StoryEditorOCM
Dalmacijapre 2000 gledatelja

Pobjednik 54. Vučkovića male alke rasplakao presretnog oca

Piše PSD.
23. kolovoza 2009. - 22:55

Kad je alkarić Čep u pripetavanju nakon što mu je izravni konkurent Kiko pogodio u dva, skinuo sridu i tako postao slavodobitnik 54. Vučkovića dječije alke, njegov otac Robert koji mu je inače bio alkarski momak pod nadimkom Šprulja, kleknuo je na koljena na dnu trkališta, pustio suzu radosnicu i raširio ruke dočekavši u zagrljaj svog junaka šestipolgodišnjeg sina Josipa - Čepa.

Nikola Vilić / CROPIX

Tom dirljivom scenom završila je 54. po redu Vučkovića dječija alka koju je u zaseoku Vučkovići u Brnazama pratilo oko 2000 gledatelja. Alka je započela alkarskom povorkom u kojoj su bili alkarski momci na čelu s arambašom Bickom, alkarići predvođeni alajčaušom Zvrkom, te Gradska glazba Sinj.

Posebna atrakcija u povorci bio je magarčić sa kapom i sunčanim naočalima te uljem za sunčanje na samaru, a on je glumio konja edeka iz prave alkarske povorke. Nakon što je alajčauš Zvrk podnio prijavak, vojvoda Maći je izdao zapovijed da otpočne trka, a prije toga u svom govoru je istaknuo da iako nas plaše recesijom i krizom,one će proći a nama ostaju naša djeca kao najveće bogatstvo i istinska životna vrednota.

Potom je u tri trke nastupilo 22 alkarića, a publika je uživala i bodrila vitezove koji su punom ozbiljnošću pristupili natjecanju. Bilo je i smiješnih scena; alkariću bi oči pao kaplak (alkarska kapa) pa bi skrenuo s puta, neki su plakali i htjeli odustati, neki su se šetali do alke, i tako dalje. Najviše pljeska izmamio je najmlađi alkarić Jo-Jo koji je nastupio sa samo dvije godine i dva mjeseca.

Na kraju treće trke pobjednik Čoje Čep i Kiko imali su po osam punata, pa je vojvoda zapovijedio pripetavanja do kraja. Kiko gađa u dva a Čep podiže publiku na noge pogotkom u sridu. Baka Pera koju svi u selu zovu Mara trčala je niz trkalište koliko je noge nose da pripremi feštu, a majka Danijela plakala od sreće i uzbuđenja.

Slavodobitnik Čep je dobio niz darova, pa ćemo ih redom nabrojiti; četiri puta besplatno šišanje u sinjskim frizerskim salonima, ručni sat, umjetničku sliku, sportsku trenerku, 500 kuna, 50 eura, besplatne pizze, DVD-player, dar ovogodišnjeg pobjednika Alke Ante Zorice, sportsku biciklu, poklon paket VAD-a, štednu knjižicu jedne poslovne banke na 500 kuna, dva pečena odojka, 20 litara vina i 20 litara mineralne vode te 10 kg kruha, i na kraju dar Turističke zajednice grada Šibenika, besplatan vikend za njega i roditelje u hotelu Solaris.

Dar mu je uručio predsjednik TZ Šibenika Goran Bulat. Kao počasni gosti na dječijoj alci bili su i alkarski vojvoda Ivan Čikara, arambaša Ivo Vukasović-Para, dogradonačelnica Sinja Elena Perković Paloš i prdsjednik Gradskog vijeća Milan Smoljo te vikar sinjske crkve fra Tino Labrović. Program je dobro vodio duhovitim upadicama Neven Vučković Zerdo,a gradska glazba je davala poseban štimung kao i na pravoj alci.

Uz slavodobitnika sudjelovali su redom, Jo-Jo, Coto, Brzi i njegov brat Spori, Iznenadni, Suzuki, Rico, Mika, Kiko, Kako, Oluja, Živac, Bakalarić, Peve, Tata-vi, Kiki-riki, Buba, Šnicel, Kofetino i Zvrk.

Vito Perić/EPEHA

Pobjednik od prije 54 godine

U publici smo pronašli i jednog od osnivača dječije Vučkovića alke prije 54 godine, Velimira Vučkovića-Velu.

- Sve do prije nekoliko godina bio sam arambaša u povorci. Bio sam toliko dobar da su mi ponudili da budem alkarski momak i u pravoj Alci. Prije više od pola stoljeća kao djeca trčali smo više alki po selu i to na više mjesta. Potom smo se dogovorili i odredili da ćemo organizirati jedinstvenu dječiju alku u Avliji, tako zovemo ovu glavnu ulicu u zaseoku. Prvi alkari su bili Ratko, pokojni Jožan, pokojni Vinjak, Miro, Plemo, Pas koji je inače bio i prvi slavodobitnik, Čavi, Šokara i drugi.

Umjesto razglasa imali smo priju, a vojvodina loža bila je na karu. Nakon alke cijela povorke je krenula u Sinj u slastičarnu u Brnaško j ulici na pašte. Sinjani su bii oduševljeni i svi su nas pozdravljali. Inače, sjećam se da su se i u Sinju trčale dječije alke, na Odrini, Žankovoj glavici, Kamičku, u Manzanovoj ulici, ali jedini mi smo imali pravu povorku - prisjeća se Vele dok nam pokazuje stare fotografije iz tog doba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:48