StoryEditorOCM
Dalmacijašto nam se to događa?

Nad Dalmacijom zrak s Grenlanda - nakon stabilnije srijede, eto nove ciklone

Piše PSD.
28. svibnja 2013. - 12:54
Ciklona Ella koja je u Dalmaciji pri kraju svibnja donijela kišu, led i snijeg i tako izmiješala godišnja doba stigla je ni više ni manje nego s Grenlanda!

Otkriva nam to Rade Popadić iz Udruge “Crometeo” prateći iz minute u minutu što se to ovih dana zbiva s nebom nad Hrvatskom. Zahladnjenje s ciklonom Ella koje je iznenadilo sve imalo je uvertiru nekoliko dana prije, proteklog vikenda u cikloni Dražen, koja nije bila ni približno oštra kao zadnja Ciklona Ella:

Padali su rekordi

- Prva ciklona Dražen došla je sa sjevera Afrike te preko juga Italije donijela kišu i povukla nešto hladniji zrak. Naime, dok je prva ciklona prolazila našim područjem, za to vrijeme s Arktika, odnosno Grenlanda preko Islanda, put Sjevernog mora spuštala se hladna fronta do Alpa i Sjeverne Italije. Prodor hladnog zraka uvjetovao je novu sredozemnu ciklonu Ella kod nas, a kulminaciju je imala u noći sa subote na nedjelju - kaže Popadić.

Snijeg na kraju svibnja pogotovo u Dalmaciji izazvao je iznenađenje i nelagodu. Tamo gdje nije bilo snijega padala je kiša, a s njom i rekordi. Kontinent u minusu, sa snijegom, otoci s kišom nalik na elementarnu nepogodu - tako je u ponedjeljak osvanula Hrvatska, pogotovo Dalmacija.

Na krajnjem jugu te na otocima Lastovu, Korčuli i Hvaru izlila se rekordna količina kiše, pa je tako na Hvaru samo u jednom danu palo više od 40 litara po metru četvornom.

- Obuoj meni, kad će više stati. Bome, lipo je napadala i to na refule, a kad će joj više kraj? - upitao se Zoran Kučinić iz Dola na Hvaru kada se zaškurilo nebo nad škojem, a zatim se u jednom danu izlilo ni više ni manje nego 40 litara kiše pod metru četvornom.

Iz crnih oblaka lijevalo je cijeli dan. Dosadila je, kažu, i domaćima i fureštima, svima, a što je još gore, nakon takve kiše u hvarska se polja s ove strane škoja sada ne može niti ući da se makar vidi je li što ostalo. Tako je i na Zoranovoj Ivončevoj njivi na kojoj je već prije “otišlo” 4000 loza, sorti trobljana i plavca, nestali su i kukumari, pome....

- Bome, lipo san zasadi i 30 kili kumpiri, neman ništa ništa više od zemje, krupa je učinila svoje, a sad i kiša – tužno će Kučinić, dok se sprema na posao.

Njegov je posao, kaže, uobičajen, jer vozi autobus poznatim cestama po škoju, no ovih dana ni vožnja po škoju nije ugodna jer ceste su stare, mokre i skliske. Kako bi namirili štetu, 96 hvarskih težaka je štetu od nedavnog nevremena već prijavilo, a pretpostavlja se da je riječ o čak 2,7 milijuna kuna.

– Mi smo sve zahtjeve primili, doista je bilo strašno nekidan, a nismo ni u najnovijem nevremenu imali sreće jer su polja pod vodom, gotovo sve je uništeno – potvrđuje nam iz prve ruke Ivo Šimunović iz gradske uprave Stari Grad.

Dok hvarski, ali i drugi težaci ne dobiju odštetu, treba misliti na sljedeće dane, a ako je suditi po prognozi, malo tko će moći u vinograd ili polje jer bit će promjenljivo, nešto hladnije, premda ne tako hladno kao proteklih dana.

Stiže nam Ferdo

- Utorak će biti djelomično sunčan s promjenljivom naoblakom. Iako će najveći dio dana biti suho, popodne se ne može isključiti mogućnost slabog i prolaznog pljuska ili slabe kiše. Puhat će umjereno jugo, ujutro na moru i pojačano, oslabjet će prema večeri. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori oko 8 stupnjeva, uz obalu do 16, najviše do 20 stupnjeva - najavljuje Rade Popadić.

Stabilniji dan bit će srijeda, potvrđuje splitski meteorolog Drago Žaja iz DHMZ-a. Nakon južine u utorak bit će više sunca, pa ovaj dan i te kako treba iskoristiti. Nakon stabilnije srijede, kako sada stvari stoje, eto nove ciklone po imenu Ferdo, a hoće li Ferdo donijeti novo zahladnjenje vidjet će se ovih dana.

O. KOHAREVIĆ

U Hrvacama tek 1 stupanj

Ciklona Ella u nedjelju je donijela novi rekord jer se Split probudio sa samo 9,5 stupnjeva, što je najniža temperatura na taj dan u povijest mjerenja. Zanimljivo je spomenuti kako su najhladnije jučer ujutro, 27. svibnja bile Hrvace sa samo 1,8 stupnjeva, a hladno je bilo i u drugim mjestima Cetinske krajine, u Otoku 2,5 stupnja, dok je u Biskom bilo tek 3 stupnja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:22