StoryEditorOCM
Dalmacijapoticaj s druge strane bare

Studentima stipendije zaklade iz San Francisca

Piše PSD.
5. listopada 2010. - 21:16
Splitsko/dalmatinska županija u svome će sjedištu osigurati ured i jednog zaposlenika koji će biti tehnička potpora Hrvatskoj školskoj zakladi (Croatian Scholarship Fund) iz San Francisca, u pronalasku stipendista, a na županijskim web stranicama će se postaviti i zakladin link.

Zaključeno je to na susretu župana Ante Sanadera i tajnice Zaklade Barbre Jagiello.

Preko županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport svim srednjim školama na području Županije uputit će se obavijest, odnosno link na kojem mogu pronaći sve potrebne informacije o mogućnosti korištenja američkih stipendija, a potporu će pružiti i županijski Savjet mladih.

- Ove smo godine proslavii 20 godina rada naše humanitrne zaklade, što je u Americi rijetkost. Naime, humanitarne organizacije i zaklade u prosjeku potraju pet godina.

U Hrvatsku sam doputovala kako bismo produbili suradnju, odnosno kako bih na terenu uvidjela zašto na naše natječaje za stipendiranje ne stiže više zahtjeva.

Želimo da studenti doznaju za nas - kazala je Barbra Jagiello.

Hrvatska školska zaklada financira se zahvaljujući donacijama američih Hrvata i njihovih američkih prijatelja. Sredstva se uglavnom prikupljaju na godišnjoj dobrotvornoj večeri te na prigodnim aukcijama i druženjima.

Osobito je popularan turnir u golfu. Prema riječima tajnice Jagiello, zaklada studente iz Hrvatske pomaže tako da “sponzor” tijekom školovanja prati točno određenog studenta, a ponekad i više njih. Godišnja stipendija iznosi 1500 američkih dolara, a planiraju je povećati na 2000.

Župan je istaknuo kako Splitsko/dalmatinska županija iz proračuna za stipendije studentima koji dolaze iz obitelji s petero i više djece godišnje izdvaja milijun kuna, a kako je u tom programu sada 200 studenata.

Sanader je istaknuo i kako postoje i programi stipendiranja srednjoškolaca, vrhunskih sportaša te osvajača prvih mjesta na državnim natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:19