StoryEditorOCM
Dalmacijasvečano obilježena vrijedna turistička obljetnica

Hvar je turistički biser od 1868. godine

Piše PSD.
16. svibnja 2008. - 23:40

Turistička zajednica i Grad Hvar organizirali stručni skup pod nazivom ‘Hvarski turizam nakon 140 godina’, na kojemu je izlagalo više uglednika

Potpuno je sigurno da je Hvar prije 140 godina imao cjelovitu koncepciju razvitka turizma, koja je do u detalje bila razrađena pravilnikom rada Higijeničkog društva osnovanog davne 1868. godine.

I danas bi iz tog pravilnika turistički djelatnici imali što učiti. No nije potpuno sigurno da današnji turistički Hvar ima predikate turističke perjanice kakve je imao nekad, kazao je, među ostalim, prof. dr. Boris Vukonić na okruglom stolu u Hvaru pod nazivom “Hvarski turizam nakon 140 godina”. Stručni skup organizirali su Turistička zajednica i Grad Hvar.

Govoreći o sentimentalnom vraćanju u hvarsku povijest turizma, prof. Mirko Petrić kazao je kako je to bio projekt cijele zajednice grada sa svim razrađenim detaljima razvitka zdravstvenog turizma.

- Nema elitizma u turizmu, postoji samo elitizam za mase. Ako Hvar danas nije osobita turistička marka, kako neki tvrde, nije kriv što je tako, nego je pitanje koliko su današnje generacije dostojne toga vrijednog turističkog branda starog 140 godina - kazao je, među ostalim, dr. Slobodan Prosperov Novak, naglašavajući kako je nepodnošljivo koliko danas otok Hvar kao cjelina ne funkcionira ni u jednom pogledu, pa ni u turističkome.

Posebno je istaknuo neke primjere lošeg upravljanja spomenicima kulture, poput hvarskog Arsenala, koji se godinama izvrsno obnavlja, ali nitko sa sigurnošću ne zna što će se u njemu događati kada bude završen i kako će se njime upravljati. Hvarske turističke brojke posljednjih godina nisu nešto čime se treba hvaliti, jer se broj zadržavanja gostiju sveo na svega tri dana, iako je Hvar u prošloj godini posjetilo 246.000 turista, kazao je dr. Mili Razović.

Poseban osvrt na gastronomske vrijednosti otoka Hvara u povijesti i danas iznijeli su Veljko Barbijeri i Ingrid Badurina Dannielson, govoreći o tome koliko izvorna gastronomija temeljena na autohtonim proizvodima može pridonijeti hvarskoj turističkoj ponudi. Dr. Zvjezdana Hendija istakla je kako u promociji grada Hvara mnogo toga nedostaje da bi on zadržao status najsunčanijeg i najturističkijeg otoka.

Održivi razvitak turizma na Hvaru, ali i svojevrsni moratorij na apartmanizaciju Hvara predložio je Darko Vlahović, ističući potrebu da se barem na tri godine zabrani svaka gradnja turističkih apartmana u Hvaru.

O budućnosti i planovima turističkog Hvara govorio je i gradonačelnik Pjerino Bebić, prvenstveno se zalažući da se pored profita, za kojim se uvijek žuri, svi zajedno založe i za kvalitetu života i građana Hvara i njihovih gostiju. Svečano otvaranje proslave 140 godina turizma na Hvaru počelo je u četvrtak navečer podizanjem zastave na hvarskoj pjaci te otvaranjem izložbe “Sentimentalno putovanje u hvarsku turističku povijest”.

Pred gradskom Loggiom uz gradonačelnika Pjerina Bebića i predsjednicu TZ Hvara Vinkicu Colombo bili su Niko Bulić, direktor HTZ-a, i predsjednik Uprave ORCO Grupe Jacques Bourjouis, a prisutnima se obratio i izložbu otvorio državni tajnik za turizam Branko Grgić.

ORCO Grupa smijenila Peru Pavičića

Pero Pavičić više nije predstavnik HFP-a u Upravi ‘Sunčanog Hvara’. Kazao nam je:
- Na posljednju sjednicu Nadzornog odbora ‘Sunčanog Hvara’ nisam pozvan, baš kao i na niz prijašnjih sjednica, i dobio sam informaciju da sam smijenjen. Pretpostavljam da je razlog za to moje neslaganje s načelima vođenja kompanije od ORCO Grupe, ne slažem se s poslovanjem koje je dovelo do velikog pada broja gostiju, enormnih gubitaka ‘Sunčanog Hvara’ i nekorektnog odnosa prema zaposlenicima koji su gradili povijest te tvrtke. ‘Sunčani Hvar’ je u prošloj godini stvorio 113 milijuna kuna gubitaka, a zaduženje tvrtke poraslo je na 450 milijuna kuna, što je sedam puta više nego prije nekoliko godina. Moj sukob sa predstavnicima ORCO-a kulminirao je kada mi je uvjetovano da kao član Uprave radim protiv interesa grada Hvara, što nisam mogao prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:10