StoryEditorOCM
DalmacijaDOBAR TEK

Joško Berket: Moje školjke neće rasti na Sokolani

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 18:18
Na Sokolani u Kaštel Sućurcu gradit će se benzinska crpka i sportska lučica, dok je moja namjera projekt uzgajališta školjkaša realizirati u Kaštelanskom zaljevu, ali na lokaciji u Resniku. Kazao je to Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela, bivši kaštelanski gradonačelnik, reagirajući na članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji o ispitivanju zagađenosti splitskog priobalja kojim je bio obuhvaćen i Kaštel Sućurac, a u kojemu se spominje i projekt uzgajališta kamenica.

Ne dovodeći u pitanje točnost iznesenih podataka, Berket naglašava da je Kaštelanski zaljev čist s iznimkom lokaliteta Sokolana koji je u blizini prilazu klornog pogona bivšeg Jugovinila i na kojemu je u more desetljećima nekontrolirano ispuštana živa. Otuda toliko odskakanje u odnosu na ostali dio zaljeva. Unatoč tomu, Sućurani se kupaju Na Sokolani, beru šparoge i konzumiraju kućice koje hvataju za vrijeme oseke.

Što se tiče lokacije budućeg uzgajališta školjkaša u Resniku, ona nije proizvod ničijih želja, pa ni mojih, kaže naš sugovornik, nego je bila predviđena ranijim prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije i to na inicijativu investitora iz Francuske. Kad se, međutim, investitor povukao, taj lokalitet je izbačen iz plana iako je, zajedno s još 22 namijenjena također za dodjeljivanje koncesija za uzgajališta, bio obuhvaćen studijom utjecaja na okoliš. Izrada i prihvaćanje studije bio je uvjet da uzgajališta uopće budu sastavni dio prostornog plana. Studija je, naime, rađena 2012. godine, a prostorni plan usvojen godinu dana kasnije.

Na osnovi tih podataka, kaže Berket, od Županije smo zatražili da se lokacija u Resniku, zapravo dvije milje od Resnika prema Čiovu, ponovno unese u prostorni plan i dodijeli nam se koncesija na površini od oko 80 hektara.

Tu bi se proizvodilo 500 do 600 tona školjkaša. Računajući uzgajalište i purifikacijski centar (tvornice za kontrolu kvalitete školjkaša prije nego što budu plasirani na tržište), otvorilo bi se 60 do 80 radnih mjesta. Gradnja centra planirana je na prostoru bivšeg Adriachema koji je kupila Marina Kaštela.

Pri određivanju zone uzgoja školjkaša prioritetno se vodilo računa da uzgajalište ne smeta brodskom prometu, spuštanju i uzlijetanju hidroaviona, kao i da ne bude na mjestu gdje ljudi stoljećima love lignje i ribu.

- Kaštelanski zaljev je u ovome dijelu čist i zagađenost živom nije na razini kakva je zabilježena oko Kaštel Sućurca. Pokazuju to i rezultati stalnog monitoringa školjki koji se provodi na šest točaka, jer su školjke najbolji pokazatelj koliko je more čisto - kazuje Berket.

Jadranka MATIĆ

Marina, Gradac...

U očekivanju dopune županijskoga prostornog plana, Berket je u međuvremenu zatražio koncesiju na uzgajalište školjkaša u općini Marina na površini od 22 hektara. Zona uzgajališta u Marini prostire se na 40 hektara i u jednom dijelu je već u funkciji. Dugoročnim planom predviđeno je zatražiti koncesiju za uzgajalište i u općini Gradac, na Makarskoj rivijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:31