StoryEditorOCM

Vapaj iz Podprologa: Uredite cestu da nam se dica kući vrate živa

Piše PSD.
15. prosinca 2015. - 23:50
Uska županijska cesta od Velikog Prologa do Podprologa u duljini od dva kilometra „pala“ je u zaborav nakon što je Podprolog povezan s Vrgorcem modernom cestom, te isto tako dobrom prometnicom Veliki Prolog s nekadašnjim malograničnim prijelazom Veliki Prolog-Prolog s BH strane.

No, zatvaranjem tog prijelaza i uvođenjem školske autobusne linije Vrgorac-Veliki Prolog-Podprolog, ponovno je oživio promet na ovoj cesti, gdje vrebaju opasnosti na svakom koraku. Dva autobusa svaki dan prolaze tom cestom s 30-ak učenika, a teško se dva automobila mogu pošteno mimoići, odron i duboka provalija od 100-njak metara prema Barbirima u hercegovačkom Prologu bez zaštitne ograde tjeraju strah u kosti vozačima i prolaznicima.

Iako su ova dva sela povezan vrlo dobrim prometnicama s gradskim središtem, školski autoprijevoznici ne koriste te ceste i linije, nego radi uštede šalju jedan autobus za osnovce, a drugi za srednjoškolce u Veliki Prolog, koji se provlače tom tijesnom cestom do Podprologa, a onda tek ide prema Vrgorcu.

- Jednostavno, prisiljeni smo javno upozoriti na ovaj problem zbog sigurnosti naše djece. Tridesetak učenika svaki dan se vozi tom cestom koja je široka svega tri metra, pogledajte dva automobila se ne mogu na cesti mimoići. Ako vam naleti autobus, trebate se vraćati cijeli kilometar, kako biste mogli proći. S gornje strane, prijete odroni kamenja i zemlja, a s donje provalija - objašnjava Goran Jelavić, gradski vijećnik HDZ-a iz Podprologa.

Miro Jelavić, predsjednik Mjesnog odbora, pokazuje kako je na pojedinim mjestima došlo do urušavanja ručno izgrađenih podzidova, te da autobusima i teretnim vozilima prijeti propadanje u provaliju.
- Sad svi koriste ovu cestu, zbog zatvaranja malograničnog prijelaza Veliki Prolog, veliki broj ljudi iz Velikog Prologa i s područja Jezera, idu ovom cestom prema Hercegovini, ljeti se tu prevozi voće i povrće na tržnicu u Metkoviću. Međutim, sve je dobro dok se ne dogodi tragedija. Pored toga, cesta je zimi u sjeni i uvijek ima slane na njoj - kazuje glavar Podprologa.

Goran Jelavić već je upoznao gradske vijećnike i vrgoračkog gradonačelnika Rudolfa Grljušića s ovim problemom, a sad najavljuje kako ide korak dalje, uputit će jedan dopis Županijskoj upravi za ceste.
- Znamo da je rekonstrukcija ove ceste skup projekt. No, neka ga u dogledno vrijeme stave u svoj program, a za početak neka naprave nekoliko proširenja sa strane, da se mogu vozila mimoići i neka riješe ove odrone. Pored toga, trebaju redovito posipati i održavati cestu - naglašava Jelavić.


MATE PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:09