StoryEditorOCM
Dalmacijapred vratima investicijski zamah pod kozjakom

Posao za 140 radnika, gradu donacija od čak 4,3 milijuna kuna

Piše PSD.
27. kolovoza 2011. - 00:41

Nakon dugo vremena u Kaštelima s realizacijom počinje velika poduzetnička investicija. Naime, gradonačelnik Joško Berket potpisao je sa zainteresiranim investitorima protokol o zajedničkom nastupu i suradnji u razvoju projekta “IDRA-Kaštela” koji bi se trebao realizirati na području Kaštel Sućurca do srpnja 2013. godine.
Projekt bi sadržavao četiri osnovna programa, i to otvaranje supermarketa prehrambenog lanca, centra za različite prodajne programe, specijaliziranu trgovinu sportskom opremom, kao i objekt brze prehrane.

- Ako se realizira ova investicija, a vjerujemo da hoće, to će svakako biti jedan od većih projekata zadnjih godina, ali i znak da se u Kaštelima počinju rađati novi ulagači. Svakako moram kazati kako će se realizacijom ove investicije zaposliti 140 ljudi, a prednost, kako smo potpisali u protokolu, imat će Kaštelani.

Donirani milijuni u vrtiće ili sportsku dvoranu

Grad bi uz zapošljavanje od ove investicije “ubrao” gotovo 7,5 milijuna kuna na ime plaćanja komunalnog doprinosa, dok bi dio novca dobio i od plaćanja poreza na promet nekretnina za otkupljeno zemljište površine od oko 65.000 metara četvornih. Investitori bi platili i četiri i pol milijuna kuna vodnog doprinosa, a ono što je najvažnije, izrazili su želju da lokalnoj zajednici, odnosno gradu doniraju oko 4,5 milijuna kuna - izjavio je gradonačelnik Joško Berket.

Nadalje navodi kako bi se odlukom Gradskog vijeća taj novac usmjerio u gradnju vrtića ili za dovršetak sportske dvorane na sućuračkoj Sokolani. Glavni preduvjet ostvarenja ove investicije svakako su izmjene GUP-a koje će se na usvajanju pred vijećnicima naći do kraja ove godine.

- Područje gdje se investicija planira do sada je bilo zelena površina, no izmjenom GUP-a ono će se prenamijeniti u poslovnu zonu. Upravo zbog toga što se nalazi blizu Kave i graniči sa solinskom poslovnom zonom.

Berket: Dosadašnji GUP nije išao u korist investitora

Usvajanjem ovih izmjena GUP-a zapravo ćemo odblokirati razvoj poduzetništva, a ovaj projekt bit će dokaz da smo napravili dobru stvar. Dosadašnji GUP investitorima nije išao u korist, a to je u potpunosti neprihvatljivo - kaže Berket, ističući kako se lokacijska dozvola za “IDRA-Kaštela” očekuje u prvom kvartalu 2012. godine, potvrda glavnog projekta u drugom, izgradnja priključaka u trećem, a početak radova u četvrtom kvartalu iduće godine.

Otvorenje je planirano najkasnije do 10. srpnja 2013. godine. O konkretnim imenima investitora gradonačelnik nije želio govoriti, tek je dodao kako će o cijelom ovom projektu na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja bi trebala biti u rujnu, nakon ljetne stanke, raspravljati gradski vijećnici koji će i donijeti odluku o prihvaćanju potpisanog protokola, nakon kojega bi, ako se usvoji, trebao biti potpisan sporazum.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:17