StoryEditorOCM
Dalmacijazbog neisplate OSOBNih DOHOdaka JOŠ OD TRAVNJA, IZ ppdiv-a POZvali na akciju

BORBA ZA PRAVA Sindikat radnicima: Tužite ‘Staklenike’ jer nema plaća

Piše PSD.
2. kolovoza 2011. - 15:18
Prošao je i srpanj, a radnici “Kaštelanskih staklenika”, poduzeća u državnom vlasništvu, još nisu dobili plaću za travanj, svibanj i lipanj pa se sindikalno povjerenstvo PPDIV-a, podružnica “Kaštelanskih staklenika”, odlučilo za akciju - poziv radnicima da potpišu punomoć ovlaštenom odvjetničkom uredu kako bi svoja materijalna potraživanja naplatili sudskom tužbom.

Povjerenstvo je situaciju u staklenicima ocijenilo alarmantnom, posebice kad je riječ o socijalnom položaju radnika, te činjenici da im se ne uručuju obračunske liste koje imaju snagu “ovrhe”, a osim plaća ne isplaćuju im se ni otpremnine, razlika regresa za godišnji odmor, jubilarne negrade, troškovi prijevoza, naknade za bolovanje duže od 90 dana, dakle, sve ono što im pripada po kolektivnom ugovoru.

“Radnici su zakinuti u svojim pravima i to zbog ponašanja uprave”, jasan je bio u svojoj izjavi za “Slobodnu” Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju.

Nezadovoljstvo radnika nisu ublažili ni bonovi za regres (K-15) koji su im uručeni prošli tjedan u iznosu od 1250 kuna, iako je kolektivnim ugovorom utvrđena visina od 1700 kuna, koje mogu potrošiti u trgovinama “Keruma”.

Direktor traži kredit

Međutim, unatoč velikom nezadovoljstvu, zaposlenici se nisu odlučili za organiziranje štrajka, rekla nam je sindikalna povjerenica podružnice “Staklenici” Ljilja Nikolić. Na provedenom referendumu glasovalo je 67 članova, od toga “za” štrajk samo 43 što je bilo nedovoljno.

Štrajk se, naime, može provesti u slučaju ako se za to odluči tročetvrtinska većina od 127 članova. “Staklenici”, inače, imaju 150 stalno zaposlenih. I dok je sindikat krenuo u akciju, direktor “Kaštelanskih staklenika” Ivo Benzon u ponedjeljak je s “Agrofructusom”, kojemu staklenici prodaju oko 80 posto svoje proizvodnje, dogovorio zajednički aranžman za dobivanje kredita kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od pet milijuna kuna.

Prema riječima Benzona, kreditna sredstva bi se iskoristila za osiguranje proizvodnje do kraja godine, te za isplatu dviju plaća jednokratno, te zatim svakoga 15. u mjesecu. Posezanje za kreditnim sredstvima upućuje na zaključak da problemi “staklenika” nisu posljedica samo afere s Escherichiom coli, već da vuku korijene iz ranijih godina.

jadranka matić

Program C − prodaja zemljišta

Uprava “Staklenika” ima velika očekivanja od programa pomoći poduzećima u teškoćama koja su u državnom vlasništvu. U slučaju “Staklenika” predloženo je da se glavnica potraživanja države po osnovi poreznog duga u iznosu od 25,4 milijuna kuna podmiri uplatom iz sredstava koja se planiraju ostvariti prodajom 49.000 kvadrata zemljišta Zračnoj luci Split, a kamata pretvori u dionice.

Čeka se novi oglas

Nakon neuspjeha u prvom pokušaju prodaje većinskoga dijela “Kaštelanskih staklenika” u svibnju ove godine, kad na objavljeni oglas nije stigla ni jedna prijava, još se ne zna kada će uslijediti novi oglas i s kakvim uvjetima. Upit o tome uputili smo Agenciji za upravljanje državnom imovinom, ali odgovor nismo dobili do pisanja ovog teksta.

Odlukom Vlade RH, podsjetimo, na prodaju je bio ponuđen paket od 75,63 posto dionica po cijeni dionice od 7000 kuna, tako da je početna ukupna cijena iznosila 601,4 milijuna kuna. Na visoku početnu cijenu u odnosu na ukupnu aktivu Društva, koja je na dan 30. rujna 2010. godine iznosila 412.988.000 kuna, a ukupne obveze Društva 58.935.000 kuna, utjecala je vrijednost zemljišta “Staklenika” u Resniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:37