StoryEditorOCM
Dalmacijaizvornost na cijeni

Štale, kuhinje, bunari i obori vrgoračkog sela proglašeni kulturnim dobrom

Piše PSD.
21. rujna 2015. - 20:32

Mladi je Denis Mihaljević kao student turizma i zaštite okoliša radio i učio na pojedinim projektima revitalizacije ruralnih cjelina, te je došao na ideju da iskoristi taj potencijal i u svojem rodnome mjestu. Naime, Mihaljević je s ocem i rođacima, a potom su se u cijelu priču uključili i mještani te članovi Braniteljske zadruge “Mihaljevići”, pokrenuo projekt proglašenja starog sela Mihaljevići pokraj Dusine kulturnim dobrom, a ovih dana stiglo je i rješenje o tome od nadležnih institucija. Mihal jević nam je otkrio koji su sljedeći koraci nakon proglašenja starog sela kulturnim dobrom.

– Autohtonost, kulturna događanja i običaji pomalo su nam izumrli, a prvi nam je cilj vratiti se ekološkom uzgoju poljoprivrednih dobara, intenzivnom stočarstvu te razvoju etno-eko turizma. Želimo zadržati povijesnu matricu naselja u cjelini, potaknuti mlade i lokalno stanovništvo da ostanu i razvijaju ovaj oblik turizma. Selo se sastoji od dva zaseoka s ukupno 28 stambeno-gospodarskih objekata. Imamo idealne uvjete za razvoj etno-eko turizma. Ljudi su tu živjeli do 60-ih godina, a onda su se mahom preselili uz plodno polje te poslije toga nema nikakvih znakova modernizacije. Tu se nalazi i izvor vode koji nikad ne presuši, imamo najljepši panoramski pogled na Hercegovinu i Vrgoračku krajinu, crkvu sv. Petra, dobru prometnu povezanost te idealnu klimu. Moguć je razvoj treckinga, planinarenje, konjičko jahanje, berbe i rad na imanju, vinski, kamping i edukacijski turizam – kaže Mihaljević.

U jednom objektu planira se postavljanje gospodarske etno zbirke, potom otvaranje malog restorana s domaćom hranom.

Očuvane štale, kuhinje, bunari i obori ostavljaju bez daha fotografe i ljubitelje prirode, no mali je problem taj što put do ovog sela vodi uz deponij Ajdanovac.

– Izrađen je konzervatorski elaborat i napravljene su geodetske snimke. Sve ćemo obnoviti u skladu s mišljenjem konzervatora i pri tome ćemo koristiti tradicijske materijale. Nadamo se, uz potporu fondova EU-a i lokalne vlasti – zaključio je Mihaljević.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:13