StoryEditorOCM
DalmacijaFINANCIRAN SREDSTVIMA EU-a IDE DALJE

Otok sunca čuva energiju - sve više energetski samodostatnih zajednica

Piše PSD.
22. listopada 2012. - 12:52

Projekt Solution, koji se financira sredstvima Europske unije, a koji je odobren prije tri godine, napreduje velikim koracima naprijed i nema nikakve šanse da se izgubi i jedan euro od tog projekta. Tvrdi to Visko Haladić, zamjenik splitsko-dalmatinskoga župana.

Svrha projekta Solution jest potaknuti javne i privatne kapacitete radi izgradnje pokaznih primjera energetski samodostatnih zajednica, pri čemu je poseban naglasak na integraciji i demonstraciji mjera i novih tehnologija na području energetike i zaštite okoliša. Predviđeni model mora biti primjenjiv i na druge zajednice u okviru EU-a, te treba postići značajno smanjenje u potrošnji energije.  

- Lani je uspješno provedena prva faza na Osnovnoj školi Jelsa, obnovljene su dvije strane škole, zapadna i sjeverna, a u drugoj fazi će se raditi na južnoj i istočnoj. Potrošeno je oko 460.000 kuna bez PDV-a, a prije toga 250 tisuća uz nadzor tvrtke “Raster”. Mijenjaju se i prozori, a već prije je izmijenjen krov škole pa sada kada bude treća faza na izmjeni elektroinstalacija i rasvjetnih tijela te kotlovnice, onda će to biti završen projekt u cijelosti – govori Haladić.

Kako bi se postigla energetska neovisnost odabranih područja primjene projekta, predviđene su razne aktivnosti kao što su podizanje razine energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva, primjena decentraliziranih sustava korištenja obnovljivih izvora energije, te razvoj sustava za sigurno i isplativo pohranjivanje proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora.

- Pripremljena je i projektna dokumentacija za OŠ Hvar (obje ove škole su i srednje i osnovne), i sada bi se morao raspisati javni natječaj za izvođača. U Svirču, područnom odjeljenju Jelse, radimo na izradi dokumentacije, toj školi je posebno potrebno preuređenje – najavljuje Haladić.

Projektom Solution, koji je među prvim europskim projektima kod nas, pokazali smo kako i mi možemo kad hoćemo izvući novac iz europskih fondova, te ovo može biti primjer i za druge važne projekte u županiji.

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:26