StoryEditorOCM

Okrug Gornji: dvije zgrade za prodaju grade se bez dozvole

Piše PSD.
3. lipnja 2008. - 13:31
Jure Čavar je, kažu susjedi, govorio da će graditi krov nad glavom svojoj djeci i unucima, u četvrti gdje su samo obiteljske kuće gradi dvije zgrade s ukupno 16 apartmana i stanova za prodaju

Zbog bespravne izgradnje dviju zgrada za prodaju Gordana Bogdan iz Okruga Gornjeg tužila je građevinskoj inspekciji svoga susjeda Juru Čavara, a nadzor inspekcije i, kako kaže, pečaćenje gradilišta očekuje već ovoga utorka, 3. lipnja. Tako bi, kaže, trebala prestati i njezina dvogodišnja prepiska sa mjerodavnim od kojih je tražila da joj susjedu ne izdaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju, jer za to nema infrastrukturne uvjete.

Prema njezinim saznanjima, Čavar nema građevinsku dozvolu, a ipak je zapojasao teren te doveo mehanizaciju i sprema se na gradnju. Još kada je s njim bila u izuzetnim dobrosusjedskim odnosima tražio je suglasnost od svojih najbližih susjeda za navodnu izgradnju stambene zgrade, što je bio uvjet da bi ishodio lokacijsku i građevinsku dozvolu, no ona je slutila da sprema mućku, pa se njezin potpis i nije našao među onima od susjeda Nikole, Špira i Ante Radića te Stipe Čužića.

 

Gradi apartmane!
Čavar je, ustvari, kaže Gordana, sve prevario, jer se uvidom u glavni projekt utvrdilo da će u gusto naseljenoj četvrti, gdje su samo obiteljske kuće, graditi dvije zgrade s prizemljem i tri kata s ukupno 16 apartmana i stanova za prodaju, a ne stambeni objekt ili, kako je, veli, lagao, krov nad glavom svojoj djeci i unucima. Gordana drži da bi bilo pogubno na tamošnju lošu infrastrukturu postojećim pristupnim putem užim od 2,50 m dovesti 16 obitelji, čime bi se bitno narušili mir i kvaliteta življenja tamošnjih stanovnika.

Osim toga, tim putem uopće ne bi bilo moguće osigurati protupožarnu zaštitu, jer nije moguć prolaz vatrogasnog vozila, a u slučaju ne daj Bože požara, ne samo da bi bio ugrožen naš mir, nego i naša imovina, kaže Gordana. Doznajemo kako joj posebno smeta što njezin susjed Jure kani točno s južne strane njezine kuće, uz prozore spavaćih soba, napraviti put i tako joj oteti mir zbog kojega je nakon 30-godišnjeg izbivanja iz Hrvatske u Francusku odlučila 1995. kupiti kuću u Okrugu i tamo uživati.

Bageri rade punom parom

Jure se poziva da je postojeći put samo njegov, što apsolutno nije istina, jer pravo služnosti imam i ja, kaže. Kolika se pohlepa slila u tom čovjeku, teško je ispričati, dodala je. Svekoliku potporu u istjerivanju, kako je rekla, svoga prava, daje joj prijatelj Vlado Budimir.

Uvjeren je da je Gordana nakon dvije godine borbe sa mjerodavnim istjerala pravdu i dozvavši građevinsku inspekciju uspjela spriječiti svoga susjeda u nakani da gradi bespravno, ali i da ugrožava višegodišnji mir stanovnika u Ulici Stjepana Radića u Okrugu.

Stipe Čužić, također Čavarov prvi susjed, smatra se prevarenim. Kaže da mu je najprije dao suglasnost za gradnju, jer se vadio na stambeni objekt. Kad ono ovih dana bageri punom parom poravnavaju teren za komercijalni objekt koji bi uništio arhitekturu i prirodni sklad koji vlada na tom području proteklih 50 godina, ogorčeno će Čužić. I Gordana i Stipe tvrde da je konačno netko trebao javno i bez straha progovoriti o megalomanskoj bespravnoj izgradnji u Okrugu koja ne prati infrastrukturu, a na koju se, što je tragedija, oglušuju i mjerodavni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:50