StoryEditorOCM
Dalmacijaodluka općinskih vijećnika podijelila vlast i oporbu

TURISTIČKI EL DORADO? Gradite u Dugom Ratu: do apartmana bez komunalne naknade

Piše PSD.
12. siječnja 2012. - 22:33

3
/Duje Klarić / Cropix
Htjeli biste graditi apartmane? Živjeti od turizma? Općina Dugi Rat mogla bi biti vaš eldorado! Najnovijom odlukom općinskih vijećnika fizičke osobe koje na svojem zemljištu namjeravaju zidati apartmane, aparthotele, hostele i pansione volumena većeg od 1200 kubičnih metara u potpunosti su, naime, oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa. U prijevodu, riječ je o desecima tisuća ušteđenih kuna.

Vijest je to koja je iznenadila mnoge Dugoraćane, pa i oporbu, koja je šokirana i zlovoljna napustila posljednju sjednicu Općinskoga vijeća. - Odluka je nerazumna, neobrazložena te sumnjiva. Onako kako je sastavljena može se iščitati jedino na način da se njome nekome pogoduje - kaže nam Branko Vojnović, negdašnji općinski načelnik i HNS-ov saborski zastupnik.

Vojnovićev nasljednik u fotelji prvoga čovjeka Dugoga Rata, HDZ-ovac Jerko Roglić, uzvraća pak kako je nerazuman tek postupak opozicije. - Ovo je naš poticaj razvijanju obiteljskih gospodarstava, a optužbe o pogodavanju pojedincima zločeste su i neutemeljene - tvrdi Roglić.

Općina se, nastavlja Roglić, zaštitila od zloporabe ovog akta člankom prema kojemu se pravo na oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ostvaruje tek ako građevina ne bude prodana deset godina od izdavanja uporabne dozvole.

ZUP150405VOJNOVIC2
Branko Vojnović
U suprotnom, plaćanje će uslijediti s kamatama. - Uvjereni smo kako ćemo ovom odlukom postati poželjna destinacija ulagačima, ali i da ćemo našim mještanima olakšati investiranje u turizam. Isto tako, otvorit će se nova radna mjesta, što nam je i bio prvi cilj pri njezinu donošenju - ističe Roglić.

Oporba tvrdi: Ovime se pogoduje bogatijima

Oporbenjaci, međutim, u porast zapošljavanja ne vjeruju te smatraju kako je Rogliću najvažnije da, godinu i pol prije lokalnih izbora, pripremi teren za ostanak na vlasti. Oči im stoga bode i stavak prema kojemu načelnik može predložiti da se komunalnog doprinosa oslobode i drugi objekti za koje on procijeni da su od posebnog općinskog interesa.

- Umjesto da se u ovim teškim vremenima ususret iziđe građanima slabijeg imovinskog stanja, mi pogodujemo bogatijima. Zašto sirotinja ne bi bila oslobođena plaćanja dažbina? - pita (se) Branko Vojnović. - Zato što sirotinja i nema novca za gradnju apartmana - odgovara Roglić dodajući kako on ipak i za takve ima sluha.

JERKO_ROGLIC_290607-02
Jerko Roglić
- Bez obzira na nekima spornu odluku koja jamči razvoj naše općine, i ostalima smo čak za 70 posto smanjili komunalni doprinos. To valjda dovoljno govori da nismo bešćutni - zaključuje Roglić. I, zaista, “popust” je golem, ali samo u odnosu na prethodnu, godinu i pol dana staru, odluku kojom je plaćanje komunalnog doprinosa bilo znatno uvećano kako bi se što više novca izvuklo od

Hrvatskih cesta zbog tada još uvijek aktualne gradnje brze ceste Split - Omiš. Najnovija tarifa trebala je biti vraćanje na staro stanje, no ona to nije te realno znači čak i poskupljenje!

vinko vuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:52