Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 22.05.2010. u 21:30

pet ‘mladih šerifa’ koji teroriziraju grad

CRNA SPLITSKA PETORKA Oni ubijaju, kradu, ranjavaju i dilaju

Nandija Teklića, Kristijana Stojanovića, Dejana Martedića, Juru Zeca i Marka Kljakovića Gašpića vezuje to što imaju malo godina, a puno kaznenih djela zabilježenih u policijskim dosjeima; od njih petorice jedan je friško prekršajno kažnjen, jedan je u bij
Nandi Teklić: Imao je 24 godine kad je policija prvi
put tragala za njim
Nandi Teklić: 32 godine, 25 kaznenih prijava


Splitska policija ima pune ruke posla s pripadnicima mlađe generacije široj javnosti poznatih sa stranica Crne kronike.

Jedan od njih je Nandi Teklić; navodno je predvodio skupinu izgrednika koji su upali u Kerumov hotel “Neva” u Podstrani. Nakon što su se poslužili doručkom i pićem, a neki među njima urinirali po inventaru, ukrali su nešto novca iz blagajne i otišli.

Saznalo se kako je jedan od njih bio i mlađi Teklić koji se navodno sam predstavio prilikom ulaska u hotel. Nandi Teklić sa svoje 32 godine skupio je u dosjeu 25 kaznenih prijava.

Zamjetno je kako se radi uglavnom o imovinskim i nasilnim kaznenim djelima, dok su prijave za zloporabu opojnih droga pojavljuju tek sporadično. Na listi nedjela za koje se Nandi sumnjičio navedeno je nanošenje teških tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje, otmica, razbojstvo, provale, iznude i prijetnje.

Još kao 24-godišnjak Nandi je na Općinskom sudu u Splitu bio na optuženičkoj klupi s još dvije osobe: Splićaninom i Poljakom okrivljenima u postupku za devet provala i razbojničku krađu, počinjene u prvoj polovici 2002. godine. Radilo se o provalama u kafiće iz kojih se odnosila tehnička roba ukupne vrijednosti milijun kuna.

Samom Nandiju stavljala se na teret jedna provala i razbojnička krađa kada je u splitskoj diskoteci Metropolis jednom gostu otrgnuo dva zlatna lančića s vrata. U pritvoru je tada proveo dva mjeseca, a po izlasku je nakon samo tri dana opet napravio incident.

S dva prijatelja je u kafiću Casablanca razbio dva stakla jer ih konobar nije htio poslužiti pošto je isteklo radno vrijeme. Nakon razbijanja Nandi se potukao i pobjegao te je policija tragala za njim. Druga potraga policije za Nandijem bila je 2006. godine. Prvo je u ljeto postao žrtva napada grupice maskiranih koji su ga dočekali na Bačvicama i pretukli bejzbol palicama.

Nandi je zadobio potres mozga i liječio se u bolnici. U studenom iste godine u kafiću u Čulićevim dvorima nožem koji je zgrabio sa šanka ubo je jednu osobu u nogu i pobjegao te ga je i tada tražila policija.

Svoju narav navodno je iskazao i tijekom boravka na splitskim Bilicama kada se svojim ponašanjem i stalnim provociranjem zamjerio čuvarima. Pravosudni policajci su mu, navodno, sve vratili s kamatama.


Kristijan Stojanović  Kiki: Imaoje 20 godina kad je
izrešetao ugostitelja Surlu
Kristijan Stojanović: Dvaput u bijegu pred policijom


Priča o drugom splitskom “mladom šerifu” priča je o Kristijanu Stojanoviću Kikiju (28). S poznatim splitskim ugostiteljem Goranom Surlom Stojanovića “povezuje” pet metaka koje mu je sasuo u prsi u splitskom restoranu Pimpinella. Pokušaj ubojstva dogodio se 2001. godine, a prethodio mu je Stojanovićev sukob s jednim od konobara kojega je mlatio bokserom po glavi.

Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Surla je obranio konobara, Stojanović odlazi, vraća se s pištoljem i puca u Surlu kojeg je od sigurne smrti spasio vlasnik restorana i hitna operacija u bolnici.

Kiki bježi i policija traga za njim. Ubrzo ga je uhitila crnogorska policija na aerodromu u Podgorici. Samo mjesec dana prije pucanja u Surlu, Stojanović, tada 20-godišnjak, na Poljudu je s bratom i još četvoricom napao specijalce koje su gađali bengalkama, komadima betona i šipkama.

Zbog siline napada policajci su se sabili u kut, a spasio ih je gol Hajduka. Jednom je izbijen zub, drugi je imao nagnječenu usnu i nos, a treći potres mozga. Kiki provodi u pritvoru 22 mjeseca i izlazi na Uskrs 2003. godine te je gotovo odmah sudjelovao u tučnjavi ispred diskoteke “F1” u Planom kraj Trogira. Iste godine osuđen je na tri godine za pokušaj ubojstva Surle.

Prvo je bio osuđen na četiri, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu smatrajući kako se nije radilo o pokušaju teškog ubojstva. U srpnju 2005. Kiki je uhićen zbog dilanja speeda i heroina i to na graničnom prijelazu sa Slovenijom gdje je pokušao pobjeći. U lipnju 2007. godine osuđen je na pet godina zatvora.

Vrhovni sud mu zbog probavnih smetnji ublažava kaznu i on izlazi prije roka u ožujku ove godine, da bi se već u svibnju našao na listi potencijalnih krivaca za ranjavanje 22-godišnjeg mladića u noćnom klubu “Paganini”.

Mladić je ranjen hicem iz vatrenog oružja u bedro te je s prostrijelnom ranom zadržan u bolnici. Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Kiki je ponovno u bijegu pred policijom.

Dejan Martedić: Sa 21 godinu sudjelovao je u
zatvorskoj pobuni
Dejan Martedić: Marihuana i tetejac s metkom u cijevi


Suđenje koje se zbog dilanja speeda i heroina vodilo protiv Stojanovića dovodi nas do njegova suoptuženika i treće osobe s naše liste: Dejan Martedić (24), zvani Điđi. On je tada osuđen zajedno sa Stojanovićem, a dobio je tri godine i dva mjeseca zatvora. Obojica su nakon objave presude vrijeđala sudsko vijeće i tužitelja.

Martedić je već tada bio poznat na splitskim Bilicama kao osoba prijeke naravi, a sudjelovao je i u pokušaju pobune s nekoliko pritvorenika u veljači 2006. godine dok je čekao presudu. Njih šestorica blokirala su vrata ćelije broj 17 metalnim ormarima pa zatvorski čuvari par sati nisu mogli ući.

Nakon odsluženja te kazne ponovno je uhićen krajem 2008. godine kao član skupine na čijem čelu je bio Šćepo Bošković iz BiH i koji su prodavali marihuanu po Splitu. Tada je zaplijenjeno 17 kilograma te droge. Prilikom uhićenja Martedić je imao pištolj tetejac s metkom u cijevi i samo je prisebnošću splitskih inspektora sve prošlo bez izgreda.

Poznavatelji Martedićeve naravi znaju koliko je, kad je on u pitanju, teško stvar izvesti mirnim putem. Već u siječnju 2009. godine tijekom šetnje pritvorskim krugom Martedić izaziva novi incident i dolazi u sukob sa 17-godišnjim pritvorenikom optuženim za ubojstvom.

Maloljetnik je zadobio teške ozljede glave i puknuće bubnjića te je zadržan u bolnici, a Martediću je određena stegovna mjera. U ljeto iste godine ponovno povreda zatvorske discipline kada mu je u nađen mobitel koji je skrivao u donjem rublju.

Na sudskoj raspravi u siječnju ove godine negirao je da je bio dio skupine udruženih dilera i po svaku cijenu je pokušavao spasiti brata koji je optužen zajedno s njim.

Jure Zec: Zakon je počeo kršiti kad je imao
samo 14 godina
Jure Zec: Punoljetnost na stranicama Crne kronike


Na splitskim Bilicama nalazi se i četvrti s naše liste: Jure Zec (19) zvani Mali Rus, najmlađi, ali ne i s najtanjim dosjeom. Na stranicama Crne kronike pisalo se o njegovim pothvatima i nedjelima, ali je do prošle godine bio malodoban te se uvijek štitio njegov identitet. Prelazak praga punoljetnosti proslavio je punim imenom i prezimenom na istim tim stranicama.

Jure Zec je osuđen krajem prošle godine na četiri godine zatvora zbog razbojstva, a njegov suučesnik na tri i pol, te im je produljen pritvor. Neposredno prije objave presude na Županijskom sudu u Splitu su pljucali, vikali i skakali po stolicama u prostorijama za pritvorenike te nisu dovedeni na objavu u sudnicu.

Zec i suučesnik terete se da su početkom srpnja prošle godine u sitne sate došli u automatklub “Bingo” i uz prijetnju nožem odnijeli 14.600 kuna.

Zatim su ispred kluba prišli slovenskom državljaninu od kojeg su uzeli bankovnu karticu i zatražili PIN. Kako je Slovenac kazao da ne zna PIN, bacili su ga na pod i udarali ga nogom u glavu, prilikom čega je jedan držao nož, a drugi mu je pretraživao džepove.

Srećom, nasilnike je vidio policajac Interventne policije Split Ivan P. Za Juru Zeca je tijekom dokaznog postupka pregledana presuda Općinskog suda u Splitu kojom je dobio godinu i pol maloljetničkog zatvora zbog iznude.

Optuženi Zec već je kao maloljetnik bio počinitelj niza kaznenih djela, a njegov otac je na istom sudu osuđen zbog međunarodne prostitucije na tri godine zatvora. Mladu Ruskinju je 2001. godine kupio u Banjoj Luci za tadašnjih 3000 njemačkih maraka te se za njega bavila prostitucijom, nakon čega ju je preprodao.

Navodno je neko vrijeme držao u kući u kojoj je živio s kćerkom i tada 10-godišnjim sinom. Na suđenju je svoje mišljenje iznio i stalni sudski vještak psihijatar koji je naveo da je optuženi Zec kao beba ostao bez majke, a otac je 1991. godine otišao u Domovinski rat iz kojeg se vratio na kraju rata.

Već s 14 godina imao je problema sa zakonom, a sklon je impulzivnom reagiranju, što je karakteristično kod osoba s poremećajem osobnosti, naveo je tada psihijatar. Kao malodobnik Zec je bio osumnjičen za sudjelovanje u razbojstvu na splitskim Blatinama, kada su dvojica razbojnika otela torbicu prolaznici.

Prilikom naguravanja i potezanja nesretna žena je tada pala i zadobila teške i smrtonosne ozljede glave. Unatoč sumnjama, protiv Zeca nije nikad pokrenut kazneni postupak jer je sve ostalo na indicijama, bez materijalnih dokaza. Na sudu za malodobnike odgovarao je i na optužbe za bludne radnje zbog pipkanja curica na plažama te za podmetanje požara.

Više puta je bio u domovima, ali je iz njih redovito bježao. Jedno vrijeme je bio u ćeliji na Bilicama zajedno s ocem jer je tako čuvarima bilo najjednostavnije da radi što manje problema.

Marko Kljaković Gašpić: Imao je 16 godina kada je
počinio prvo ubojstvo
Marko Kljaković Gašpić: 25 godina i dva leša iza sebe


Posljednji s naše liste ima najmanje kaznenih djela u svom dosjeu, ali s najtežim posljedicama.

- Imate 25 godina i dva leša iza sebe - kazao je sudac Županijskog suda u Splitu Marku Kljakoviću Gašpiću dok mu je izricao presudu od 14 godina zatvora za ubojstvo Bože Buzova (31) metkom iz pištolja u glavu. Sa 16 godina Kljaković Gašpić je osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog ubojstva Krešimira Tomičića (26) iz Visokog kraj Sarajeva kojeg je izbo nožem dok je sjedio s djevojkom na klupi na splitskoj Rivi.

Neposredno nakon odsluženja kazne novi incident, ovaj put s vatrenim orzužjem: Kljaković Gašpić vadi pištolj, prislanja ga o glavu mladića i repetira ga. Srećom, nije okinuo, već je mladića samo udario drškom oružja po glavi.

Dvije godine kasnije, u veljači 2008., u solinskom kafiću Apollo sličan scenarij, ali s kobnim krajem: Kljaković Gašpić u sitne sate dolazi u kafić u kojem je bio Buzov, nakon razgovora prislanja mu pištolj o glavu i okida.

Nakon toga ispaljuje još dva hica iz pištolja u zrak u kafiću gdje je bilo još ljudi. Bježi kraće vrijeme te se uz prisutnost odvjetnika prijavljuje policiji. U svojoj obrani je kazao kako mu je Buzov bio prijatelj i da ga sigurno ne bi ubio u kafiću punom ljudi. Izjasnio se kako kako nije znao da je pištolj pun i repetiran te kako se “samo zezao”.

- Ni s kim se ne zeza tako okrutno. Mogli ste tako sebi prisloniti pištolj o glavu i okinuti - kazao mu je sudac koji ga je proglasio krivim. U svom dosjeu Kljaković Gašpić ima razbojstvo, nasilničko ponašanje i krivotvorenje isprava.

Katarina MARIĆ BANJE


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Ravanelli | Komentirano: 24. svibanj 2010. 16:19
Lako in je balat kad su u zemlji koja nema zakona.Aj neka u amerike samo jedanput ponovi kazneno djelo ili neki prekršaj,ubojstvo netriba ni spominjat,nema mu više spasa.
Komentar od: | Komentirano: 24. svibanj 2010. 8:24
srića da su u velikoj,velikoj,za sada manjini.
Komentar od: jurlić | Komentirano: 24. svibanj 2010. 8:15
Disi Čiliću brate!!!
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 24. svibanj 2010. 0:53
Pari mi se da je CILIC dobija ozbiljnu konkureciju na portalu, od nekih zastitnika ovih teskih kriminalaca, koji su potencionalna opasnos za sve sto zivi i sto se u Splitu na ulici krece. ZALOSNO.
CILIC se mozda zajebaje ili je sarkastican, ali ovih par doli nisu. Jos cemo dobit FAN KLUB za kriminalce.
Komentar od: | Komentirano: 23. svibanj 2010. 20:30
sad mi ništa nije jasno.Jesu li oni zbilja kriminalci ili je ona kriminalka šta ovo piše.Ko je ovde krimos a ko pravos.
Komentar od: omerta11 | Komentirano: 23. svibanj 2010. 19:40
znalac ulice....svaka cast....izgleda da nas je jako malo koji uvidamo neprofesionalnost i neukost doticne novinarke.....cesto pratim njene clanke i nemogu vjerovat kako je ona zavrsila faks i tko joj uopce dao diplomu......tko je zaposli uopće....ali polupismeni narod zeljan senzacije (kao ovi ispod ) uopće nisu sposobni razlucit istinu od lazi..dobro od zla...sve kok se ni oni jednom nadu ispod njenog pera....
Komentar od: dalmato | Komentirano: 23. svibanj 2010. 18:12
kad vec znas da novinarka laze zasto ne napises sta je netocno iz dosjea petorice, a kad kazes da ih neopravdano izjednacava sa ubojicamai kriminalcima, kako objasnit leseve na tom njihovom zivotnom putu, po tebi su ovi dobri samo zato sta znamo da postoje jos gori...
Komentar od: dalmato | Komentirano: 23. svibanj 2010. 18:05
znalac ulice@, zbilja si jako malouman, jednostavno nemozes zaokruzit bit dogadjaja, teksta i komentiras gluposti, novinarki opet SVAKA CAST na ovom clanku, naime ova dva dana se vjerovatno pise o gore navedenima zato sta su sad napravili ovu gaduriju, pa su zato upravo seda aktualni (aktualni u negativnom smislu, naravno) i isprid ove nazalost negativne aktualnosti netriba zatvarat oci, nego joj se triba suprostavit, jer oni su medju nama, zato pojedinci ne pisite gluposti nego mucnite malo glavicama..
Komentar od: | Komentirano: 23. svibanj 2010. 16:19
znalac@ jesu li ovi zbilja kriminalci ili ih je ona lažno optužila?
Komentar od: leonby | Komentirano: 23. svibanj 2010. 16:17
stavija bi im odma elektronske ogrlice!!!
Komentar od: znalac ulice | Komentirano: 23. svibanj 2010. 15:11
Navikli smo da se daju netočne informacije javnosti , pa tako i u vezi ovoga . Novinarka koja je napisala ovaj članak uistinu nema pisati o pametniji i bitnijim stvari nego uz sve to iznosit laži.
Kako se ovo može stavljati u rang sa silovateljima djece , ubojicama koji su počinili mnoštvo ubojstava ,.. ?? Ako novinarka smatra je ovo crna splitska petorka onda uistinu nema gram pameti .
Zašto malo za promjenu se nebi pisala istina ?? pa se osvrnulo na odnos policvije prema njima ?? Ako se prisebnošću splitskih inspektora smatra premlaćivanje do krvi i nesvjesti , te nemogućnost pružanja pomoći nakon svega toga onda svaka čast ovoj našoj novinarki koja bi očito više voljela da joj dijete dočeka jedan silovatelj i višestruki ubojica iza ugla negoli netko od gore navedenih.
Nema o čemu pisati pa iznosi nebuloze i neistinu , te djela koja su odslužili . Dali bi se njoj trebalo sudit zbog ovakvog postupanja ?? Mislim da da .
I ovi ljudi imaju svoje obitelji . I one koji ovo čitaju . Smatram da nikom nije lijepo pročitat laž o sebi a kamoli kad nemaš mogućnost da se braniš.
Novinarki može biti neugodno koliko loše radi svoj posao.
Komentar od: znalac ulice | Komentirano: 23. svibanj 2010. 14:29
evo da vam ja kazem par stvari...prvo gore vam je vec dobro napisano di su ovi veliki kriminalci burici,svaline,dokici,ahmetii????to su idioti kojima se trebate bavit a ne ovi gore navedeni...i kako to da ova priglupa novinarka uvijek objavljuje ovakve clanke taman prije sudenja jednom od gore spomenutih???uvik se bavi istim osobama i uopce se netrudi spomeniti druge,zagrizla je za par odredenih ljudi i nepusta ih namiru...a svi vi ste jako pametni kad tako serete o ljudima..svaki od njih je platia za sve sta je ucinia ili mu je sud naplatia ili dragi bog ali sve u svemu uvik su vratili i platili svoja nedjela...sve sta mogu reci vama i ovoj priglupoj novinarki je da ostavite jadne ljude na miru vise i da se malo zabavite onima koji stvarno zasluzuju nazive SERIFI,idioti,kreteni itd. itd. dovidenja svima
Komentar od: Ravanelli | Komentirano: 23. svibanj 2010. 13:50
Za ovakve se nekad nije ni znalo da postoje jer bi nestali na čudan način.Od njih bi napravili sapun pa bi imali neku korist od njih.
Komentar od: mica maca | Komentirano: 23. svibanj 2010. 13:15
da "mladi šerifi koji teroriziraju grad"...ne valja njima pridavat ovakve epitete jer se time osječaju moćno, ka da su stvarno šerifi...a ne jad šljam, psihopatski koji triba strpat na liječenje, a ako neće onda direkt u zatvor...samo sta su nasi zatvori ka hoteli, pa in je tamo lipo... sve to na goli otok triba smistit... gamad!
Komentar od: Qwert | Komentirano: 23. svibanj 2010. 11:40
Čile daj još jednu, ovakvi članak zaslužuje najmanje dva tvoja uključivanja u eter.
Komentar od: | Komentirano: 23. svibanj 2010. 10:55
zašto?
Samo ih uputit i iskrcat a za dvi godine vidit jesu li se možda razmnožili.
Komentar od: dalmato | Komentirano: 23. svibanj 2010. 10:53
moje postovanje, i svaka cast ovoj novinarki. ovako se pise o splitskom sljamu, a ne neki inicijali. jos kad bi zakon a prije svega policija malo poradili na ovoj petorci, onda bi se suzbilo divljanje, iznude, ubijanja, ranjavanja, itd. znam da ni policiji nije lako sa ovom bagrom, al sta je tu je ove triba pratit 24 sata na dan a svaku pogresku skupo in naplatit, kosta para i vrimena al je neophodno...
Komentar od: | Komentirano: 23. svibanj 2010. 10:23
Neka se raspise referendum radi
otvatanja Golog Otoka!
Komentar od: ŽIVA CARICA | Komentirano: 23. svibanj 2010. 9:54
Kakim ti se na ovaj naslov da nebi nepristojno nešto bilo napisano!!!!!ENTE NEPISMENA!!!!!!!Koja petorka???!!!!Aj ne drobiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jače mlatimudane naciljaj eehehheeeeh ali priroda se poigrala paaaaa umjesto jajnika palo put dole i nastalo,šta???!!Jaje
Komentar od: Resident_Evil_5 | Komentirano: 23. svibanj 2010. 8:59
pet mladih šerifa :)
bogami ovi Nandi je baš mlad, vidi se odma po frizuri :P
Komentar od: don07 | Komentirano: 23. svibanj 2010. 8:51
radi ravnoteže u društvu uvijek je dobro imat i ovakve likove....zato Nandi naprid svi ostali stoj!!!!!
Komentar od: amigo | Komentirano: 23. svibanj 2010. 4:03
To Čila besa kralju bog te blagoslovia :)))
Ne bere te vi njegov sarkazam al nema veze....
Komentar od: kinez | Komentirano: 23. svibanj 2010. 1:52
Prijedlog br.2: zalipit cijanofikson svinjetine po njima istetovirat Muhameda oko jaja i bacit ih padobranima u Teheran.
Komentar od: kinez | Komentirano: 23. svibanj 2010. 1:42
koje produhovljene face...treba imat i malo smisla za biznis.Ja predlazem..."Jaca i plesna skupina Bilice"...pa sa njima na Euroviziju.Postali bi hit u roku, odmah.
Komentar od: crni put mtk | Komentirano: 22. svibanj 2010. 23:53
Čilič@ jadna ti majka tako pametnom. Mislim da si bija u ratu i kada svak ima oružje da bi bija manji od makova zrna . ti snagator neda bog da mi naletiš na dite ti i taki koje je ova vlast iznjedrila iskida bi te ko pit bul jadu jadni ti i ovi smradovi. možete to radit ovin tajkunčićima niste naletili na pravog čovika i poštenog.
Komentar od: Anelka | Komentirano: 22. svibanj 2010. 23:52
Prije svega ovim kretenima i parazitima ne treba davat medijski prostor a kamoli davat u podnaslov "šerifi" jer je to ovim maloumnicima kompliment ovu bagru treba eutanizirat a ti "čiliču" daj završi barem osnovnu i pravopis nauči konju nepismeni i nepametni..................
Komentar od: slomljeno_krilo | Komentirano: 22. svibanj 2010. 22:58
lol sićam se prije par godina sam bio na Visokoj i gorili neki kontenjeri kraj škole...kaže ovi jedan visočanin...doša mali rus iz zatvora pa slave šta se vratija...lol...al čuo sam za njega da je papčić kad je sam...da je samo jak u grupi...lol...
Komentar od: Euskadi | Komentirano: 22. svibanj 2010. 22:49
Da Bog da van ta ista milicija dicu mlatila kad je tako zazivate udbo!!!!
Komentar od: vini | Komentirano: 22. svibanj 2010. 22:19
bravo antisa sta kazes blazena milicija onda seje znalo sta se radi,da ih ima danas te milicije sigurno bi manje kriminala bilo
nazalost ovi mladi ljudi i ova nasa demokracija neznaju i ne zele znati ni uciti uopce sta je demokracija
i zato od takvih par bogatih ljudi djeca prave svaka cuda u ovoj
jadnoj nasoj zemlji
ovo
Komentar od: antisa114 | Komentirano: 22. svibanj 2010. 21:46
Blažena milicija. Tada se znalo kako s takvima!
Komentar od: Forca_ajduk | Komentirano: 22. svibanj 2010. 21:42
Bunch of wallies