Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Biznis

Objavljeno 07.03.2010. u 19:24

UČESTALE PRITUŽBE GRAĐANA DA IM U PODUZEĆIMA UTJEČU NA IZBOR BANKe

Poslodavac ne smije određivati radniku preko koje će banke primati plaću

Ilija Rkman, predsjednik ‘Potrošača’, upozorava da oni koji na taj način utječu na zaposlenike krše Zakon o zaštiti potrošača i temeljna načela prava potrošača EU-a i UN-a

Izbor banke kao i trgovine osobna je stvar građana

Nitko vas ne može prisiliti da odaberete banku u kojoj ćete imati tekući i žiroračun, štedjeti ili se zadužiti. Poslodavac ne smije prisiljavati ni ucjenjivati radnika da zatvori račun u jednoj i otvori ga u drugoj banci.

To je isto kao da netko određuje trgovinu u kojoj ćete kupovati i koje ćete proizvode odabrati - ističe Ilija Rkman, predsjednik Društva za zaštitu potrošača “Potrošač”, kojem smo iznijeli probleme nekoliko Splićana s poslodavcima koji ih prisiljavaju da otvore tekuće račune u određenim bankama.

Rkman objašnjava da poslodavci koji na ovakav način “utječu” na odabir radnika krše Zakon o zaštiti potrošača, kao i temeljna načela zaštite i prava potrošača Europske unije i Ujedinjenih naroda, prema kojima je svatko slobodan samostalno odabrati financijsku ustanovu s kojom će poslovati. Veli da i poslodavci slobodno i samostalno odabiru s kojom će bankom poslovati.

Sudovi časti i javnost

- Proteklih šest godina u “Potrošaču” smo primili stotinjak pritužbi građana na koje su poslodavci vršili takav pritisak, koji bi splasnuo nakon što bismo kontaktirali Državni inspektorat, Hrvatsku narodnu banku i medije - kaže Rkman i preporučuje građanima koji imaju ovakve probleme da se obrate Sudu časti Hrvatske gospodarske komore (HGK) ako su im poslodavci dionička ili društva s ograničenom odgovornošću, Sudu časti Hrvatske obrtničke komore, Državnom inspektoratu, Hrvatskoj udruzi banaka i Hrvatskoj narodnoj banci.

Objašnjava da sudovi časti, utvrdi li se da je neko poduzeće prekršilo prava potrošača, objavljuju imena prekršitelja, dok Državni inspektorat protiv poslodavca prijavljenog da prisiljava zaposlene na odabir banke pokreće prekršajni postupak koji može rezultirati novčanom kaznom.

Iz Hrvatske udruge banaka nisu mogli komentirati zakone, a banke su bile spremnije odgovoriti na pitanja je li privatna stvar građana odabir banke u kojoj će imati tekući račun, smiju li to poslodavci određivati, traže li od tvrtki s kojima posluju da to učine i njihovi radnici...

Iz Zagrebačke, Privredne, Erste, Hypo Alpe-Adria, OTP i Splitske banke, dobili smo jasne i rezolutne odgovore da je izbor banke pravo i stvar slobodne volje i izbora svakog pojedinca. Također, navode da od tvrtki s kojima posluju ne traže da i njihovi radnici otvore tekuće račune kod njih.

Zagrebačka banka ističe da poštuje sve zakonske odredbe koje reguliraju prava potrošača, klijenata i ukupno bankarsko poslovanje. Najškrtiji s odgovorima bili su u Raiffeisenbank iz koje su nam samo objasnili proceduru zatvaranja računa. Jedino su nam iz OTP banke, u kojoj kažu da je izbor banke osobna stvar pojedinca, rekli da su česti slučajevi da poslodavci “uvjetuju” zaposleniku da prima plaću u određenoj banci.

U Splitskoj banci kažu da ih poduzeća koja su zadovoljna njihovim uslugama rado preporučuju zaposlenicima. - Ako se radi o interesu većeg broja zaposlenika, banka je u pravilu spremna ponuditi i nešto bolje uvjete kao što su niže kamatne stope na kredite, pa to onda predstavlja odlučujući faktor kod donošenja individualnih odluka koje su uvijek na pojedincu - ističu u Splitskoj banci.

Piše sanja stapić

Povoljniji proizvodi banke

Poslovanje s pravnom osobom se pokušava proširiti i na djelatnike inicijalnom prezentacijom proizvoda banke (djelatnici pravnih osoba s kojima posluje banka uglavnom imaju povoljnije uvjete poslovanja). Ako su poslodavac i djelatnici klijenti banke, a još uz to imaju i kreditna zaduženja, to za banku znači veći rizik u poslovanju jer se povećavaju volumeni koji izravno ovise o poslovanju poslodavca, što kod banke jača interes za stabilno poslovanje pravne osobe, vele u Hypo Alpe-Adriji.

Minusi i dugovi po karticama

Da bi se zatvorio tekući račun, treba podmiriti sva dugovanja, od eventualnog minusa na računu do dugova po svim karticama. U bankama koje smo kontaktirali ne naplaćuju naknadu za zatvaranje tekućeg računa, iznimka je Hypo Alpe-Adria kod koje zatvaranje stoji 30 kuna.

Gotovo 4 milijuna računa

Prema podacima Hrvatske narodne banke, građani su krajem prošle godine imali 3,9 milijuna tekućih računa u bankama.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Pete Mitchell | Komentirano: 8. ožujak 2010. 14:06
svezahrvatsku @ ,

točna informacija i to ne na preporuku nego na inzistiranje od strane rumke dooo !!
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 8. ožujak 2010. 11:42
U svitu je to privatna stvar, pa i tajna. Nema poslodavca koji te na to moze prisiliti, ali te moze ucjenjivat - nazalost.
Komentar od: suki2 | Komentirano: 8. ožujak 2010. 7:18
Koncern Agram (Euroherc, Jadransko, Eurodaus, Sunce....)
Komentar od: verdun | Komentirano: 7. ožujak 2010. 20:52
Splitska banka, kad mi izađe kredit ni sekunde više ne želim imat posla s njom.Jako se pokazala,moš mislit.
Komentar od: optimist@bićebolje | Komentirano: 7. ožujak 2010. 20:41
i svaguša također