StoryEditorOCM

Hrvatske ceste preorale privatno zemljište

Piše PSD.
21. srpnja 2008. - 16:37

Kroz ogradu koja je u sastavu stambeno-poslovnog kompleksa obitelji Runje na Bilom Brigu, izvođači radova su za račun Hrvatskih cesta bez pitanja teškom mehanizacijom probili novu trasu dionice državne ceste D-219 Sinj - Livno preko Vagnja.



- Svi znaju da su kuće, staje i ograda na Bilom Brigu vlasništvo obitelji Runje, odnosno moje i sinova moga pokojnog strica. Moj pokojni djed kupio je ogradu prije 2. svijetskog rata od Petričevića koji je dobijenim novcem izgradio kuću u Solinu. Nesmetano su ogradu uživali moj djed, otac i stric koji su je podijelili po pola, a do sada ja i moji rođaci. Sada Hrvatske ceste, koje cestu prema Vagnju rade bez građevinske dozvole, bez pitanja ulaze u moj posjed. Istina je da veći dio ograde nije u zemljišnim knjigama upisan na moju obitelj, ali svatko zna da je to neupitno naše vlasništvo – kaže Ante Runje koji nas je pozvao na Bili Brig.

Runje veli da je nova trasa ceste kroz njegovu ogradu probijena vikendom, kada izvođači inače ne rade. On je intervenirao, radovi su obustavljeni, na lice mjesta izišao je sudski vještak poljoprivredne struke, a nakon toga su mu iz Hrvatskih cesta ponudili obeštećenje od oko 70 tisuća kuna.

- Ako ograda nije moja zašto su mi nudili naknadu – pita Runje najavljujući da će svoje vlasništvo braniti na sudu.

Baldo Bakalić iz splitske Ispostave Hrvatskih cesta ima drugu priču.

- Zemljište za koje Runje tvrdi da je njegovo uknjiženo je kao državno. Mi smo za sada na tom dijelu obustavili radove, ali samo dok ne pribavimo još neke dokumente. Gdje je privatno vlasništvo idemo na izvlaštenje, a u ovakvim slučajevima razgovaramo s nadležnim državnim službama – kaže Bakalić.

tekst i foto: toni paštar / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:27