StoryEditorOCM
Dalmacija'dnevna doza'

Put Varaždina krenuli kamioni s 35 tona makarskog smeća

Piše PSD.
2. rujna 2014. - 17:04
Nakon što je od početka rujna splitsko odlagalište Karepovac zatvoreno za makarski komunalni otpad, tri kamiona-kontejnera Makarskog komunalca noćas su s 35 tona smeća krenuli na 500 kilometara udaljeno varaždinsko odlagalište.

To je jednodnevna količina smeća u Makarskoj koja danas ugošćuje oko 7,5 tisuća gostiju, a cijena jednog prijevoza i odlaganja otpada kod Varaždina iznosi oko 30.000 kuna, doznaje se od direktora Makarskog komunalca Čede Crljena.

Za razliku od prije četiri mjeseca, kada je makarski komunalni otpad također odlagan kod Varaždina, što je koštalo oko milijun kuna, novi troškovi mogli znatno povećati račune za odvoz smeća građanima i tvrtkama u Makarskoj, dodao je Crljen.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić, zatečen odlukom splitskog gradonačelnika o zatvaranju odlagališta Karepovac za otpad iz Makarske, danas je novinarima kazao kako očekuje pomoć od župana, Fonda za zaštitu okoliša i resornog ministarstva, jer Makarska na svom području nema gdje odlagati otpad.

Nakon obavijesti o prekidu ugovora o zbrinjavanju otpada na Karepovcu negodovale su i općine s Makarkog primorja.

Breljani poručuju kako ne prihvaćaju samovoljno otkazani ugovor o deponiranju "škovaca" kod Splita te najavljuju da će tražiti pomoć županije, ali možda i iskrcati smeće ispred vrata Karepovca.

I čelnici Baške vode kažu kako ih ne zanima ništa osim potpisanog ogovora iz 2010. o odlaganju otpada na Karepovcu do otvaranja Lečevice. Tučepljani, pak, najavljuju tužbu protiv Grada Splita i gradonačelnika Ive Baldasara, a splitskoj Čistoći poručili su da, ako misle da će smeće iz Makarske i s Primorja zatrpati Karepovac, otkažu ugovore za svih 28 općina i gradova s podružja Županije. Podgorski čelnici potez Splita smatraju neozbiljnim te najavljuju da će ustrajati na odlaganju otpada na Karepovcu do otvaranja centra Lečevica.

(H)
FOTO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:27