StoryEditorOCM

PROPAO DOGOVOR Radnici Salonita traže odštetu od 50 tisuća eura, država nudi 60 tisuća kuna

Piše PSD.
11. svibnja 2010. - 20:26
Radnici “Salonita” u utorak nisu uspjeli postići dogovor s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem oko visine odštete. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je nakon sastanka kako je radnicima “Salonita” ponuđen neprihvatljiv plan odštete. Ponuda je iznosila 60 tisuća kuna po zaposleniku.

- Nama taj iznos ni približno nije prihvatljiv, ni za mlađe ni za starije, pogotovo kada znamo da je ishod bolesti izazvane azbestozom najgori mogući - rekao je Matijašević.

U ime radnika zatražio je odštetu od 30 tisuća eura kojoj bi se pribrojio i iznos od 20 tisuća eura koji bi bio isplaćen kada država postane većinski vlasnik “Salonita” (iznos od 350.000 kuna op.a).

Iako zahtjev Sindikata nije naišao na pozitivan odjek, Ministarstvo je ipak pristalo na nastavak pregovora o visini odštete za 169 radnika “Salonita”.

Inspekcijski nadzor

Ministar je pozitivno odgovorio na zahtjev sindikata da u Vranjic uputi inspekcijski nadzor nad tvrtkom koja obavlja sanaciju, a koja nema potrebne certifikate. Nakon što nadležne inspekcije Ministarstva obave očevid, sanacija će se, naglasio je Matijević, omogućiti onim tvrtkama koje za to imaju ovlasti.

- Riječ je o destinaciji koja je zagađena, koja ima nesumnjivu vrijednost, ali tek onda kada se dekontaminira. Obveza je prema građanima koji žive u bližoj i daljoj okolici da se taj teren dekontaminira, a to mogu učiniti samo one tvrtke koje se time bave i imaju za to potrebne ovlasti - rekao je Matijašević.

Napomenuo je da HUS ima suglasnost Vladinih institucija da se u posao dekontaminacije uključi i preostalih 40-ak zdravih radnika “Salonita” koji na tome žele raditi.

Najavio je da će HUS protiv predsjednika Trgovačkog suda u Splitu Bakalovića, stečajnog suca Joze Čalete i stečajnog upravitelja Mirka Kozine podnijeti kaznenu prijavu jer su, kako ističe, nezakonito dopustili rad na sanaciji “Salonita” tvrtki koja nema potrebne certifikate unatoč tome što ih je na to upozorilo Ministarstvo zaštite okoliša. Nada se da kaznena prijava neće završiti u nekoj ladici.

Sindikalisti pozvani na obavijesni razgovor

Čelnici HUS-a Matijašević i Jozo Marić u primili su poziv Općinskog državnog odvjetništva u Splitu na obavijesni razgovor zbog kaznene prijave da su ‘pozvali na otpor’.

- Ako su ove radnje upozorenja na nezakonitosti, poziv na otpor, onda smo mi na to ponosni i poručujemo da ćemo nastaviti tako i dalje jer smo za to i plaćeni“, rekao nam je Matijašević. Pretpostavljaju da je kaznenu prijavu protiv njih podnio jedan od vjerovnika, a poznato je da su najveći vjerovnici Salonita, kako je istaknuo, „tvrtke iz ergele Joze Ćurkovića“.




snježana dukić / IVICA MARKOVIĆ
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:35