StoryEditorOCM
Dalmacijašoltani ne zaboravljaju svoje nestale u drugom svjetskom ratu

Pijetet na Rudini, Bratska jama čeka ekshumaciju

Piše PSD.
30. kolovoza 2009. - 20:32
Na splitskom Županijskom sudu otvoreni čekaju brojni predmeti, a prve će ekshumacije započeti već u rujnu, a šoltanska jama samo je jedan od neistraženih lokaliteta

Na spomen-obilježju Rudine na mjestu Stratišta – jami u koju su 22. rujna 43. godine mučeni, pogubljeni i bačeni Šoltani Cvitko Bezić, Božan Pavela, Leonardo Mladinov, Vice Mladinov, Jugoslav Kučić i Tonka Antunović od strane partizanskih postrojbi, održana je sveta misa. Osim ovih žrtava, u jami ima i više posmrtnih ostataka – kostiju nepoznatih, te se identitet istih nije mogao utvrditi.

Svetu misu zadušnicu predvodio je don Stipe Ljubas, župnik Trilja i cetinski dekan uz asistenciju šoltanskih župnika don Dražena Radmana i Marina Barišića.

U obraćanju župljanima, rodbini i nazočnima na ovoj svetoj misi, don Stipe Ljubas poručio je da se nikada i nigdje ovakvi zločini ne bi smjeli događati, a, dakako, i u duhu kršćanskih običaja i tradicije trebalo bi ovakva mjesta obilaziti kako se ti strašni zločini ne bi ponavljali i kako bi se u činu oprosta razvijali odnosi razumijevanja, ljubavi i tolerancije.

Mještani kažu da postoje ostaci desetak žrtava u Bratskoj jami kod Gornjeg Sela te se pretpostavlja da su stradali tijekom Drugog svjetskog rata, ali to tek treba istražiti.

Ovaj će lokalitet, poput mnogih na području Županije istražiti stručni timovi koji najprije moraju obaviti ekshumaciju da bi se na temelju pronađenih kostiju moglo utvrditi o kojim se žrtvama radi. U jamu su se spustili nedavno splitski speleolozi koji su u jami zatekli jeziv prizor:

- Došli smo kao i obično na poziv mještana u Bratsku jamu na Šolti gdje smo pronašli hrpe kostiju i četiri lubanje - kaže Tonči Rađa, član Speleološkog društva Špiljar iz Splita. Ono što potvrđuje tezu da je riječ o egzekuciji su jasno vidljiva oštećenja od metka na lubanjama, a tek nakon pregleda kostiju znat će se nešto više o ovom zločinu.

Na splitskom Županijskom sudu otvoreni čekaju brojni predmeti o masovnim grobnicama iz 2.svjetskog rata, a prve će ekshumacije započeti već u rujnu. Bratska jama samo je jedno od neistraženih stratišta jer će se uskoro ekshumirati kosti iz jame na Braču i Hvaru, u zaleđu Marine, na Mosoru, Biokovu i na Dinari.

I na tim su se područjima prije više od 60 godina dogodili zločini koji nikada nisu otkriveni. Po selima se sa strahom prepričavalo tko je nestao, a brojni članovi rodbine nikada nisu dočekali pravu istinu o tadašnjim strahotama. Sada je napokon došlo vrijeme da obitelji obitelji ubijenih odaju pijetet žrtvama.

Spas u DNK analizi

Splitski Zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju obavlja DNK analize kojima se zasigurno utvrđuje identitet žrtava. Splitski Zavod počeo je s DNK analizama još sa završetkom Domovinskog rata kada su upravo splitski stručnjaci rasvjetljavali zločine iz tog razdoblja širom zemlje.

Sada su na ovom zavodu u tijeku brojne DNK analize na kostima iz Drugog svjetskog rata, potvrđuje nam predstojnik Zavoda prof. dr. Šimun Anđelinović:

- Zahvaljujući našim stručnjacima i visokoj tehnologiji, više od deset godina provodimo DNK analize na temelju kostiju i uzoraka krvi rodbine. Naš je cilj rasvijetliti svaki zločin pa ćemo i dalje biti na usluzi u istragama zločina iz Drugog svjetskog rata - kaže prof. dr. Anđelinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:01