Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Crna kronika

Objavljeno 27.05.2012. u 21:49

HOĆE LI MU STATI NA KRAJ?

Otac zlostavljane učenice tvrdi da njegova kćer nije jedina: Splitski silovatelj je jednu od žrtava natjerao na samoubojstvo?

Silovana djevojka potonula je u tešku depresiju
Ona nije bila jedina - riječi su mladića kojega je otac jedne splitske srednjoškolke optužio da je više puta silovao njegovu kćerku i iz svega se izvukao nekažnjen, koje osobito svojom jezom “vrište” u porukama koje je osumnjičeni izmjenjivao s prijateljicama djevojke preko Facebooka i različitih internetskih servisa za chat.

Ove je poruke, kako je jučer objavila “Slobodna”, otac žrtve izvukao iz hard diska njezina kompjutora, te ih predočio Državnom odvjetništvu i policiji. Slučaj je, kako smo jučer objavili, neslavno okončan prije mjesec i pol dana kada je obitelj dobila obavijest od Državnog odvjetništva o odustanku od kaznenog progona, pa su roditelji djevojke sami preuzeli progon.

Prije toga, tvrdi djevojčin otac, načinjeni su ozbiljni propusti u istrazi. Prije svega, nije na vrijeme zatražena provjera IP adrese s koje su poslane poruke. Suočen s činjenicom da Državno odvjetništvo iskaz djevojke, koja je detaljno opisala mučne događaje, ne uzima kao vjerodostojan, unatoč nalazu vještaka psihologa koji ga je ocijenio kao “vjerojatno vjerodostojan”, i otkrivši da DORH i policija nisu poduzeli ništa kako bi počinitelja povezali s mučnim porukama - djevojčin je otac od DORH-a preko svojeg odvjetnika zatražio vještačenje IP adrese u prosincu 2010., nekih pola godine nakon što je podnio kaznenu prijavu.

Zahtjev u ladici

Jednako tako, otac je inzistirao i da se preko međunarodne pravne pomoći zatraže odgovarajući podaci Facebooka i Microsfta o vlasniku lažnog profila koji je otvorio počinitelj. Dakle, skrenuo je pažnju na ono što su policija i DORH trebali provesti sami, a da ih on na to ne upozorava.

Zahtjev za vještačenjem IP adrese s Državnog odvjetništva proslijeđen je tek u rujnu prošle godine, a zahtjev za međunardnom pravnom pomoći kako bi se dobili podaci o stvarnom vlasniku profila upućen je tek nakon što su roditelji preuzeli kazneni progon.

Problem je u tome što domaći operateri moraju čuvati podatke tek godinu dana, i da se dobiju podaci Facebooka i MSN-a o IP adresi s koje je otvoren profil, sada se ne bi imali s čime usporediti. Istraga je tako u slijepoj ulici, nakon što je zahtjev za prikupljanjem ključnih podataka ležao u ladici godinu dana, točno koliko je potrebno da bi ti podaci bili izbrisani. U tom kontekstu, bogato obiteljsko zaleđe osumnjičenog svakako budi dodatnu sumnju.

I druge su okolnosti pomalo čudne u načinu na koji je vođena istraga. Djevojka je iskaz na sudu dala nekoliko mjeseci nakon prijave podnesene u svibnju 2010. jer je, tijekom selidbe suda na Dračevac, ukradena oprema za iskaz preko videolinka. Osumnjičeni je ispitan tek u rujnu 2010. godine.

Kako stoji u porukama zlostavljača, tvrdi otac djevojke, njegova kćerka nije jedina koju je zlostavljao. U porukama navodi i kako mu je san da djevojka koju siluje ostane trudna i da počini samoubojstvo. Slične je poruke, u kojima je navodi na samoubojstvo, slao i žrtvi čiji su ga roditelji prijavili policiji. U iskazu, kao i u razgovorima sa psiholozima, djevojka tvrdi kako je o samoubojstvu zaista razmišljala.

Ono što unosi dodatnu dozu strave u cijelu priču jest činjenica da je u Splitu, u vrijeme kada je djevojka iz ove priče, kako tvrdi, nekih pola godine proživljavala agoniju, zaista zabilježeno samoubojstvo trudne djevojke u dobi sličnoj djevojci iz ove priče. Mlada cura koja si je oduzela život bila je trudna, a njezino se ponašanje naglo promijenilo nekoliko mjeseci prije tragičnog čina.

Spasila je prijateljica

Prije toga bila je vedra, normalna učenica, da bi potom naglo potonula u depresiju, otuđila se od okoline, vidljivo fizički propala u kratkom vremenu. Isto kao i djevojka iz ove priče.

Ona je, pak, imala sreću što se jedna njezina prijateljica povjerila roditeljima, a oni su o svemu obavijestili razrednicu nesretne djevojke, koja potom obavještava roditelje. Djevojka se na koncu, iako u DORH nisu povjerovali u njezinu priču, uspjela izvući iz svega. No, što je s drugim potencijalnim žrtvama?

O tome se vjerojatno nikad ništa neće znati.

MARIJO KAVAIN