StoryEditorOCM
DalmacijaODMOR RATNIKA

Pola Lore ‘preselilo’ se u Saldunski zaljev

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 13:40

Ploveći dokovi i operativne obale trogirskog škvera posljednjih su se dana privremeno pretvorili u pravu vojnu luku, jer su na jednomjesečni remont doplovila čak tri broda iz flotile Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.

Riječ je o raketnim topovnjačama “Kralj Dmitar Zvonimir” i “Šibenik”, te ophodnom brodu “Šolta”, a prethodno spomenutu procjenu o vojnoj luci dodatno ojačava i prisjećanje na prošlu godinu kada je na dokovanju u “Brodotrogiru” bio brod “Andrija Mohorovičić” mnogima poznat po nedavnom angažmanu njegove posade u spašavanju izbjeglica sa sredozemne pučine. Kako doznajemo, na sva tri broda obavit će se čišćenje, bojanje i pregled trupa, palube i nadgrađa, te postavljanje cink-protektora.

Uredit će se i spremnici za gorivo i pitku vodu, obavit će se radovi na pogonskoj osovini i kormilu, a svoj dio posla imat će i elektroničari. I dok bi na toj razini trebao biti okončan remont “Šolte”, na raketnim topovnjačama radovi će se i proširiti, jer će se servisirati glavni strojevi, ispušni sustavi, plinske turbine, te rashladni i upravljački sustavi.
Podsjetimo, obje raketne topovnjače, kao i ophodni brod izgrađeni su u danas “pokojnom” škveru u Kraljevici. I dok su hrvatski škverani i mornari zarobili današnjeg “Šibenika” i “Šoltu” u jesen 1991. godine od neprijateljske jugomornarice, “Kralj Dmitar Zvonimir” isporučen je HRM-u 10 godina kasnije.

J. BREŠAN
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:52