StoryEditorOCM
Dalmacijastrahuju od zaraze

Mještani Glavine Donje: Dosta nam je smrada i fekalija iz tzv. pročišćivača!

Piše PSD.
30. svibnja 2012. - 01:12
Mi već gorke pilule pijemo od 1987. godine, kada je u funkciju pušten takozvani pročišćivač otpadnih voda u Glavini Donjoj, odmah uz sam južni rub grada Imotskog. Znači, punih 25 godina udišemo smrad, fekalije zapljuskuju naše polje, vrtove, dolaze nam ispred kuća, puni su kanali fekalnih voda uz samu državnu prometnicu D-60. Desetak puta smo prosvjedovali, na stotine puta ukazivali na propuste u radu toga pročišćivača, a nama iz cijeloga grada, i ne samo iz njega, već i iz Prološca pred same kuće dolaze fekalije. Ovako više ne možemo, a niti ćemo živjeti.

Dajemo onome tko gospodari tim kolektorom, našoj lokalnoj samoupravi posljednje upozorenje, da nam u skladu sa zaštitom okoliša, svim ekološkim standardima, konačno dovedu u funkciju pročišćivač u Glavini Donjoj. I još nešto. Mi nismo u ulozi nikakve politike, jer se to u Imotskom uvijek tako shvaća. Mi samo želimo na našim ognjištima mirno i zdravo živjeti, a ne da mi i naša djeca svaki dan budemo izloženi zarazi, da ne govorimo o svakodnevnom udisanju smrdljivoga zraka.

Uputili smo dopise Ministarstvu zaštite i okoliša, Ministarstvu poljoprivrede, očekujemo i od njih da i oni jednom narede nekome, kako bi se središnji kolektor jednoga grada, doveo u funkciju. Ako nam se to ne realizira, uvjeravamo cijelu imotsku javnost da ćemo poduzeti sve zakonske mjere, ali i organizirati prosvjede. Već sada imamo 400 potpisa naših sumještana, a ako bude potrebno, cijela Glavina Donja dignut će se na noge, jer se više ovako ne može živjeti.

Ovo je sažetak s konferencije za novinare, koju su organizirali predstavnici nekoliko zaselaka iz Glavine Donje kod Imotskog, ogorčeni na stanje u kojem se nalaze, a prouzročeno nesnošljivim smradom iz pročišćivača otpadnih i fekalnih voda u blizini njihovih kuća.
Tonći Adžija pokazuje fekalije koje prolaze kraj kuća
- Znamo za stanje u okružju pročišćivača, i mogu kazati da je ono nastalo, jer smo u fazi čišćenja cijeloga postrojenja. To će potrajati desetak dana. Inače, moram priznati da smo i kod Hrvatskih voda zatražili hitnu pomoć od 2,7 milijuna kuna, kako bi kompletirali cijeli sustav na pročišćivaču.

Tek nakon toga on će biti u svojoj punoj funkciji. Znam tegobe građana, ali i mi činimo sve da se to stanje popravi, riječi su ing. Luke Ćorića, direktora Vodovoda Imotske krajine, koji gospodari prečišćivačem otpadnih voda u Glavini Donjoj.

Očekuje se i intervencija grada Imotskog u financijskoj pomoći, kako bi se sanirala postrojenja u toj svojevrsnoj ekološkoj bombi uz sam rub grada Imotskog.

BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:18