrtima jer se na burzu prijavljuje po mjestu prebivališta, a ne sjedištu poduzeća. Kako god, pokazatelj je to da gospodarska kriza na ovim prostorima ne jenjava. U travnju 2011. godine, podsjetimo, pokrenut je stečaj nad “Željezarom Split” koja je tada imala oko 400 zaposlenika.

A kako je krenulo, ne realizira li se u skoro vrijeme program restrukturiranja za koji mjesec, njima i bivšim zaposlenicima “Adriachema” mogli bi se pridružiti i zaposlenici “Kaštelanskih staklenika”, od kojih je određeni broj na Trgovačkom sudu u Splitu zatražio pokretanje stečaja radi naplate svojih potraživanja.

No, vratimo se statističkim podacima, koji, koliko god suhoparni, daju sliku stanja na burzi rada. Gledano po stručnoj spremi, bez osnovne škole u kaštelanskoj ispostavi evidentirano je 37 osoba, sa završenom osnovnom školom 796, s gimnazijom 131 osoba. Najviše je onih sa srednjom školom: 1725 s trogodišnjom ili školom za KV i VKV radnike, te 1244 sa srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godine.

Završenu višu školu, prvi stupanj fakulteta ili stručni studij ima 215 osoba, a 268 fakultetsku diplomu, akademiju, magisterij. Više od četvrtine (26,1 posto) evidentiranih osobe su starije od 50 godina, dok je 44,8 posto evidentiranih starije od 40 godina. Od ukupnog broja prijavljenih, gotovo polovina (46,1 posto) posao čeka duže od jedne godine, a blizu petine (17,3 posto) duže od tri godine.

Jadranka Matić

Posao dobilo 158 osoba

U rujnu je 158 osoba evidentiranih u kaštelanskoj ispostavi dobilo zaposlenje. Od toga 68 muškaraca i 90 žena. Znakovito je da je u 143 slučaja riječ o radu na određeno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:39