Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

BiH

Objavljeno 09.05.2013. u 12:05

odluka vlade rh

Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja trebat će vize za ulazak u Hrvatsku

Foto: Admir Buljubašić / CROPIX
Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja trebat će vize za ulazak u Hrvatsku. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici stavivši izvan snage dosadašnji Sporazum između Hrvatske i BiH, javlja Jutarnji list.

Radi se o završnom glancanju hrvatskog viznog sustava uoči ukaska u EU. Naime, državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice trebaju vize za ulazak u EU. Ovdje valja reći da bezvizni režim ostaje za državljane BiH koji imaju biometrijske putovnice.

"Hrvatska se kontinuirano zalaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa s BiH. Stoga smo i predložili irskom predsjedništvu da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU. Za to je potrebna jednoglasna odluka država članica", kazao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova.
Google oglasi

Premijer Zoran Milanović ocijenio je, pak, da je prelazak granice s osobnom iskaznicom kompliciraniji od onog s putovnicom. Naime, ulazak u EU samo s osobnom iskaznicom podrazumijeva i ispunjavanje kartona, dok se u putovnicu samo lupi žig.

U sklopu usklađivanja s EU-om, Hrvatska je nedavno uvela vize za državljane Turske, Rusije i Ukrajine. Za razliku od tih zemalja, BiH je sada na "bijeloj" schengenskoj listi, pa njenim drzavljanima ne trebaju vize za ulazak u EU, ali samo ako imaju biometrijsku putovnicu..

JL

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: amplituda | Komentirano: 12. svibanj 2013. 14:40
Viskovic je evo vidim izisla članak u kojem se ne smi komentireat? buhahah a zasto? zasto sto nije ocekivala da komentari budu tako loši pas sada plača članak u kojem se ne smi komentirati? pljuc a sigurno ima para od najma stana POSA
Komentar od: amplituda | Komentirano: 10. svibanj 2013. 14:47
mukti stadion za tomsona tj ne mora placat najam stadiona???
a more bit da thupsonu triba za novu dentjeru,a hzzo ne odobrava :-))))))))))))))))) ahahaaaa
Komentar od: amplituda | Komentirano: 9. svibanj 2013. 15:08
Drzavljane BIH triba dobro pogledat ko ulazi u Lijepu Našu jerbo ima dsta silovatelja (duvno 5 komada), i sl nakaza koji su slobodno setali po nasoj zemlji i u jeku rataq kupovali dokunete,mahali sa domovnicama i inim