StoryEditorOCM
Dalmacijazasukali rukave učeći o Hrvatskoj, mladi članovi lionsa u dvotjednom kampu u zaostrogu

Mladi Lionsi sa svih strana svijeta čistili botanički vrt

Piše PSD.
25. srpnja 2010. - 17:57
Mladići i djevojke, njih 25 iz 16 država, u okviru međunarodne razmjene u Zaostrogu odrađuju dvotjedni program

Kroz 400 godina star botanički vrt samostana u Zaostrogu razlijegali su se veseli glasovi mladih iz čitavoga svijeta. Djevojke i mladići, njih 25 iz Japana, Danske, Njemačke, Engleske, Španjolske, Finske, Irske, Izraela, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Turske i Ukrajine čistili su vrt, a nakon završetka hvalevrijedne akcije Poljakinja Monika i Talijan Giorgio za uspomenu su posadili sadnicu ginka, simbola snage i vječnoga rasta, koji je ujedno i ovogodišnji simbol internacionalnoga predsjednika Lionsa, Nijemca Eberharda Wirfsta.

Mladi Lionsi u Zaostrogu borave u okviru dvotjednih kampova, koje financiraju Lionsi domicilne zemlje. Time se uključuju u program međunarodne razmjene mladih, gdje upoznaju svijet, stječu nove prijatelje i uče i usavršavaju jezike.

Nur naučila hrvatski, Mike pjeva ‘Ne dirajte mi ravnicu’

SLIKA4
Prvi dio kampa organiziran je u omladinskome hostelu “Eklata” u Zaostrogu i cilj mu je upoznati djecu s našim priobaljem i povijesnim gradovima Dubrovnikom, Splitom i Zadrom. Osim upoznavanja Dalmacije, mladi ljudi su, u okviru aktivnosti kampa, predstavili svoje zemlje i vježbali za završni talent show. Saznali smo da je djevojka Nur iz Izraela najbolje naučila hrvatski jezik, Englez Mike sjajno izvodi pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu”, dok je njegov zemljak Sam čitao o Domovinskome ratu kako ne bi rekao nešto krivo.

Hrvatsku su predstavljali Pločani Ivan Marević, Pavo Orepić, Ana Maria Lulić i Karlo Lulić te Antea i Ivan Divić iz Drvenika. U čišćenju vrta sudjelovali su i fra Ivica Omazić, gvardijan samostana, Darko Angebrandt, guverner distrikta 126 Hrvatska za godinu 2009./10. i Koni Bulfon, predsjednica pločanskih Lionsa.

SLIKA3
Fra Ivica je pohvalio aktivnosti mladića i djevojaka, a Angebrandt je istaknuo kako će Lionsi prije odlaska u kampu posaditi stablo masline, kao simbol mira, i postaviti spomen-ploču koja će obilježiti boravak djece. Drugi dio kampa bit će u Slavoniji, gdje će se mladi Lionsi upoznati s Osijekom, Baranjom, Vukovarom, Ilokom, Kopačkim ritom i Đakovom.

‘Sveti Vlaho’ prvi u Hrvatskoj

Lions Club International, osnovan 1917. u Chicagu, najveća je humanitarna i servisna organizacija u svijetu s više od 1,3 milijuna članova u preko 50 tisuća klubova, koji djeluju u više od 200 zemalja. Hrvatski Lionsi povezani su u 68 klubova s više od 1650 članova diljem Lijepe naše. Upravo ove godine proslavili su 20 godina rada tijekom svibanjske nacionalne konvencije u Dubrovniku, u kojemu je 1990. i osnovan prvi hrvatski Lions klub - Sveti Vlaho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:07