StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

Snaše i lole susreli se na Đakovačkim vezovima

Piše PSD.
1. kolovoza 2013. - 19:24
Već 47 godina Đakovački vezovi okupljaju tisuće zaljubljenika u tradiciju, glazbu i veselje. Tko god je posljednjih gotovo pet desetljeća početkom srpnja došao u Đakovo na najveći hrvatski festival posvećen tradiciji, otišao je srca prepunog dojmova svirke, cijukanja, plesa, prekrasnih konja i neviđenih nošnji, te je posve sigurno poželio vratiti se u to malo mjesto u srcu Slavonije.

Prvi dani srpnja u Đakovu počinju u posebno uzbudljivoj atmosferi. Đakovčani i njihovi brojni gosti, prijatelji i putnici namjernici sa svih strana svijeta, preplave ulice u širem centru, osobito glavnu ulicu koja vodi od ulaza u grad, pokraj stare crkve Svih svetih do Korza te dalje do čuvene đakovačke katedrale sv. Petra. Važno je što ranije zauzeti dobra mjesta na pločniku uz ulicu, a posebno zadnjeg dana, kad gradom prolazi procesija, kako bi se mogli vidjeti deseci folklornih skupina te čuti njihova radost koju iskazuju svojim plesom i svojom svirkom.

U hladovini Strossmayerova perivoja

Kad se folkloraši okupe pred katedralom, počinje svojevrsno nadmetanje u glazbi, plesu, pokazivanju konja i zaprega, a onda čitava kolona produži u glavni đakovački park, koji Đakovčani zovu jednostavno Veliki – Strossmayerov perivoj, smješten odmah uz katedralu, u kojemu je nekad šetao i najpoznatiji hrvatski biskup i prosvjetitelj Josip Juraj Strossmayer.

Tu, u hladovini stoljetnih stabala, postavi se pozornica, a oko nje nagurano mnoštvo dobro raspoloženih ljudi prati folklorni program. Folklorne skupine na pozornici ponovno predstavljaju tradicionalne narodne nošnje te izvode tradicionalne pjesme i plesove, te običaje.

Program Đakovačkih vezova ima i posebne programe, kao što su predstavljanje konja i svadbenih kola, utrke konjskih zaprega, preponske utakmice, mimohod čistokrvnih bijelih lipicanaca iz Ivandvora, gdje se konji uzgajaju od 1506., održavaju se i koncerti u katedrali, a mogu se degustirati i slavonski specijaliteti i vina. “Vezovi” obično završe izborom najljepših narodnih nošnji, a bira se i najljepša “šnaša”, miss Đakovačkih vezova.

Olgica Ivić Grizelj
Snimila Emica Elveđi / Cropix

4500 sudionika

Ovogodišnje 47. izdanje Đakovačkih vezova okupilo je 4500 sudionika iz ukupno 60 folklornih skupina i kulturno-umjetničkih društava koji su došli s raznih kontinenata. Posebno je atraktivan bio nastup Maora s Novog Zelanda, koje je u Đakovo doveo folklorni ansambl “Kralj Tomislav” iz Aucklanda. Došli su i gradišćanski Hrvati iz Austrije, Hrvati iz Berlina, Bosne i Hercegovine...

Nakon procesije, folkloraši su pred katedralom spleli veliko šokačko kolo, a onda se provezlo čak 50 bogato okićenih svatovskih zaprega i 90 jahača.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:07