StoryEditorOCM
DalmacijaIvan i stjepan šarić pokušavaju spasiti najveći i najljepši seoski bunar

Grabovac: stara čatrnja čeka obnovu

Piše PSD.
6. lipnja 2009. - 00:22

Bojimo se da bi se čatrnja mogla urušiti. Već su popucala tri poklopca koje smo, vjerovali ili ne, zamijenili betonskim s obližnjega groblja. Čatrnja očito nije u istoj stranci sa strankom na vlasti, pa ne uživa povlašteni status

Iako je koncem 1998. godine, općina Šestanovac rekonstruirala gotovo sve državne čatrnje na svom području, ona najveća i najljepša u centru Grabovca, ostala je netaknuta. Zubom vremena nagrizena i od svih zaboravljena, predstavlja veliku opasnost za život mještana, osobito djece koja 80-metarski pjover koriste za igru.

- Čatrnja je sastavljena od crpilišta i tri pregrade kapaciteta 75 vagona koju je davne 1950. godine ručno iskopao samo jedan čovjek, a danas je očito ne može popraviti sva ta moderna i moćna mehanizacija. Tražili smo od općinskih tijela vlasti hitnu rekonstrukciji i asfaltiranje pristupa do crpilišta, nažalost, niti je bilo, a niti danas ima sluha za takvo što. Bojimo se da bi se čatrnja mogla urušiti. Već su popucala tri poklopca koje smo, vjerovali ili ne zamijenili, betonskim s obližnjeg groblja - ogorčeno će inicijator njene obnove Ivan Šarić.

On je prije nekoliko godina u svojoj režiji s grupom mještana obnovio prilaz devastiranom crpilištu i ugradio novu pumpu s koje mještani užeg centra Grabovca, koji ni danas nemaju pitku vodu, utažuju žeđ.

Samo obećanja

Troškovnik obnove prije nekoliko godina izradio je Grabovčanin Stjepan Šarić i dostavio u općinu, međutim, kako onda tako i danas, nitko ništa nije poduzeo, unatoč prvotnim obećanjima.

 - Problem imamo i sa slivnicima čiji su otvori doslovno zatrpani zemljom, pa je pravo čudo da je voda uopće pitka. Jedino što smo dobili od mjesnih vlasti je potporni zid sa sjeveroistočne strane bunara kojeg je prethodna vlast financirala na sve muke - veli Šarić i dodaje kako njihova čatrnja očito nije u istoj stranci sa strankom na vlasti, pa ne uživa povlašteni status.

Stariji mještani s ponosom uspoređuju svoju čatrnju s poznatom Andrićevom ćuprijom na Drini na kojoj su se također vezala brojna poznanstva i ljubavi, a u cik zore skupine momaka silđija znali bi tu na čatrnji zapjevati posljednje povratničke akorde gange ‘Je l’ Grabovac di je nekad bijo’.

Luka Bebić: Gdje je nestao sjaj?

Zapanjen njezinom ljepotom čatrnji se u nekoliko navrata divio i aktualni predsjednik Sabora RH-a Luka Bebić.

- Prilikom njegova zadnjeg posjeta nije mogao vjerovati što je ostalo od onoga sjaja i raskoši gdje su se za vrijeme ljetnih žega okupljali Grabovčani, a i svi oni putnici namjernici koji bi tu na počemerenoj čatrnji tražili odmora i okrepe - sjetno će Ivan Šarić.

Pave Čikeš: Obnova do kraja godine

- Prije samog odgovora htio bi naglasiti da se radi o osobi čije mišljenje nije relevantno, a osim toga Ivan Šarić ne uživa ama baš nikakvu podršku svojih sumještana.

Općina je uvijek imala isti aršin prema svim mjesnim odborima na svom području, pa tako i prema Grabovcu. Da je to tako, naglasio bi da upravo za koji dan krećemo s izgradnjom sekundarne vodovodne mreže za donji dio sela, za što je osigurano gotovo 1.500.000 kuna. Što se tiče same čatrnje, do konca tekuće godine i ona će biti obnovljena - obavijestio nas je načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:19