StoryEditorOCM

"JADRANKAMEN" Sindikalist Drpić dobio izvanredni otkaz: Podnijet ćemo kaznenu prijavu

Piše PSD.
15. prosinca 2011. - 15:12

NOVIJE
Sindikalist Drpić dobio izvanredni otkaz: Podnijet ćemo kaznenu prijavu

Štrajk radnika Jadrankamena iz Pučišća nastavljen je i danas, četvrti dan. Radnici traže bezuvjetnu smjenu sadašnje uprave na čelu s Vedranom Vilovićem, a na adrese trojice radnika, među kojima i sindikalnog povjerenika Tonča Drpića, stigao je i izvanredni otkaz.

- U štrajku je 245 od ukupno 288 radnika tvrtke. Vratit ćemo se na posao u trenutku kada Nadzorni odbor donese odluku o smjeni Vilovića i ostalih članova Uprave. Ako nam danas ne isplate plaću za studeni, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv tvrtke. Tijekom protekla 4 dana štrajka nismo dobili nikakve odgovore od poslovodstva, a direktor Vilović nije se udostojio pojaviti i razgovarati s nama - istaknuo je Drpić.

Inače, danas je u Pučišćima održan i prosvjedni skup tijekom kojeg su se štrajkašima pridružili i mještani, koji su im dali podršku. Pismo potpore uputili su im čelnici HSP-a Dr. Ante Starčević.

g. z.

NAJAVA ŠTRAJKA

U bračkom “Jadrankamenu” proizvodne trake u pilanama i strojevi u kamenolomima miruju već treći dan. Štrajk je potpuno paralizirao proizvodnju i vađenje kamena, a nema isporuke ni za već dogovorene narudžbe. Ulaze u pilane i kamenolome nadziru sindikalne straže.

PC125989-A.2

- Ono što je sigurno jest da u ovoj godini neće biti isplate plaće, jer novca jednostavno nema. Kada će iduća plaća biti, to nitko u ovome trenutku ne zna. Štrajk je “Jadrankamenu” nanio nepopravljivu štetu i oni koji su ga organizirali morat će preuzeti i odgovornost za novonastalo stanje - kazao je predsjednik Uprave “Jadrankamena” Vedran Vilović, uz napomenu kako su obustavljene i uplate avansa od pojedinih tvrtki, jer one nisu sigurne hoće li i kada dobiti naručenu robu.

Tako će radnici “Jadrankamena” Božić i Novu godinu dočekati bez plaće, praznih džepova. Sindikalni povjerenik Tonči Drpić tvrdi kako je predsjednik Uprave ukinuo autobusni prijevoz radnicima iz Selaca, Pražnica, Gornjega Humca i Pučišća do kamenoloma, a ne priprema se više ni marenda.

- To je točno - uzvratio je direktor Vilović.

- Čemu organizirati prijevoz kada su radnici u štrajku? Onim radnicima koji nisu u štrajku troškovi prijevoza bit će nadoknađeni. Ponovio je kako je “Jadrankamen” sve bliži stečaju.

Najteži dani nekad vrlo ugledne otočne tvrtke

Predsjednik Nezavisnog sindikata Tonči Drpić najavio je kako će se ovoga četvrtka u 10 sati, na središnjem dijelu pučiške rive i ispred zgrade uprave, održati mirni prosvjed uz božićni domjenak, a najavio je dolazak i “nekolicine saborskih zastupnika”.

- Sindikat se neće vratiti na posao - ponovio je Drpić - dok Uprava ne opozove odluku o otkazu za 28 radnika, dok je za odlazak 55 radnika postignuta suglasnost.

- Dok se Sindikat bori za očuvanje radnih mjesta i stvaranje nove razvojne strategije, uživat će naše povjerenje i podršku - kazala je dr. Lucija Puljak, u ime novoutemeljene Građanske inicijative za podršku sindikatu “Jadrankamena”, uz napomenu kako poslovni potezi, koji su u nesuglasju s održivim razvojem, ne mogu biti ekskluzivitet Uprave, već su Sindikat i lokalna zajednica dužni reagirati.

Problemi u “Jadrankamenu”, nekad perjanici bračkog i hrvatskoga gospodarstva, počeli su od trenutka kada je njime zagospodario Bruno Orešar, bivši teniski sparing partner predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Njegovim preuzimanjem tvrtke u “Jadrankamenu” je sve krenulo naopako, ugrožena je sudbina Pučišća, radnici su dovedeni na prosjački štap, a tvrtka pred stečaj.

- Kad USKOK i DORH obave svoj posao u “Jadrankamenu”, vjerujte mi, bit će to najveća afera u hrvatskom gospodarstvu - tvrdi sindikalist Drpić.

“Jadrankamen” proživljava najteže dane u svojoj dugoj povijesti, s neizvjesnim konačnim ishodom.

ivica radić 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:11