StoryEditorOCM
Dalmacijaoporba optužuje

‘Svojoj je zamjenici dao 300.000 kuna za sliku!’

Piše PSD.
3. listopada 2014. - 01:25
Kakve su to velike mućke u maloj općini Muć? To pitanje zanima i inspektore Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji u posljednje vrijeme intenzivno istražuju kako je načelnik Muća Filip Stupalo raspolagao općinskim kunama.

Navodno su proračunske kune trošene za vlastite potrebe. Službeno je potvrđeno da Krim-policija istražuje, a čak su i općinski vijećnici nedavno pozvani u Policijsku upravu na davanje iskaza o svemu što znaju. Vijećnici prozivaju Stupala jer je Općinu, po njihovim saznanjima, oštetio za minimalno 70 milijuna kuna te je time Muć doveo pred bankrot.

– Koji god papir u Općini uzmete u ruku, od računa do putnih naloga, sve je problematično – govori nam Jure Kapitanović, nezavisni vijećnik, dok šetamo Mućem pod ugodnim jesenskim suncem.

Bez pečata i potpisa

– Je li vama normalno da većina uplatnica, isplatnica, raznorazni računi, nemaju pečate ili potpise odgovorne osobe? Je li normalno da je samo tijekom 2008. godine načelnik općine čak 168 puta općinskom bankovnom karticom podizao gotovinu s bankomata, i to u iznosu od 436 tisuća kuna? Gotovina nije podizana samo karticom općinskog računa, nego i kreditnom i revolving karticom.

Prema dokumentaciji koju smo dali policiji, mjesečno bi se podizalo i do 80 tisuća kuna, a taj novac potom mjesecima ne bi bio uplaćen u općinsku blagajnu. Uplatnice, kao dokaz da je načelnik uplatio u blagajnu Općine, u pravilu nemaju ni pečata ni potpisa. Ručkovi, večere, sve bez obrazloženja… – pokazuje Kapitanović rukom na hrpu dokumentacije kojom raspolaže.

– Nije tajna da načelnik puno troši na nogometno klađenje i restorane, a naša je Općina devet milijuna u minusu – zabrinuto kaže Kapitanović, nemoćno šireći ruke.

– Načelnik je od svoje općinske zamjenice otkupljivao njezine umjetničke slike za potrebe Općine. Jednu je sliku platio čak 300 tisuća kuna – uskočio je umirovljeni profesor matematike Ivan Jelavić, također nezavisni vijećnik.

– Zbog krize i opće nestašice novca u Općini, predložio sam Stupalu da on i njegova zamjenica svoje dužnosti obavljaju volonterski, a ne profesionalno, za plaću. Kako je poskočio… Napao me je kao najgoreg neprijatelja – prisjetio se umirovljeni profesor.

Željko Vrdoljak
, predsjednik lokalnog HSS-a, navodi detalj s tankanjem goriva u službeni općinski automobil koji Stupalo koristi 24 sata dnevno.

Neka se razjasni

– Prema računima se vidi da je, primjerice, na jednoj benzinskoj crpki načelnik u isto vrijeme platio dvije različite vrste goriva za službeni auto. Meni je to neobjašnjivo – čudi se HSS-ovac i vijećnik Vrdoljak.

Mućke u Muću ujedinile su i općinski SDP i HDZ. Rijedak je to primjer konsenzusa dviju najvećih političkih stranaka u Hrvata.

Jure Vasilj, vijećnik i šef mućkoga HDZ-a, izrazio nam je nadu da “država i Županija neće dopustiti da Muć ostane bez vrtića, jer se tu dug popeo na oko 250 tisuća kuna”.

– Nadam se da je sada policija prikupila sve relevantne dokumente, te da će se konačno sve razjasniti, od službenih ručkova, večera, putovanja do svega ostalog – kratko će Vasilj.

Petar Mijić
, predsjednik tamošnjeg SDP-a, jedan je od vijećnika koji je policijskim istražiteljima dao iskaz o mutnim događanjima.

– Nakon našeg razgovora s ministrom Borisom Lalovcem, Ministarstvo financija provelo je nadzor i utvrđene su nepravilnosti, zbog čega, kako nam je rečeno, slijedi optužni prijedlog prema načelniku Stupalu. Zapisnik obavljenog proračunskog nadzora dan je Krim-policiji – kaže nam Mijić.

Ostavljamo Muć iza sebe. Neka policija kaže ima li tamo mućki ili nema.

Denis Krnić
Snimio Ante Čizmić / Cropix

Put bez asfalta izgrađen 2009., a ugovoren 2013. godine

– Put bez asfalta od Mamića do Pribuda izgrađen je 2009. godine, a tek je 2013. u Općini Muć napravljen ugovor i isplaćen izvođač radova. I to u formi kao da je put izgrađen 2013., a nije – otkriva Jure Kapitanović.

Filip Stupalo: Eto, ja ko Tuđman ujedinio stranke

– To su ljubomorni ljudi koji sada godinama unatrag broje tko je što potrošio, popio i pojeo – uzvraća načelnik općine Filip Stupalo, kojega nismo zatekli u Općini, ali nam se ljubazno javio na telefon za komentar cijele situacije i policijske istrage protiv njega.

– Ma, ništa to nema veze s realnošću. Neka policija istražuje. Ja sam mrtav-hladan po tom pitanju… Ajde dobro, ako ćemo pošteno, možda u 2007., 2008. i 2009. godini neki sitni račun nije štimao, ali tada se najviše gradilo i ulagalo u komunalnu izgradnju. Nije problem dokazati da se novac namjenski trošio. Čujte, Općina mora funkcionirati uz reprezentaciju, a čiji su sastavni dio i ručkovi – kaže načelnik Stupalo.

– A navodno klađenje proračunskim kunama? – pitamo načelnika za daljnji komentar.

– Ma, dobro sad… Nećemo o tome, to čak nije pristojno pitanje… Sve je to dio političkog igrokaza protiv mene – ne da na sebe načelnik Stupalo, kazavši u šaljivom tonu da mu je drago da je uspio ujediniti sve političke stranke. Veli, “makar i protiv sebe”.

– Eto, ja ko Tuđman ujedinio stranke – kaže dobro raspoloženi i bezbrižni načelnik općine Muć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:58