StoryEditorOCM
Arhivaizbori 2015

Standardi informiranja

Piše PSD.
11. rujna 2015. - 22:11

Politička nepristranost

Slobodna Dalmacija je neovisno obavijesno sredstvo. Novinari zaposleni u njoj imaju i slobodno izražavaju svoje stavove i gledišta, u skladu s regulama svoje profesije i Standardima informiranja u EPH. Slobodna Dalmacija je orijentirana prema interesima i potrebama svoje publike, građana Republike Hrvatske, prema kojima nije neutralna, jer u informiranju slijedi te potrebe i interese, a u komentarima ih zastupa.
U tu svrhu je Slobodna Dalmacija nepristrana prema političkim opcijama, pokretima i strankama. Slobodna Dalmacija:
• omogućuje pojedincima i skupinama da izražavaju mišljenja,
• pridonoseći time da o tim mišljenjima budu obaviještena i javna i privatna tijela, društvo u cjelini, te
• podvrgava stalnome kritičkom preispitivanju djelovanje različitih tipova vlasti, kao i političkih opcija, pokreta ili stranaka koje u toj vlasti sudjeluju ili se za nju kandidiraju.

Izborna neutralnost

U izbornom razdoblju, koje počinje službenim raspisivanjem pojedinih izbora, a završava zatvaranjem biračkih mjesta, Slobodna Dalmacija se ne zadovoljava samom profesionalnom nepristranošću, nego u tom periodu zastupa i provodi striktnu neutralnost prema kandidatima, strankama, koalicijama, odnosno neovisnim listama.
Izborna neutralnost znači nepristrano i uravnoteženo izvještavanje o programima, stavovima i aktivnostima kandidata, njihovih stranaka i lista, bez favoriziranja, odnosno zapostavljanja.
Ona znači nepristrano objavljivanje i dokumenata odnosno stavova iznesenih pred javnost koji bi mogli negativno utjecati na pojedine kandidate i stranke, ali vodeći računa i o njihovu kontekstu.
Ta neutralnost pretpostavlja i slobodu Slobodne Dalmacije bilo od kakvih političkih pritisaka, ponuda ili ucjena kojima bi se htjelo izravno ili neizravno utjecati na sadržaj odnosno uređivačku politiku lista u izbornom razdoblju. Slobodna Dalmacija će odbiti svaki pokušaj interveniranja u svoj sadržaj, a po potrebi će takve pokušaje javno razobličiti.

Poticanje izlaznosti

Slobodna Dalmacija će informacijama i stavovima poticati što brojniji izlazak birača na birališta, radi promicanja izbornog procesa i radi daljnje demokratizacije društva, nastojeći da što veći dio građana preuzme izravnu odgovornost za izborne rezultate i posljedice koje će iz njih proizići.

Kritičko preispitivanje

U skladu s obavezom novina da podvrgavaju stalnome kritičkom preispitivanju djelovanje različitih tipova vlasti, kao i političkih opcija, pokreta ili stranaka koje u toj vlasti sudjeluju ili se za nju kandidiraju, Slobodna Dalmacija ni u izbornom razdoblju neće odustajati od svoje obaveze kritičkog preispitivanja, pa zadržava pravo kritičkog pisanja i o kandidatima i njihovim istupima, i o strankama, odnosno kandidacijskim listama.

Biračko opredjeljenje

Novinari zaposleni u Slobodnoj Dalmaciji i autori u ugovornom odnosu s tim listom imaju pravo u svojim tekstovima i u javnim nastupima izvan lista izražavati svoje političke stavove. Budući da Slobodna Dalmacija zastupa pluralizam i na svojim stranicama, ni jedan stav objavljen s potpisom autora ne obavezuje redakciju ni list u cjelini.
Zaposleni i stalno angažirani suradnici su ipak zamoljeni da u javnim istupima ne dovode u sumnju svoju profesionalnu nepristranost i nepristranost Slobodne Dalmacije u cjelini. Osobito su pozvani da u izbornoj kampanji ne daju izričitu podršku ni jednom kandidatu, da ne obznanjuju za koga kane glasati te da ne pozivaju na glasanje za određenog kandidata ili listu.

Ironija i satira

Slobodna Dalmacija i u izbornom razdoblju podržava pravo svojih suradnika na ironiju odnosno satiru kao legitimne oblike novinskog diskursa.

Izvještavanje o kampanji

Slobodna Dalmacija izvještavat će o izbornoj kampanji u tiskanom izdanju i na portalu, ažurno i dokumentirano, samostalno odlučujući o modalitetima izvještavanja.

Pravo redakcijskog odabira

Vodeći i dalje računa o razlici između informativnog i oglasnog dijela novina, u informativnom dijelu će objavljivati samo one izjave i ona priopćenja, u cijelosti ili u izvodima, za koje samostalno zaključi da su relevantni za odluku birača ili jednostavno zanimljivi čitateljima.
Slobodna Dalmacija će paziti da podaci koje objavljuje ne smiju biti probrani tako da sugeriraju zaključak drukčiji od onoga koji bi se stekao da su izloženi svi podaci.
Prilozi objavljeni online moraju biti ažurirani u redovitim razmacima koje određuje urednik izdanja, a hitno ako sadržaj u njima mora biti mijenjan zbog novih podataka. Na svakom prilogu mora biti razvidno kad je objavljen i kad je posljednji put mijenjan.

Razmjerna zastupljenost

Slobodna Dalmacija, u skladu s prethodno navedenim načelima i pravilima, neće kandidatima i kandidacijskim listama – neovisnima, stranačkima ili koalicijskima – osiguravati podjednak, nego razmjeran prostor. O njihovoj zastupljenosti u svojim tiskanim odnosno internetskim izdanjima odlučivat će samostalno, uzimajući u obzir ove kriterije:
• interes čitatelja, koji samostalno procjenjuje,
• sadašnji odnos snaga u Saboru (mjeren prije svega brojem zastupnika),
• rejting izbornih takmaca u predizbornim ispitivanjima javnog mnijenja,
• redakcijsku procjenu - koji su se neovisni kandidati ili liste u kampanji istaknuli kao respektabilni takmaci bez obzira na prethodnu političku odnosno medijsku nazočnost.

Usredotočenost na ključne teme

Radi lakšeg orijentiranja birača, Slobodna Dalmacija će pretresati i uspoređivati izborne programe i obećanja, te općenite vrijednosti za koje se zauzimaju kandidati i stranke koje ih podržavaju. Slobodna Dalmacija nametat će kao ključna predizborna pitanja one teme koje su najznačajnije za konkretne interese građana, društva i države. Novinari Slobodne Dalmacije izbjegavat će zamku politiziranja u svrhu političkog nadmetanja. Stavit će se u kožu svojih čitatelja, probleme će gledati njihovim očima te tražiti realistična rješenja za njihove kratkoročne, srednjoročne i dugoročne potrebe.
Posebni fokus Slobodna Dalmacija imat će na pitanjima obrazovanja, zdravstva, poduzetništva, zaposlenosti, financijske sigurnosti zemlje i pojedinca, demografiji, socijalnoj i političkoj ravnopravnosti, okolišu, sigurnosti, kulturi te vanjskoj politici s naglaskom na EU.
Pri izvještavanju o izbornim programima i obećanjima Slobodna Dalmacija će preispitivati njihovu utemeljenost i ostvarivost, te ih uspoređivati s obećanjima u izbornim kampanjama u posljednjih 15 godina i s realnim ostvarenjima obećanja u periodima kad su kandidati i stranke koje ih podržavaju sudjelovali u izvršnoj vlasti. Slobodna Dalmacija pokušat će osigurati procjenu realnosti odnosno provedivosti pojedinih izbornih programa, baš kao i procjenu njihove kvalitete. List će nakon izbora, kao i dosad, redovito pratiti njihovu realizaciju.

Udio čitatelja

Slobodna Dalmacija poziva čitatelje da se pitanjima i komentarima aktivno uključe u predizbornu kampanju.

Pravo na repliku

Slobodna Dalmacija osigurava pojedincima i strankama prostor za odgovor na predbacivanja i optužbe suprotne strane ako su objavljene u tiskanom ili elektroničkom izdanju istog lista.

Nedopustivi pristupi

Slobodna Dalmacija se protivi ekstremizmima i negativnoj diskriminaciji bilo koje vrste. Od toga stava ne odstupa ni u predizborno doba. Stoga će i u izbornoj kampanji osobito kritizirati stranačke odnosno neovisne kandidate ako:
• pozivaju na nasilje ili ga pravdaju odnosno
relativiziraju,
• omalovažavaju ili vrijeđaju druge osobe ili skupine
s obzirom na njihovu etničku, religijsku, regionalnu,
dobnu, rodnu ili inu pripadnost, spolnu orijentaciju ili
ini stil života,
• potiču neravnopravnost građana bilo po kojoj osnovi,
a osobito po spolnoj ili dobnoj,
• iznose neistine ili insinuacije o političkim
suparnicima, a osobito ako im predbacuju eventualna
kaznena djela koja nisu prijavljena ili koja su
pravomoćno sudski odbačena,
• pronose glasine protiv bilo kojeg kandidata koje
izazivaju sumnje u njegovu lojalnost i domoljublje,
• omalovažavaju fizičke, psihičke i ine osobine
suparnika, njegovo prezime ili njegovo ime,
• iznose ili pronose insinuacije o privatnom životu
kandidata ili člana njegove obitelji.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:43