Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 02.06.2012. u 11:41

jedan od vodećih šefova ‘Ndranghete i sin pritvoreni u splitu

Šefovi talijanske mafije švercali tone kokaina i lagodno živjeli u Dubrovniku

Talijanski državljani Antonio Melato (56) i njegov sin Alessandro (26), uhićeni su u nedjelju rano ujutro nadomak zračne luke Dubrovnik.

Zaskočili su ih djelatnici PNUSKOK-a prije negoli su uspjeli sjesti u zrakoplov koji bi ih odvezao prema Zagrebu, a zatim su trebali krenuti dalje prema jednoj od istočnih zemalja. Kako doznajemo, stariji Melato navodno je jedan od vodećih šefova ‘Ndranghete, kalabrijske mafijaške organizacije koja se smatra čak i opasnijom, moćnijom i brutalnijom od zloglasne sicilijanske Cosa nostre.

Interpolova tjeralica Otac i sin uhićeni su na temelju raspisane tjeralice talijanskog Interpola, a doznajemo da se u uhićenja krenulo nakon što je u Španjolskoj, u sklopu velike međunarodne policijske akcije razbijanja međunarodnog narkolanca, uhićen i drugi Antonijev sin. Oni su tada shvatili da se i njima sprema ista sudbina, pa su već pripremili plan za bijeg, no u tome su ih spriječili naši policajci.

Kako doznajemo, otac i sin su, kad su doznali da se oko njih steže obruč, preko svojih privatnih kanala pustili informaciju da prodaju kuću na području Dubrovnika koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji uz samu obalu, a u kojoj su živjeli sve ove godine dok su boravili u Hrvatskoj. Navodno su ovih dana u tijeku i daljnja uhićenja članova ove kriminalne organizacije po Španjolskoj, Italiji i nekim južnoameričkim zemljama koje se tereti za organiziranje švercerskog lanca kokaina.

Kako smo neslužbeno doznali, čini se da su Melato senior i njegov sin već nekoliko godina mirno živjeli na području Dubrovnika, čak su se tamo i oženili. Imali su i dvije tvrtke koje se bave uslužnim djelatnostima, a koje su, kako sumnjaju istražitelji, služile kao pokriće za pranje “prljavog”, od prodaje droge zarađenog novca.

Sumnja se da su zajedno s nekim crnogorskim mafijaškim organizacijama organizirali lanac preko kojeg se iz Južne Amerike kokainom opskrbljivao jugoistok Europe. Navodno se radi o količini od oko šest tona kokaina koliko su planirali prebaciti na naše područje, no u kojem su vremenskom razdoblju to radili i koliko dugo ih je policija pratila, nismo uspjeli doznati.

Doznajemo i da stariji Melato, za vrijeme dok je živio na području Dubrovnika, nije uopće ničim odavao da posjeduje nekakvo bogatstvo niti je itko od onih u čijem se društvu kretao mogao misliti da se radi o mafijaškom bosu. Nakon uhićenja, obojica su privedena u splitski Županijski sud.

Zatim ih je ispitao istražni sudac te su ispitani uz pomoć prevoditelja za talijanski jezik nakon čega je nad njima određen ekstradicijski pritvor. U svojim obranama negirali su da uopće znaju za Interpolovu tjeralicu te su se protivili postupku izručenja. Istražno ročište trajalo je više od tri sata te su zatim odvedeni u ćeliju na Bilice.

Za sada Županijski sud u Splitu i tužiteljstvo raspolažu samo s podacima iz raspisane tjeralice te će u nastavku postupka zatražiti od Italije originalne dokumente na temelju kojih se vodi kazneni postupak nad ocem i sinom. Od odvjetnika Jadrana Franceschija, koji brani mlađeg Talijana, doznajemo kako će uložiti žalbu na rješenje o izručenju, a isto će učiniti i njegov kolega Dragan Pištalo koji zastupa oca

Ekstradicijski pritvor može trajati do 40 dana tijekom kojih bi sud trebao zaprimiti originalnu dokumentaciju zbog koje je raspisana međunarodna tjeralica.

VLADIMIR URUKALO
KATARINA MARIĆ BANJE

Odvjetnik Franceschi: Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi i dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, koji u ovom slučaju brane dvojicu talijanskih državljana, najavili su da će idućeg tjedna podnijeti žalbu na odluku Županijskog suda o ekstradicijskom pritvoru.

"Moj klijent Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem radi postupka izručenja jer on nema razloga ometati postupak ekstradicije", izjavio je danas za Hinu Franceschi. Po njegovim riječima, dvojici osumnjičenika se umjesto pritvora može izreći blaža mjera, odnosno jamstvo ili mjera opreza.

Pištalo je istaknuo kako će nastojati svojem štićeniku Antoniju Melatu ishoditi izlazak iz ekstradicijskog pritvora, odnosno u ovom početnom procesnom postupku omogućiti mu obranu sa slobode.

U vezi uhićenja ove dvojice talijanskih državljana međunarodnu tehničku i stručnu pomoć talijanskim pravosudnim tijelima pružio je PNUSKOK, rekli su odvjetnici Franceschi i Pištalo.

Po njihovim riječima sada se čeka zahtjev Italije za izručenje njihove dvojice državljana, a po primitku tog zahtijeva Županijski sud u Splitu će odlučiti postoje li uvjeti za njihovo izručenje.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: shevchenko7 | Komentirano: 4. lipanj 2012. 10:42
ka prvo, ne srami se i napisi lipo "deo" a ne "dil", a ka drugo: hahahahha i opet hahaha, i jos malo hahahha
(kosovo je dio srbije samo u vasim glavama, u biti po vama je srbija kako ono "vivovitica, kavvobag, senj) evo ti jos jedno hahahhaha..
Komentar od: kornjača | Komentirano: 3. lipanj 2012. 15:33
Zemljišta na Braču kupljena opranim novcem? Nisam znao da je i Brač jedan od otočića Ujedinjenog kraljevstva - a kraljica slavi dijamantni jubilej!Bravo Urliću !
Komentar od: radar | Komentirano: 3. lipanj 2012. 14:14
u svojim kućama diljem hrvatske sagradili kuće...unutra teretane ... igor mataić svaki dan uvježbava svoje bicepse na spravama koje je kupio opranim novce ...novcem koji je pripadao oružanim snagama velike britanije ...ogroman broj poginulih i vojnih invalida bez svojih prava jer ministarstvo obrane velike britanije grca u gubicima...od pljački njenih ljudi...a naši guštaju...sramite se...gospodine mataiću...
Komentar od: radar | Komentirano: 3. lipanj 2012. 14:06
nikša urlić počasni građanin otoka brača...kupio pola brača i još mu se nudi ...koliko je velikodušan s ukradenimi opranim novcem...ispred nosa policije...
Komentar od: radar | Komentirano: 3. lipanj 2012. 14:05
i hrvatska mafija lagodno živi...nikša urlić je elegantno oprao oko 7 milijuna dolara opljačkanih u ministarstvu obrane velike britanije...a koje je elegantno izvukao engleski državljanin umirovljeni pripadnik engleskih civilnih snaga kenneth ford...koji opet lagodno živi obiteljskim životom negdje u okolici trogira ... a i u samom trogiru...o ostalima trebalo bi napraviti popis imovine....i usporediti s primanjima...to je velika ekonomska računica ...
Komentar od: shevchenko7 | Komentirano: 3. lipanj 2012. 12:53
ikusi koji si ti idi.ot, stvarno se vidi da samo želiš srat i blatit, i nista drugo ni neznas, pa krele srbija je najvece leglo kriminala i mafijaških klanova, koji su poznati diljen svita, a ti samo klapas da bi nesto sra, aj pokri se usima smrdo, smrdis i priko ekrana
Komentar od: agimus | Komentirano: 2. lipanj 2012. 17:44
Jesu li se pozivali na to da su katolici, to bi im ovdje moglo pomoći?
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 2. lipanj 2012. 15:32
rew jesi ti lud ili ti možda smrde noge?
Komentar od: BaronCro10 | Komentirano: 2. lipanj 2012. 14:06
Triba ispitat kakve su in veze sa bracon Mamic!!!!
Ne virujen da su trgovali kokon a da nisu glavata
braca tu bila upletena.
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 2. lipanj 2012. 12:07
Di će sad glavati Mamić nabavljati robu?