StoryEditorOCM
Dalmacija(NE)ČISTA POSLA

DORH ‘zaključao’ stanicu za tehnički pregled motornih vozila na Trnovači

Piše PSD.
17. rujna 2012. - 10:26
Još u svibnju je na lokaciji Trnovača završena izgradnja nove stanice za tehnički pregled motornih vozila, u koju je “Croatia osiguranje” uložilo više od devet milijuna kuna i kojoj su vrata širom - zatvorena. Umjesto da otvori vrata vozačima kako bi provjerili tehničku ispravnost svojih vozila, pridonese poboljšanju sigurnosti u cestovnom prometu i osigura zapošljavanje desetak novih radnika, novoizgrađena stanica za tehnički pregled je pod ključem, doslovno mrtvi kapital. Zašto?

Znajući da na području za koje je nadležna Policijska postaja Sinj ima oko 20 tisuća motornih vozila te da u cijelom cetinskom kraju radi jedna stanica za tehnički pregled vozila, sa samo jednim kanalom, u posjedu Centra za vozila Hrvatske, nova stanica za tehnički pregled vozila Sinjanima je bila nasušna potreba.

Naime, unatoč marnom i iscrpljujućem angažiranju zaposlenika, tehnički pregledi u postojećoj stanici obavljaju se poslije dugotrajnih čekanja u redovima, mjerenih u satima ako se ispred u redu nađu dva-tri kamiona.

U skladu s projektom i svim propisima

Zbog toga su u MUP-u krajem 2010. godine raspisali natječaj za dodjeljivanje dopusnice za novu stanicu za tehnički pregled u Sinju. Na natječaju je kao najpovoljniji ponuđač izabrano “Croatia osiguranje”. U međuvremenu je Gradsko vijeće Sinja donijelo Detaljni plan uređenja za područje Trnovače, na kojoj je, među ostalim, omogućena izgradnja stanice za tehnički pregled.

Parcela od oko 4000 četvornih metara bila je u vlasništvu tvrtke “Hazarder” koja ga je, po ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji, ustupila “Croatia osiguranju”. Poslije okončanja MUP-ova javnog natječaja za dopusnicu i ishođenja građevinske dozvole, “Hazarder” je, kao izvođač, u travnju ove godine u potpunosti završio izgradnju nove stanice.

Poslije toga obavljen je tehnički pregled kojim je utvrđeno da je nova stanica izgrađena u skladu s projektom i svim propisima za takve objekte. Zašto se novoizgrađena stanica ne otvara, upitali smo investitora, “Croatia osiguranje”. Iz Službe za korporativne komunikacije te osiguravateljske državne tvrtke dobili smo sljedeći odgovor:

“Croatia osiguranje je nakon sudjelovanja na javnom natječaju Ministarstva unutarnjih poslova RH primilo Odluku o odabiru najboljeg ponuditelja za izgradnju stanice za tehnički pregled vozila u Sinju... U svibnju ove godine ishodili smo pravomoćnu uporabnu dozvolu, o čemu smo obavijestili Centar za vozila Hrvatske i MUP RH, no do sada od MUP-a nismo dobili rješenje koje je neophodno za otvaranje stanice.

Obzirom da su ostvareni svi nužni i zakonom utvrđeni uvjeti za otvaranje stanice, rješenje očekujemo u najkraćem roku, nakon čega smo spremni odmah započeti s radom. Naglašavamo da odugovlačenje s otvaranjem stanice ne šteti samo poslovanju ‘Croatia osiguranja’, nego i ugrožava sigurnost građana na prometnicama.”

U odgovoru se još navodi da je novoizgrađena stanica u Sinju jedna od najsuvremenije opremljenih u regiji. Kako su u odgovoru iz “Croatia osiguranja” naveli da za otvaranje stanice čekaju samo rješenje MUP-a, 6. rujna od MUP-a smo zatražili odgovor o čemu je riječ, zašto Ministarstvo unutarnjih poslova “Croatia osiguranju” ni poslije više od tri mjeseca nije dostavilo potrebno rješenje.

Upitali smo je li riječ o šutnji administracije te namjeravaju li izdati potrebno rješenje i, ako namjeravaju, kada će to učiniti. Na kraju smo dodali da nam odgovore na pitanje: “Ako, pak, postoje vama poznati razlozi zbog kojih se spomenuto rješenje ne može izdati, molim da kažete o čemu se radi.”

Žrtve USKOK-ova češljanja ‘Croatia osiguranja’?

Poslije naše požurnice, iz MUP-ova Odjela za odnose s javnošću u utorak prijepodne su odgovorili da je upit “proslijeđen nadležnom odjelu na odgovaranje te čekamo njihov odgovor”, koji će, navode, proslijediti čim ga dobiju. Nekoliko sati poslije prvoga stigao je drugi odgovor u kojemu stoji:

“Budući da je na spomenuti natječaj uložena pritužba, odnosno žalba, a proslijeđena Državnom odvjetništvu, čeka se odgovor nadležnog tijela, to jest Državnog odvjetništva.” Iz neslužbenih dobro upućenih izvora doznali smo da je kaznena prijava DORH-u stigla od konkurencije iz Sinja gdje i “Autoprijevoz” ubrzano dovršava izgradnju svoje stanice za tehnički pregled, za koju inače nema dopusnicu MUP-a.

Tako ispada da se odugovlačenjem izdavanja rješenja za stanicu “Croatia osiguranja” pogoduje “Autoprijevozu”!? A što ako prijava bude neutemeljena? Upućeni ipak drže izvjesnijim da je neotvaranje novoizgrađene stanice u Sinju posljedica puno ozbiljnijih poslova DORH-a, odnosno njegova ureda za borbu protiv organiziranog kriminala koji navodno detaljno češlja “Croatia osiguranje”.

Po tim izvorima, oko novoizgrađene stanice u Sinju sve je čisto, ali je u okviru ukupnih obrada izuzeta dokumentacija koja se odnosi i na nju pa u policiji čekaju na njezino vraćanje. Odugovlačenja zbog toga nikako ne bi smjelo biti.

toni paštar

Sinjska poruka: Otvorite stanicu, a kriminalce sankcionirajte

Najčešći su komentari u Sinju da stanicu za tehnički pregled motornih vozila, ako udovoljava zakonskim propisima, treba neodgodivo otvoriti, a ako je bilo kriminala i kriminalaca, da ih se zakonski sankcionira.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:01