StoryEditorOCM
Dalmacijašto je selo naspram nas?

Ivica Perković iz Kambelovca: Sramim se ljudima kazati da nemam vodu!

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 22:42
Kao prvo, ja ne mogu vjerovati da mi u predgrađu Splita i drugog grada po veličini u županiji nemamo gradsku vodu, a moje selo Gizdavac vodu je dobilo ima 20 godina. Nije me briga ko je na vlasti, ja inače glasan za ove šta nam sad kroje sudbinu, ali došlo je vrime da se nešto započne raditi na tom problemu. Pa nema toga čovika ko ne bi platija priključak vode, dobro bi bilo nama, a dobro i njima – kaže nam Petar Krolo iz Kaštel Kambelovca, koji dijeli sudbinu desetak tisuća Kaštelana koji poviše Magistrale u dvadeset i prvom stoljeću žive bez gradske vode.

A snalaze se Krolo i njegova obitelj na razne načine kako bi bili opskrbljeni vodom. Zimi se čeka ono šta ti Bog pošalje s neba, a liti otvaraj takujin svakih sedam dana.

– Zimi se kišnica sliva u gustirnu i nekako izguramo. Ali zato liti mučimo muke. Jedna cisterna od 190 kuna traje nam niti tjedan dana. To ti je misečno skoro sto eura vode. A liti vodu moraš imat u većin količinama. Posebno ako oćeš imat nešto verdure u vrtu, koju pomu, papriku i krastavac. A i tuširaš se više puta na dan. Potroši se toga čudo – kaže nam Krolo.

Dico, ne prolivajte vodu...

Njegovo mišljenje dijeli i Ivica Perković, također iz Kambelovca, poviše Magistrale.

– Sramota me kada se nađem u nekom društvu pa ljudima pričam kako nemam vodu. Kao da je to neka filozofija napravit spremu za vodu i razvuć ljudima cijevi do kuća. Ja neman vode, ali zato imam vina – šali se Ivica Perković, govoreći kako su vodu obećali do kraja 2016. godine.

– Ja u to ne virujem, ali daj Bože da se ostvari. Svima će nam biti lakše. Pa, vi ne bi virovali da se kod nas u kući ruke peru pod vodom koja teče kap po kap. Moraš štedit vodu. Ovde ti je voda ko zlato. Zimi nekako priživimo. I ja ka i drugi iman oluke na krovu, pa skupin kišnicu. Ove je zime bilo dosta kiše, a šta kad dođu suše. E, onda ti je priča snađi se, druže. Čekaš vatrogasce da dođeš na red kako bi ti dovezli cisternu vode, a sve moraš zalit. I sebe, i zelenilo, i voćke, i povrće koje zasadiš – veli Perković opisujući nam kako se ljeti štedi voda u njegovoj kući.

– Znaju mi doć prijatelji s dicon. A dica ko dica, otvore vodu i zalivaju se. Onda ja moran bit zločest i vikat na dicu da ne prolivaju vodu... Bude me sramota, ali šta ćeš kad moraš – žali se Perković.

Zvuči nevjerojatno, no, nažalost, istinito je. U dvadeset i prvom stoljeću, vremenu modernih tehnologija, vremenu u kojem malo tko nema telefon, internet, oko deset tisuća Kaštelana naseljenih poviše kaštelanske Magistrale nema osnovne uvjete za život. Nema vodu. Tek rijetki su sretnici, dio građana u Sućurcu i dio u Radunu gdje se radilo na vodoopskrbi.

– Nevjerojatno je kada se na televiziji pojavljuju prilozi o selima s dvadeset stanovnika i priča se o problemima kako ti ljudi nemaju vodu. Za razliku od njih, nas oko deset tisuća u Kaštelima nemamo vode. Što je to selo naspram nas?

Cisterna za 10 dana

Ljeti, kada dođu suše, svaka kap vode čuva se kao oko u glavi.

Eto, takvi su komentari svih Kaštelana neseljenih poviše Magistrale, koji godinama žive bez vode iz gradskog vodovoda i bez sređene kanalizacije. Problema je niz, a kao što su kazali naši sugovornici, najčešće se pojavljuju u ljetnim mjesecima kada jednoj prosječnoj četveročlanoj obitelji cisterna vode “pokriva” deset dana. Istina, većina Kaštelana koji nemaju vodu svoje je kuće svjesno gradila na područjima grada koja nisu bila komunalno opremljena, i znali su u kakvim će uvjetima živjeti. Bili su spremni na to kako će vodu imati iz gustirne, ili bunara, no nisu vjerovali da će tako živjeti dvadeset godina.

Da se stvari ipak miču s mrtve točke, potvrđuje nam i gradonačelnik Ivan Udovičić.

’Svi će imati pitku vodu’

– Vodoopskrba i osiguravanje regularnih vodovodnih standarda u Gradu Kaštelima ključan je segment. Plan je u iduće dvije godine riješiti kompletnu vodoopskrbu u Kaštelima kako bi svako kućanstvo i objekt imalo pitku vodu. Građani i kućanstva ispod kaštelanske Magistrale već imaju riješeno pitanje vodoopskrbe. Za područja koja se nalaze poviše Magistrale nastavljena je zadnja faza radova na vodoopskrbnom podsustavu Radun – Rudine – Lukšić. Realizacija tog projekta iznosit će otprilike osam milijuna kuna, a sva potrebna dokumentacija već je prikupljena.

Nastavlja se i gradnja vodoopskrbne mreže Kambelovac – Gomilica – Sućurac, za što pripremamo i projektnu dokumentaciju. Na objedinjavanje cjelokupne vodovodne mreže utjecao je i proces legalizacije od 8380 podnesenih zahtjeva Gradu za nezakonito izgrađene objekte – kazao je gradonačelnik Udovičić, potvrđujući da se aktualna vlast ozbiljno uhvatila u koštac s rješavanjem vodoopskrbe.

– Grad je zadnjih desetak godina sustavno ulagao u proširenje kapaciteta vodoopskrbe. Želja nam je to završiti što prije. Prepreke za rješavanje ove problematike uvijek su bile vezane uz financijske mogućnosti, a u ovome mandatu planiramo to riješiti i finalizirati – poručio je gradonačelnik građanima.

Jakov Žarko
SNIMIO VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:45