Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 28.01.2012. u 23:25

marko majić, zvani šilo, iznio obranu u kojoj tereti drugog osumnjičenog, nenu popića

UBOJSTVO U SUPETRU Priznanje zločinca: Silvija nije trebala umrijeti, samo smo htjeli novac

Osim priznanja  Majića, materijalni dokazi su vrlo slabi: otisci prstiju na ljepljivoj traci kojom je Silvija Lučić bila zavezana uništeni su pri pokušaju njezina spašavanja
Mjesec i pol dana nakon stravičnog ubojstva u Supetru na Braču, kada je ubijena 35-godišnja Silvija Lučić, djelatnica mjenjačnice “Abigo”, Marko Majić, zvani Šilo, dao je na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu svoju obranu u kojoj praktički optužuje svoga sudruga, također uhićenog Nenu Popića (46) iz Podstrane, da je jedini krivac za Silvijinu smrt.

Silvija je, podsjetimo, nađena mrtva nakon što je bračku policiju 1. prosinca nazvala njezina kolegica Sandra B. (39). Rekla im je da je mjenjačnica “Abigo” otključana, da vrata nisu razbijena, nego otvorena ključem, da je iz zida iščupana blagajna, da se aktivirao alarm i da ona na mobitel nikako ne može dobiti svoju kolegicu Silviju koja je radila u popodnevnoj smjeni.

Policija je poslije pronašla Silviju ugušenu kako leži zavezana i oblijepljena ljepljivom trakom oko glave na krevetu u svojoj kući. Iz mjenjačnice je opljačkano oko 180 tisuća kuna.

Zadužen za ključ od blagajne

Majić tvrdi da on nema veze s ubojstvom nesretne Silvije, nego da je za sve odgovoran Popić koji je ostao s njom nakon njegova odlaska. On je, tvrdi, po dogovoru s Popićem, bio zadužen samo za to da uđe u kuću, od Silvije uzme ključ i ode u mjenjačnicu uzeti novac.

Nakon što su maskirani dočekali Silviju u njezinoj kući, u koju su ušli preko balkonskih vrata, zaskočili su je, rekli joj da se ne boji, da im da ključ i da joj se ništa neće dogoditi.

Majić, koji je bio maskiran čarapom, kaže da je ona dala ključ od mjenjačnice koji je uzeo, te da je izišao, a Popić, koji je na glavi imao kapu s prorezima za oči, ostao je s njom. Što se nakon toga događalo, on, tvrdi, ne zna.

Njegov dio posla bio je da uzme novac iz mjenjačnice i uhvati trajekt u 20.45 za Split. Zatim je trebao pričekati Popića oko 23.30, kad u Split dolazi zadnji trajekt iz Supetra. Trebali su se naći i podijeliti novac, a nakon toga otići svaki na svoju stranu.

Kazao je i da su nesretnu djevojku pratili nekoliko dana prije nego su se odlučili “stupiti” u akciju, te da im je novac trebao kako bi poplaćali svoje dugove.

Kad je došao u Split, vidio je policiju u trajektnoj luci te je sef koji je iščupao iz mjenjačnice bacio u kantu za smeće na trajektu.

S druge, pak, strane, Neno Popić u svojoj obrani apsolutno negira bilo kakvu povezanost s ubojstvom djevojke tvrdeći da on uopće nije sudjelovao u provali u njezinu kuću te u ubojstvu. Kazao je da je on cijelo popodne uglavnom proveo u kafiću u supetarskoj luci te da je u tom kafiću gledao nogometnu utakmicu. Ustvrdio je da se u kafiću našao s Majićem, no da su samo “ćakulali”. Tu je bio do zadnjeg trajekta u 22.45, kada se ukrcao s još nekoliko osoba.

Prijeti dugotrajna kazna zatvora

Priznao je da je bio pijan jer je tog popodneva i večeri popio gotovo gajbu piva i još drugog alkohola. Za pljačku i ubojstvo djevojke doznao je, kaže, tek ujutro, kad je došao na posao.

Tužiteljstvo je dvojac Majić-Popić osumnjičilo za teško ubojstvo iz koristoljublja, za koje je predviđena dugotrajna kazna zatvora do 40 godina.

Otkad je nađeno mrtvo tijelo nesretne djevojke, slučaj ostavlja gorak okus svima koji su uključeni u njegovu obradu.

Policija i tužiteljstvo muku muče s materijalnim dokazima. Kada je nesretna Silvija nađena, nije se odmah znalo je li živa ili mrtva. U želji da je spase ako još uvijek diše, s nje je bila strgnuta ljepljiva traka u žurbi i, kao što je razumljivo, pri tome se nije pazilo na uništavanje tragova.

Kod takvog hitnog skidanja trake i njezina bacanja, došlo je do potpune kontaminacije. S ljepljive trake nisu se poslije mogli izdvojiti otisci prstiju koji se mogu koristiti u dokazne svrhe, kao ni biološki tragovi kojima bi se došlo do ubojice.

Drugi problem koji se pojavio jest vještačenje odjeće dvojice osumnjičenih, Majića i Popića. Očekivalo se kako će ih s ubojstvom Silvije povezati tragovi vlakana s njezine odjeće.

Vještakinja iz Centra za forenzička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu pronašla je na njihovoj odjeći tragove traper materijala. Od materijala iste vrste bila je i žrtvina odjeća, međutim vještakinja se nije decidirano izjasnila da su vlakna nađena na odjeći osumnjičenih istovrsna vlaknima s odjeće ubijene. Kako je traper materijal “široke primjene”, vještakinja se nije željela izjašnjavati da je riječ o vlaknima istog podrijetla.

Zastupnica optužbe Rene Laura nije se prvi put našla u takvoj situaciji, i to upravo u slučaju ubojstva. U sjećanju je još uvijek svježe suđenje Damiru Vukoviću zbog ubojstva majke, na kojem je iznijela optužnicu sve do osuđujuće prvostupanjske presude doslovno kroz ušicu igle.

S druge strane su branitelji iz odvjetničkog ureda Milošević, otac Borivoje i sin Boris. Stariji odvjetnik ne jednom je za svoje klijente dobivao bitke koje su ostalima izgledale izgubljene.

U igri su, naravno, i psihijatrijska vještačenja koja će mnogo kazati o karakteru i stanju svijesti obojice osumnjičenih.

Međutim, ako ostanu pri obranama koje iznose do sada, sigurno će najzanimljivije biti njihovo suočenje na glavnoj raspravi, naravno pod pretpostavkom da obojica budu pravomoćno optuženi.

vladimir urukalo, katarina marić banje
foto: Nikola vilić / cropix                              


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: mamba 64 | Komentirano: 30. siječanj 2012. 0:30
Čujem da će ih braniti advokat Željko Lubina onaj što prodaje tuđe kuće po kaštelin.Kako se bagra brzo poveže nek samo vrag zna ali su isti. Lopovi i ubojice krepali dao bog.
Komentar od: frennk91 | Komentirano: 29. siječanj 2012. 19:01
NEMAŠ POSAO ILI NE PRIMAŠ PLAĆU VEČ PAR MJESECI, A IMAŠ NAJOSNOVNIJE ZNANJE O RAČUNALIMA I INTERNETU?? Ne brini jer ja sam pronašao rješenje, ponajprije za sebe a sad pokušavam pomoći i ostalima. Radi se o poslu u kojem je jedino što je potrebno slobodno vrijeme i strpljenje. Kad sam ulazio u ovo bio sam pomalo skeptičan, no sad kad vidim da se na tome da zaraditi od 75 – 200$ tjedno moja skeptičnost je prerasla u ozbiljnost da proširim svoj posao. Ukoliko i ti nemaš financijskog izlaza, a znaš da svaka kuna dobro dođe, javi mi se na mail: frenk1991 @ hotmail . com i već danas zaradi svojih početnih 17$!
NIJE spam,virujte mi! Probajte,nemate što izgubit,eventualno 15-ak minuta da se registrirate i sve to napravite!
Komentar od: Raphael | Komentirano: 29. siječanj 2012. 16:11
Eto ih za dvi godine vanka, a u normalnoj državi (vladavine prava) bi sjedili doživotne.
Komentar od: baskotin | Komentirano: 29. siječanj 2012. 12:32
jadna njena mater, bolje da ne procita ovakve sramote od pravosuda.iskrena sucut i nek bog da toj zeni snage da izdrzi .
Komentar od: nije nego | Komentirano: 29. siječanj 2012. 11:47
U mikser sa njima i uzidat ih u zapadnu obalu tako da znamo di su.
Komentar od: pumpezi | Komentirano: 29. siječanj 2012. 10:33
Moglo bi se lako do Velike Gospe ispostavit da su se ova dvojica malo zaigrali, a nesritna šinjorina se sama udušila. Gospe moja, u kakovoj mi državi živemo?
Komentar od: Bepo DD | Komentirano: 29. siječanj 2012. 9:11
Ovu dvojicu, kao i Paravinju, triba osudit po kratkom postupku i kako oni priznaju razbojničku krađu - dakle što tu triba sva sila dokaza(sve što i******ave triba uzet kontra njih!). Ako ih ti njihovi odvjetnici izvuku - triba odvjetnicima zagorčat život, jer su i inače mnogi od njih dio mafijaške strukture društva. Obogatili su se od mafijaškog novca. Kakvo je pravosuđe takva nam je i država - propala samo je pitanje kad će se raspast.
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 29. siječanj 2012. 8:30
Ubojstvo iz nehaja ?? Ma da, tribalo bi obojicu smradova koristit za ispitivabje lijekova, proučavat na njima jačinu strujnog kruga, ispitivati toleranciju na bol prilikom operacije testisa bez anestezije. I onda ih na kraju bacit krokodilima u zoo vrtu. E to bi bilo korisno društvu, a ne da se odmaraju 10 godina u zatvoru na naš račun. Takva bića ne zaslužuju živit na ovom planetu. Ubiti jadnu curu koja je nastradala jer radi u mjenjačnici. Kako je onima koji su je volili ? A ove konjine su kad tad sposobne napraviti istu stvar i nanijeti bol poštenim ljudima...
Komentar od: beppecinepresa | Komentirano: 29. siječanj 2012. 0:21
brban udavija ženu da bi doša do kinte, a sad će pari izać iz zatvora pri nego se dovrši hotel Marjan. prst dole.