StoryEditorOCM
DalmacijaAkcija policije

Maloljetnicima se prodaje alkohol, kod petorice pronađena droga, a velik broj u noćni provod ide bez nadzora odraslih

Piše PSD.
17. rujna 2015. - 15:56
U cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, tijekom rujna na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provedena je preventivno-represivna akcija „Siguran početak školske godine“. Akcija je provedena 4/5/6.rujna i 11/12/13. rujna, a provođenje akcije povezano je s početkom nove školske godine, izvijestila je PU.

Akcija se provodila u dane vikenda na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba, a bila je usmjerena na uočavanje i sankcioniranje svih neprihvatljivih oblika ponašanja, posebno konzumacije alkohola u ugostiteljskim objektima, duhanskih proizvoda i zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, te na noćne izlaske maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja, skrbnika ili odrasle osobe od povjerenja, ali i prevencije navedenih oblika ponašanja.

Tijekom akcije u konzumaciji alkoholnih pića zatečeno je 26 maloljetnih osoba, a sankcionirano je ukupno 12 ugostiteljskih objekata zbog usluživanja i omogućavanja konzumacije alkoholnih pića (jedan na području Splita, šest na makarskom području, tri na području Sinja i dva objekta na području Trogira). U dvije trgovine uočeno je nepoštivanje odredbi Zakona o trgovini koji određuju zabranu prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama, a zabilježena su i dva slučaja nepoštivanja zabrane prodaje duhanskih proizvoda, na kioscima. Kod pet mlađih punoljetnika pronađena je droga, te su sankcionirani sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Što se tiče noćnih izlazaka maloljetnika mlađih od 16 godina, protivno članku 95. Obiteljskog zakona, ukupno 71 maloljetnik mlađi od 16 godina zatečen je u noćnom izlasku iza 23 sata bez pratnje roditelja, skrbnika ili druge odrasle osobe od povjerenja.

U odnosu na ponašanja u prometu evidentirana su četiri postupanja prema maloljetnim osobama i to zbog upravljanja neregistriranim vozilom, kao i mopedom bez zaštitne kacige, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, te upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju. Postupalo se i prema jednom mlađem punoljetniku, zbog istovremenog počinjenja 4 prekršaja (upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, nepostupanje po naredbi policijskog službenika, proklizavanje kotačima tijekom vožnje - tzv.„škripa guma“)

"Cilj poduzimanja ove akcije nije bio samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti nivo svijesti svih društvenih čimbenika, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba. U prvom redu mislimo na roditelje koji imaju pravo, ali i obvezu nadziranja druženja svoje djece van obiteljskog doma, osobito onih mlađih od 16 godina, u noćnim satima od 23 do 5 sati, zatim i na roditelje i na njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti", priopćila je PU.


PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:05