StoryEditorOCM

Solin postao član URBACT mreže gradova

Piše PSD.
2. listopada 2015. - 21:19
Grad Solin odabran je među URBACT gradove, a riječ je o programu međuregionalne suradnje URBACT III koji se financira novcem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje.

Cilj projekata je izgradnja kapaciteta u gradovima koji izrađuju ili provode integrirane strategije održivog urbanog razvoja, rečeno je na konferenciji za tisak u solinskoj Gradskoj vijećnici, koju je tim povodom sazvao gradonačelnik Blaženko Boban.

- U konkurenciji od 400 europskih gradova koji su predložili 99 urbanih mreža, ona u kojoj se nalazi Grad Solin zajedno s nositeljem Antwerpenom (Belgija) te partnerima Barcelonom (Španjolska), Düsseldorfom (Njemačka), Bečom (Austrija) i Casorijom (Italija), odabrana je tako za financiranje. Time je naš grad, uz Šibenik i Varaždin, jedan od tri odabrana od ukupno 19 prijavljenih hrvatskih gradova koji su se natjecali u četrdeset URBACT mreža - kazao je to gradonačelnik Boban.

Projektni prijedlog mreže grada Solina zasniva se na razvoju i rastu grada kroz prenamjenu urbanizacijom već transformiranih područja gradskog tkiva.

U prvoj fazi koja traje šest mjeseci i ukupne je vrijednosti 100 tisuća eura, s jednima od najrazvijenijih europskih gradova i međunarodnim stručnjacima razmijenit će se dosadašnja iskustva, problemi i rješenja, na području urbanog planiranja i izraditi prijava za drugu fazu koja traje 24 mjeseca i za rezultat ima integriranu strategiju urbanog razvoja.

Vrijednost te druge faze je 750 tisuća eura. Spomenuti se novac inače raspoređuje među partnerima - upoznala je okupljene Antonija Eremut Erceg, voditeljica jednog od europskih projekata koje provodi Grad Solin, inače povjesničarka umjetnosti i konzervatorica.

Razvoj grada često je ograničen postojećim resursima i teritorijem, no postoje brojni prostori koji se mogu prenamijeniti s ciljem urbanog razvoja grada i u kojima leži veliki potencijal.

Poradilo bi se tako na prenamjeni zapuštenih gradskih područja za različite funkcije grada, od stanovanja, javnih sadržaja i prostora, kao i poduzetništva.

U kontekstu pitanja na što bi se sve konkretno mogao usmjeriti ovaj program, gradonačelnik Boban istaknuo je projekt revitalizacije napuštenog tupinoloma u Majdanu, potom eko-etno selo Blaca, veliki broj napuštenih ili neiskorištenih prostora poput nekadašnjih objekata koje je nekoć koristio "Dalmacijacement", rudokop Klanac koji bi se namijenio za izgradnju srednje škole i drugo.

Naglašeno je kako je program URBACT III. upravo rezultat uspješne metodologije rada i rezultata na radionicama "Mayday! Majdan! Mayday!", u sklopu projekta revitalizacije napuštenog tupinoloma u Majdanu.

M. Sesartić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:06