StoryEditorOCM
Dalmacijaviška regata

Slovenski trio prvi u Visu

Piše PSD.
18. listopada 2013. - 18:38
Slovenske zastave prve su se zavijorile u viškoj luci i to na tri broda koja su predvodila flotu 69. izdanja Viške regate krstaša. Naime, prvu etapu jedrenu od Splita do Visa u dužini 28 nautičkih milja najbrže su projedrile tri slovenske posade!

Prva u cilj je nakon četiri sata 37 minuta i 31 sekundu ušla jedrilica Assilina skipera Samo Žvana iz kluba JD Mariborčanka. Sa zaostatkom od sedam minuta, zatim se cilj svirao Velikom Viharniku kormilara Dušana Puha, dok je jedrilica Megaenergija drugog brata Žvana imena Uroš knjižila treći prolazak kroz cilj ispred Češke vile na samom ulazu u višku luku. Brodu iz mariborskog kluba JK Skipper piše se naime vrijeme od jedrenja pet sati tri minute i 16 sekundi.

- Startalo je 157 brodova u OPEN i ORC razvrstanju po burinu od 5 čvorova, dio flote se odmah izdvojio i uhvatio iza Splitskih vrata jugoistočnjak do 10 čvorova. Pred sam cilj vodećima je zapadnjak napunio jedrilje i doveo ih do cilja – doznajemo od Čede Perića, predsjednika Regatnog odbora, na samom cilju, gdje je nakon prolaza devet jedrilica do 14 sati 31 minutu i 20 sekundi nastupilo – zatišje.

Ostatak flote koja je imala start tog petka ujutro u 9 sati podno splitskog Sustipana upala je u bonacu, pa će biti i dosta odustajanja budući je ograničeno vrijeme jedrenja do 18 sati.

Što se tiče subotnjih događanja u Visu s početkom u 11 sati zakazana je i regata Luka Vis, gdje će se u samom portu na trapez regatnom polju ogledati za pokal tridesetak posada.

Za nedjelju već po standardnom oraru slijedi u 9 sati povratak put Splita i jedrenje druge etape nakon koje će se znati i pobjednik Viške regate, omiljenog nadmetanja brojnih jedriličara, njih više od dvije tisuće iz Slovačke, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Estonije, Češke, Njemačke i Hrvatske.

Sandra BARČOT
Snimio Božo VUKIČEVIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:17