StoryEditorOCM
Dalmacijadobit će kupca

‘Željezara’ raskomadana: CIOM i ‘Jadran-metal’ već upisani na dio imovine kaštelanske tvrtke

Piše PSD.
22. listopada 2011. - 23:14
Već prvo ročište za prodaju imovine “Željezare Split” u stečaju, sazvano za četvrtak 27. listopada točno u podne na splitskome Trgovačkom sudu, moglo bi pokazati koliko su bile ozbiljne namjere potencijalnih kupaca izrečene u lipnju ove godine, te u konačnici koliko su stečajni vjerovnici, bivši radnici prije svih, blizu naplati barem dijela svojih potraživanja.

Prema odluci Odbora vjerovnika na prodaju je ponuđena imovina “Željezare” u Kaštel Sućurcu, koja nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe, s početnom cijenom od deset milijuna eura.

Premda kupci koji žele sudjelovati u dražbi trebaju do 24. listopada uplatiti osiguranje u iznosu od 7,5 milijuna kuna, njihov broj neće se znati toga dana jer, napominje stečajni upravitelj Vedran Šeparović, osiguranje ne mora biti samo gotovina, nego i jamstvo banke koje kupac može donijeti na ročište.

Kao najozbiljniji i najizgledniji kupac ističe se tvrtka CIOM Petra Pripuza iz Zagreba, kralja metalnog otpada ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. S razlogom zna li se da je CIOM u međuvremenu otkupio potraživanja Hypo Alpe Adria banke, koja je imala hipoteku na dijelu imovine “Željezare” upravo na lokaciji u Sućurcu.

Riječ je, naime, o hipoteci na objektu valjaonice površine 6705 kvadrata i na poslovnoj zgradi površine 526 kvadrata.

Bez Pripuzove valjaonice nema proizvodnje

Ovdje valja napomenuti da eventualno pokretanje proizvodnje nije moguće bez spomenute valjaonice.

Zanimljivo je da hipoteku nad poslovnom zgradom ima i “Jadran-metal”, poduzeće iz Pule, no ranije Hypo banka, a sada CIOM, ima hipoteku prvog reda (prva je svoje potraživanje upisala u zemljišne knjige).

“Jadran-metal” ima hipoteku i nad tvorničkom halom u Sućurcu površine 2473 kvadrata, ali za razliku od valjaonice, bez ove je hale, kazuju dobri poznavatelji tehnološkog procesa, moguće ponovno pokrenuti proizvodnju.

U lipnju je i “Jadran-metal” Pula, zajedno s “Jadran-metalom” iz Kukljanova iskazao interes za kupnju “Željezare” i za to bio spreman ponuditi 120 milijuna kuna.

Tada je, međutim, bilo riječi o prodaji ukupne imovine na što navedeni razlučni vjerovnici (Hypo banka, “Jadran-metal” i OTP banka) nisu pristali i nisu odustali od postupaka ovrhe koje su u međuvremenu pokrenuli.

Hoće li na dražbu stići Schumacher i ‘Bertrane’?

Interes za kupnju Željezare svojedobno je iskazao i “Techcom” njemačkog gospodarstvenika Edgara Schumachera, istina pismom namjere i cijenom do 24 milijuna eura za ukupnu imovinu.

Neslužbeno doznajemo da “Techcom” ostaje u igri i da je, navodno, u pregovorima s OTP bankom o otkupu njezinih potraživanja. OTP banka ima hipoteku na dio imovine “Željezare” u Splitu na Mostinama (Dujmovača) koja nije obuhvaćena aktualnim oglasom o prodaji. Namjeru kupnje, ali bez konkretnog iznosa, u lipnju je bila iskazala i talijanska tvrtka “Bertrane” iz Vicenze iz Italije.

Za kaštelansko gospodarstvo značajno je da se ponovno pokrene proizvodnja i da se zaposli barem polovina od nekadašnjih 400 radnika. Budući da je dražba uspjela ako se pojavi i samo jedan kupac, realni su izgledi za njezin pozitivan ishod.

jadranka matić

Pripuz - kralj željeznog otpada

CIOS d.o.o., mješovito hrvatsko-njemačko društvo u privatnom vlasništvu (poslovni udjel grupe Scholz AG iz Essingena je 51,43 posto, a tvrtke CIOM. d.o.o. iz Zagreba 48,57 posto), vodeća je regionalna tvrtka za skupljanje i primarnu preradu industrijskih otpadaka te unutarnju i vanjsku trgovinu. Osnovana 1991., u protekla dva desetljeća prerasla je u vodeću grupaciju u regiji za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada, te ostalih otpadnih materijala s pretežno metalnom komponentom. Upravlja s 22 povezana društva u regiji, zapošljava više od 1300 radnika.

CIOS grupa obrađuje oko 700 tisuća tona metalnog otpada godišnje, od čega u Hrvatskoj oko 300 tisuća tona. Do 2015. planira se obrada do milijun tona.


Vjerovnici

Ukupan broj vjerovnika “Željezare” prijavljenih u stečajnom postupku je 665, a njihova ukupna potraživanja su 760 milijuna kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:56