StoryEditorOCM
DalmacijaDO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Radnici "Kaštelanskih staklenika" idu u štrajk: Umjesto povrća, prodajemo staro željezo

Piše PSD.
24. veljače 2015. - 10:07
Situacija u poduzeću nije dobra, nisu nam isplaćene dvije i pol plaće i stoga će Novi sindikat u utorak razgovarati s direktorom Marijom Paladinom, a od srijede smo u štrajku do ispunjenja naših zahtjeva”, najavio je to povjerenik Novog sindikata “Kaštelanskih staklenika” Damir Klarić.

U razgovoru će sudjelovati i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković iz Zagreba. Štrajku se, barem za sada, neće pridružiti i podružnica sindikata PPDIV-a, kazao nam je njihov povjerenik u “Staklenicima” Ivica Kevo. I s njihove strane štrajk će uslijediti ako to zatraže članovi, nakon čega bi se obavile sve ostale pripreme kako bi se ispoštovala zakonska procedura, Kevina je poruka.

Oba povjerenika, kažu, nisu upoznata s pismom upućenom medijima, a potpisano s “očajni radnici Kaštelanskih staklenika”. U pismu se iznosi nezadovoljstvo radnika radom uprave, prije svega neisplatom plaća, smanjivanjem broja zaposlenika za 56 u posljednje dvije godine, tako da ih je sada 82, i to na način da su neki odmah dobili otpremninu, a drugi još čekaju isplatu, te ponovnim zapošljavanjem mimo sistematizacije radnih mjesta.

Posebno nezadovoljstvo izaziva ukidanje stimulacije u iznosu od 500 kuna, kao i potpisivanje s pojedincima aneksa ugovora kako bi im se povećale plaće. U pismu se navodi i podatak da se od 24 staklenika u pogonu Knežine, obrađuje njih osam, devet ih je u najmu, a ostali su prazni. U isto vrijeme u Resniku je u tijeku demontaža staklenika i prodaja metalnih dijelova u staro željezo.

“Umjesto proizvođača povrća, postali smo prodavači starog željeza”, potvrdio je podatke iz pisma povjerenik Klarić, koji potvrđuje i podatak da je od 82 zaposlena samo njih 35 u neposrednoj proizvodnji (vrtlari), dok su svi ostali u administraciji. Od njih 35, u Novom sindikatu je 19, dakle svi osim jednoga jer ova podružnica ima ukupno 20 članova.

Nema novca

Da su podaci izneseni u pismu točni, potvrdio nam je i direktor Marijo Paladin, koji, međutim, ima potpuno drukčije obrazloženje za stanje i događaje u poduzeću. Ako se predstečajna nagodba ponovno pokrene, broj zaposlenika će biti prepolovljen, najavljuje Paladin. Ostat će samo 40 zaposlenika, od toga samo četvero u upravi, a svi ostali bi bili u proizvodnji. Taj broj bi, kaže Paladin, bio dovoljan za obradu osam staklenika. Od te proizvodnje redovito bi se isplaćivale plaće i vraćali dugovi.

Istina je, navodi Paladin, i da se u Resniku čiste čestice zemlje radi prodaje te da se metalni dijelovi skladišta i staklenika prodaju, ali i da su tako dobivena sredstva utrošena na isplatu pola plaće u siječnju ove godine za studeni iz 2014. Premda se radnicima svaki mjesec isplaćuje plaća ili njezin dio, do sada se uspjelo zatečeni dug od šest smanjiti na dvije plaće, dok za ostalo jednostavno nema dovoljno novca.




JADRANKA MATIĆ

Voda u Resniku po zlato

Na kritike upućene Upravi zbog gašenja proizvodnje u Resniku, Paladin odgovara neisplativošću proizvodnje po cijeni vode od 18 kuna po metru kubičnom. Mjesečni račun za vodu iznosio je 60.000 kuna, što je postalo neizdrživo, pogotovo kad se zna, kaže Paladin, da za uzgoj jednog kilograma krastavaca treba oko 70 litara vode.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:17