StoryEditorOCM
DalmacijaBrzi povrat novca

Ževrnja: Uložit ćemo 178 milijuna kuna u izgradnju 15 luka

Piše PSD.
7. listopada 2014. - 14:25
Splitsko dalmatinska županija i Lučka uprava Splitsko dalmatinske županije uložit će 178 milijuna kuna u izgradnju 15 luka, a ovu najveću županijsku pomorsku investiciju predstavili su župan Zlatko Ževrnja te Domagoj Maroević, ravantelj Lučke uprave splitsko dalmatinske županije.

- Riječ je o do sada najvećem ulaganju čime ćemo stvoriti nove vrijednosti u objekte koji imaju brzi povrat novca. Osim toga u ovim lukama zaposlit će se 0d 250 do 300 ljudi. - kazao je župan Ževrnja.

Što će se sve ulagati u pojedinim lukama moglo se vidjeti u videoprezentaciji i 3D simulaciji, a Domagoj Maroević najavio je i rokove izgradnje:

- Dio radova kreće do kraja jeseni primjerice u Makarskoj gdje će se do 15.listopada nastaviti s drugom fazom izgradnje, a rok početka radova za sve luke i marine je početak 2017. godine, a završetak radova očekujemo do kraja 2018.godine.Izgradit će se 470 nautičkih i 350 komunalnih vezova – kazao je Maroević.

Kako je rečeno, 90 milijuna kuna izdvojit će se iz sredstava Lučke uprave, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje će dati Županija, a za sada u Županiji imaju obećanje Ministarstva pomorstva za 4 milijuna kuna za luku u Trogiru - kaže Maroević.

Uz luke u kojima se već gradi, poput Makarske, neke od luka potpuno će promijeniti vizuru. Tako su među lukama koje će se obnoviti i izgraditi biti Trogir koja će biti spojena cestom do pristaništa. Potpuno novi izgled dobit će Krilo Jesenice, a posebnost ovoga ulaganja je u trajektnom pristaništu, ali i u marini:

- Izgradit će se trajektno pristanište kojim će se bitno rasteretiti trajektna linija Split-Supetar jer je Krilo Jesenice mjesto najbliže ovoj bračkoj trajektnoj luci. -kazao je Ževrnja.

Uz to, velika novost je i za domaće vlasnike brodica u tom mjestu koji će ovom investicijom dobiti 110 vezova. Novi izgled dobit će i omiška luka, a zanimljivost ovoga ulaganja je da će se nova lučica spojiti tunelom kroz Omiš, najavio je Ževrnja.

U planu je i obnova luka na Braču, pa je tako među mjestima koje će dobiti nove vezove Pučišća, te luka Vlačica, zapadno od sadašnje Trajektne luke u Supetra, a ulagat će se i u luku Bol, u prvoj fazi 150 vezova za manja plovila, a u drugoj fazi 35 vezova za megajahte.

I Hvar će dobiti nove vezove, nakon ulaganja u Stari grad izgradit će se i novi vezovi, a novo katamaransko pristanište dobit će luka Jelsa, te luka Hvar gdje će se obnoviti sadašnje neuvjetno pristanište za katamarane.

Novu luku s nautičkim, ali i komunalnim vezovima dobit će i Rogač na Šolti, a u planu je i obnova katamaranskog pristaništa u Stomorskoj.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:41